maanantaina, kesäkuuta 23, 2003

Benrope valittaa töissä jaksamisen vaikeutta. Tottahan se on, että suuret kiinteät menot vaativat suuret kiinteät tulot. Asuntolaina on maksettava. Lisäksi alanvaihdossa on suuria riskejä. Mitä jos uusi alakin on virhevalinta?

Benrope haaveilee taloudellisesta riippumattomuudesta. Silloin ei tarvitsisi olla palkkatyön ikeessä eläkeikään asti. Taloudellinen riippumattomuus ei ole mahdoton haave tavallisellekaan ihmiselle, jos vain pystyy elämään pihisti. Aivan ensimmäisenä suosittelen kaupunkilaiselle auton myymistä. Auto on aivan uskomaton rahareikä. Tyypilliseen uuteen henkilöautoon sitoutuu 10 000 - 20 000 euroa pääomaa eli keskimääräisen palkansaajan verojen jälkeen käteen jäävien vuositulojen verran. Lisäksi pelkät vakuutukset maksavat n. 700 - 1700 euroa vuodessa vakuutuksenottajan iästä ja vuosien myötä kertyneistä bonuksista riippuen. Jos ajaa vuodessa 15 000 km eli keskimäärin noin 41 km päivässä ja enimmäkseen kaupungissa, bensaan menee uudehkolla autolla n. 15000 km * 10 l/100km * 1.1 euroa / l = 1650 uroa vuodessa. Lisäksi huollot ja varaosat maksavat. Oletetaan, että huoltoihin menee uudehkolla autolla 200 euroa vuodessa. Jos minä, joka en ole koskaan omistanut autoa, ostaisin auton, joutuisin maksamaan pääoman kuoletusten ja korkojen lisäksi 3550 euroa vuodessa käyttökustannuksia. Vuotuisten käyttökustannusten hinnalla ajaisi taksilla (yksi henkilö kyydissä) hieman yli 3500 km. Terve ihminen kulkee alle 10 kilometrin pituisen työmatkan polkupyörällä suurimman osan vuodesta. Eikä joku kuukausikortti kaupungin busseihin maksa ainakaan Tampereella kuin 40 euroa. Toinen ilmeinen säästökohde on viinanjuonti ravintoloissa. Benrope kirjoittaa aiemmassa merkinnässään, kuinka tuli taas kerran ryypättyä kavereiden kanssa ja loppusumman hirvittäneen.

Ihminen voi hankkia huomattavasti vapautta ja itsenäisyyttä luopumalla henkilöautosta ja juomalla alkoholinsa kotioluen muodossa. Miksei kaveriporukka voi kokoontua jonkun kotiin juomaan kotiolutta, jos täytyy ylipäätään juoda paljon alkoholia? Miksi täytyy mennä pubiin tai ravintolaan? Luopumalla autosta ja viinanhuuruisista ravintolailloista säästyy 3000 - 10000 euroa vuodessa! Kymmenessä vuodessa noista rahoista kertyy asunnon hinta. Kun on asunto maksettu, voi elättää itsensä vaikka pätkätöillä, jos ei jaksa tehdä kokopäiväistä työtä.

Tietenkin viinanhuuruisia ravintolailtoja voi perustella tarpeella iskeä seuraa vastakkaisesta sukupuolesta. Kun asiaa ajatellaan kustannustehokkuuden näkökulmasta, vakituinen parisuhde on ainakin keskitasoisen miehen näkökulmasta täysin ylivertainen vaihtoehto. Jos oletetaan, että keskimääräisen ravintolaillan kustannukset juomineen, takseineen ja sisäänpääsymaksuineen ovat 50 euroa ja joka kymmenennellä kerralla onnistuu iskemään edes vähimmäisvaatimukset täyttävää seuraa, keskimääräiseksi kustannukseksi per onnistunut pokaus tulee 500 euroa. Sen lisäksi, että parisuhteessa kumpikin osapuoli saa suhteellisen hyvää seksiä ja läheisyyttä suhteellisesti hyvin pienellä panostuksella, parisuhteessa olemisesta koituu monia merkittäviä sosiaalisia ja emotionaalisia hyötyjä.

Pihiydestä elämäntapana ja nautinnollisena kognitiivisena haasteena voi lukea lisää.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu