sunnuntaina, toukokuuta 25, 2003

Ajattelin kirjoittaa ihanne-esikaupunkimallistani. Sen perustana on ajatus maksimaalisesta mukavuudesta, kustannustehokkuudesta ja ekologisuudesta.

Olen asunut Hervannassa tai sen lähialueilla yli kaksikymmentä vuotta. Hervannan asuttu osa on kooltaan noin 5-6 neliökilometriä. Keskellä on noin neljän neliökilometrin kokoinen alue, jolla on yksi iso puisto ja lukuisia kortteleita 5-8 -kerroksisia kerrostaloja. Minusta tuollainen yhdyskuntarakenne on aika epäoptimaalinen ratkaisu ottaen kaikki kolme päämäärää: mukavuus, kustannustehokkuus ja ekologisuus. Kustannustehokkaampi ja ekologisempi se toki on kuin omakotiasuminen lähiössä mutta jää mukavuudessa kauaksi jälkeen minun mallistani monella tavalla.

Minun lähiömallissani rakennetaan hyvin korkeita tornitaloja, noin 30-50 kerrosta, sijoitellen ne niin, että näköalat ovat niin hyvät kuin mahdollista niin monesta asunnosta kuin mahdollista. Kussakin lähiössä olisi tuollaisia taloja puolesta tusinasta korkeintaan tusinaan. Palvelut ja useimmat työpaikat olisi keskitetty talojen välittömään läheisyyteen, kunkin muutaman talon käsittävän talokompleksin alimpiin kerroksiin. Lähiöiden sisäinen, lähiöiden välinen sekä lähiöiden ja kaupungin keskustan välinen liikenne olisi järjestetty nopeilla junilla tai lyhyillä etäisyyksillä kävelyreitteinä, jotka olisivat saumaton osa suurten ostoskeskusten ja toimistokompeksien yhteistä sisätilaa. Näin asukkaiden valtava enemmistö pääsisi nauttimaan kerrostaloasumisen parhaista puolista mahdollisimman halvalla. Myös tarve yksityisautoiluun ja kaikkeen muuhun tarpeettomaan energiantuhlaukseen olisi minimoitu. Töissäkäynti ja päivittäinen asiointi olisi lähiön asukkaiden suurelle enemmistölle erittäin vaivatonta, helppoa eikä aikaa ja rahaa tarvitsisi tarpeettomasti tuhlata liikenteessä stressaantuen. Monet saattaisivat voida käydä talvisinkin viikkokaudet töissä, asioilla ja huvittelemassa tarvitsematta edes takkia. Myös virkistysalueet olisi hyvin helppoa järjestää useimpien ihmisten ulottuville.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu