maanantaina, kesäkuuta 30, 2003

Ihmisillä näyttäisi olevan myötäsyntyinen mieltymys ruokiin, joissa on paljon nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja, rasvaa ja proteiineja. Kunnon pihvi lisukkeineen tai hampurilainen jäätelön kera ovat mainioita esimerkkejä erittäin monien ihmisten mielestä herkullisista ruoista. Harvoille, jotka pitävät käristetyn pekonin mausta, kyseessä on hankittu makutottumus. Terveellinen ruoka on usein jotenkin epämiellyttävää tai mitäänsanomatonta. Ainoa poikkeus ovat jotkut yrtit, jotka sisältävät aromiaineita. Vaaditaankin suurta taitoa, että terveellisistä raaka-aineista saadaan terveellisillä menetelmillä hyvää ruokaa.

Ilmeisesti kehityshistoriallisessa menneisyydessämme välttämättömät makroravintoaineet sokerit, rasva ja proteiinit ovat olleet niukkoja resursseja. Ei ole ollut mitään pelkoa saada niitä liikaa. Myöskään nuotiolla lihaa käristettäessä syntyvät karsinogeenit eivät ole olleet minkäänlainen haitta niihin etuihin nähden, jotka koituvat ruoan kypsentämisestä. Vasta nykyään ihmiset elävät riittävän pitkään ehtiäkseen kuolla syöpään.

Nykyaikana, kun minkäänlaisesta ruoasta ei ole pulaa, tuollaisista mieltymyksistä on suurta haittaa. Jos olisi olemassa haitaton lääke, jonka käyttö maksaisi, sanotaanko nyt 10 euroa viikossa, joka saisi terveellisen ruoan maistumaan yhtä hyvältä kuin epäterveellisen, käyttäisin sitä aivan varmasti. Pikkurahalla saisi sekä pitää että syödä kakun. Käyttäisitkö itse tuollaista pilleriä? Jos käyttäisit, niin onneksi olkoon: olet transhumanisti.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu