torstaina, helmikuuta 13, 2003

Päätin minäkin kaverini Tommi Perkolan kehotuksesta alkaa pitää omaa weblogia. Vanhalla TTgoK:n miehellä Ilkka Kokkarisella on myös oma erittäin hyvä blogi. Ilkka muutti kanadalaissyntyisen vaimonsa kanssa kesällä 2001 Kanadaan. Ilkan blogi on mielenkiintoinen ikkuna kanadansuomalaisen arkeen. Miehellä on muutenkin mielenkiintoisia ajatuksia, joita hän esittää edesmenneiltä kotisivuiltaan tuttuun hupaisan sarkastiseen ja satiiriseen tyyliin.

En ole koskaan ennen pitänyt minkäänlaista päiväkirjaa. Kirjoittaminen ei kuitenkaan ole minulle lainkaan uutta. Olen kirjoittanut newsseihin, pääasiassa sfnetiin, tuhansia artikkeleita vuodesta 1996 alkaen. Googlen mukaan noin 6250. Valmistuttuani ja alettuani kuukausipalkkaiseksi ja kokopäivätoimiseksi työntekijäksi minulla ei ollut enää aikaa kirjoitella newsseihin yhtä paljon kuin ennen. Vanhasta tottumuksesta ja saadakseni jutun juurta todennäköisesti kirjoittelen tänne paljolti kommentteja muiden kirjoituksiin heidän blogeissaan, lehtijutuissaan, newsseissä tai muualla.

Kuulin wikistä ensimmäisen kerran viime vuoden marraskuussa. Wiki eli Wiki Wiki Web on uudenlainen sähköinen viestintäväline Internetissä. Wikit ovat www-sivustoja, jota oletusarvoisesti kuka tahansa voi muokata milloin tahansa ja miltä tahansa selaimelta missä vain. Uutisryhmiin, Irciin, chateihin ja web boardeihin tottuneesta wiki kuulostaa potentiaaliselta häirikköjen temmellyskentältä ja siksi kuolleena syntyneeltä idealta. Yllättävää kyllä, idea toimii käytännössä. Wikin paras puoli on, että tiedot pysyvät todella hyvin ajantasalla ja uutta sisältöä on hyvin helppoa tehdä. Minua kiinnostavia wikejä ovat Suomen go-wiki FinGo ja sen laajempi kansainvälinen vastine Sensei's library .

Olen pelannut gota kohta 11 vuotta. Noin vuosikymmenen ajan pelaajamäärä Suomessa pysyi pieniä vaihteluita lukuun ottamatta melko samansuuruisena. Uusia pelaajia tuli harvakseltaan. Tampereella uusia pelaajia aloitti silloin tällöin. Ei edes joka vuosi mutta riittävän usein vanhojen passivoitumisen ja kuvioista poistumisen korvaamiseksi. Tyypillisessä TTgoK:n peli-illassa kävi perustamissyksystä 1993 alkaen puolisen tusinaa pelaajaa lukukausien aikana. Syksyllä 2002 alkoi tapahtua kummia. Yhtäkkiä kerholle tuli 10-15 aloittelijaa, joista kymmenkunta näyttää jatkavan harrastustaan. Nykyään keskimääräinen peli-iltojen osallistujamäärä on noin 20 eli melkein kolmikertainen aiempaan verrattuna. Tämä ilahduttava ryntäys näyttää olevan itseään vahvistava ilmiö. Moni uusista pelaajista on raahannut paikalle ystäviä ja kylänmiehiä.

Mistä go-pelin rajusti kasvanut suosio sitten johtuu? Varmasti yksi syy on japanilainen manga Hikaru no go , jota löytyy linkin takaa englanniksi käännettynä. Moni on myös nähnyt Hikaru-animea, jota löytyy jostain kyberavaruuden syövereistä englanniksi tekstitettynä piraattiversiona. Hikaru no go on tehty lapsille. Siinä seikkailee Hikaru-niminen japanilainen koulupoika, joka löytää ullakolta isoisänsä vanhan go-laudan, jossa asuu 1000 vuotta vanha mestaripelaajan aave, Sai. Vain Hikaru voi kuulla ja nähdä Sain. Hikarua ei aluksi kiinnosta go ollenkaan, mutta Sain leppymätön suostuttelu saa hänet pelaamaan. Vähitellen Hikarukin kiinnostuu gosta yhä enemmän. Lopulta hän päättää pyrkiä ammattilaispelaajaksi. Hikarun tarinassa japanilaisen ja kansainvälisen go-elämän osin itsellenikin tutut kuviot kuvataan hauskasti. Yhdessä jaksossa esimerkiksi pelataan gota "intenettossa", jossa tavataan kuuluisuuksia, törppöilijöitä ja ihan tavallisia pelaajia. Ilahduttavaa Hikarussa on, että pelit on integroitu onnistuneesti juoneen ja ne ovat vieläpä täysin järkeviä ammattilaistason pelejä. Itse en voi arvostella Hikaru no gota go-pelille sieluani menettämättömän aikuisen näkökulmasta, joten saatan olla jäävi. Uskallan kuitenkin suositella anime-versiota erinomaisen musiikin ja mukaansa tempaavan juonen takia. Japanissa Hikaru on kääntänyt pitkään laskussa olleet pelaajamäärät nousuun. Hikaru-innostuksen ansiosta Japanissa on järjestetty lukemattomia alkeiskursseja lapsille, joista suurimpiin on ottanut osaa jopa viisisataa henkeä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu