keskiviikkona, helmikuuta 19, 2003

Tommi kirjoittaa tänään markkina-arvoteoriasta ja sen vastustajien argumenttien typeryydestä. Hän viittaa aiemmin keksimääni termiin "markkina-arvoitsestäänselvyys", jolla nimitin joskus markkina-arvoteoriaa. Se, että ihmiset kohtaavat sukupuolikumppaninsa markkinoilla on todellakin itsestäänselvyys kaikille, jotka hyväksyvät seuraavat olettamukset: 1) ihmisillä on mieltymyksiä, joiden mukaan he joko kelpuuttavat tai hylkäävät tarjolla olevia kumppaniehdokkaita sekä tarjoavat toisille seuraansa asettaen toisensa siten kukin paremmuusjärjestykseen ja 2) ihmiset saavat vapaasti toteuttaa mieltymyksiään ilman minkäänlaista sääntelyä, ulkoista pakkoa tai yliluonnollisten olentojen tai mystisten voimien asiaan puuttumista. Markkina-arvoteoria ei tietenkään ole edes tuollaisena mikään looginen itsestäänselvyys, vaikka se kaikille todellisuudentajuisille ja tolkullisille ihmisille jo tuollaisenaan sitä onkin. Vai voiko joku kertoa mitkä tekijät estävät nykymaailmassa ihmisiä vapaasti valitsemasta seuraansa tarjolla olevasta?

Lisäksi markkina-arvoteoriaan kuuluvat väitteet, että 1) ihmisten mieltymykset korreloivat voimakkaasti ja että 2) on muutamia tekijöitä (ikä, ulkonäkö, varallisuus jne.), joilla on hallitseva asema, ja joista voidaan suurella todennäköisyydellä ennustaa annettujen yksilöiden välisen pariutumisen todennäköisyys ja mahdollisen suhteen todennäköinen kulku. Nämä väitteet ovat empiirisesti kumottavissa olevia. Markkina-arvoteoria siis täyttää tieteellisenkin teorian kriteerit, kunhan yllä mainitut väitteet vain muotoillaan kvantitatiivisesti täsmällisesti.

Lisäksi markkina-arvoteorian avulla on mahdollista testata erilaisia olettamuksia ihmisten mieltymyksistä ja niiden jakautumisesta väestössä vertaamalla markkina-arvoteorian antamia tuloksia havaittuihin trendeihin koko väestön tasolla. Tässä voidaan käyttää apuna taloustieteessä kehitettyjä erilaisten markkinoiden dynamiikkaa kuvaavia käsitteitä ja laskentamalleja. Siis puhe nimenomaan markkina-arvoteoriasta on erittäin perusteltua.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu