torstaina, toukokuuta 22, 2003

Lumi väittää, että laihduttamisen olevan helppoa ja että oikein lihavaksi ei enää pääse vain syömällä tarpeeksi vaan täytyy myös olla sairas. Lumin mielestä myös aika moni oikein lihava itse asiassa haluaakin olla lihava.

Minä luulen, että kukaan ei halua olla lihava, mutta jokainen lihava ihminen nauttii syömisestä erittäin paljon. Lihava saa syömisestä niin suuren välittömän nautinnon, että kaikki tulevaisuudessa ilmenevät haitat ylensyönnistä syömishetkeen diskontattuna eivät tunnu missään. Näin on pakkokin olla, koska positiivinen kaloritase on ainoa tapa kerätä rasvaa. Joka ainoa superläskinä pysyttelevä syö todellisuudessa järkyttäviä määriä ruokaa päivittäin. Ai miksikö lihavana pysytteleminen vaatii suuremman energiamäärän saamista ravinnosta kuin normaalipainoisena pysyminen? Yksinkertaisesti siksi, että rasvasolukko on elävää kudosta ja sen elävänä pysyminen kuluttaa energiaa. Toinen paljon tärkeämpi seikka on, että kyetäkseen liikkumaan, lihava tarvitsee paljon lihasmassaa ja lihasmassa kuluttaa paljon energiaa per massayksikkö myös levossa.

Lumin väite, että jonkin sairauden takia jotkut voivat lihoa syömättä erityisen paljon on ilmiselvästi epätosi, minkä tajuaa jokainen, joka ymmärtää fysiikan alkeet. Ruumiinlämmön ylläpysyminen johtuu solujen aineenvaihdunnasta. Jos ihmisen ruumiin kemiallinen koostumus pysyy tiettynä ajanjaksona vakiona, kaikki tänä ajanjaksona ravinnosta saatu energia muuttuu kehossa lämmöksi tai liikkumisen seurauksena johonkin muotoon ympäristössä. Jos joku sanoo alkaneensa lihoa siitä huolimatta, ettei liiku ja syö yhtään enempää tai vähempää kuin ennenkään, kysykää häneltä, onko hänen ruumiinlämpönsä laskenut. Keskikokoisen aikuisen ihmisen elimistö ei voi polttaa alle 1000 kcal päivässä joutumatta hypotermiaan.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu