sunnuntaina, kesäkuuta 08, 2003

Lumi vyöryttää esiin totalitaristisia uhkakuvia. Lumin mielestä sellaiset ilmiöt kuin tupakoitsijoihin ja lihaviin kohdistuva paheksunta ovat esimakua uudesta totalitarismista. Lumin kirjoitus oli pitkä ja erittäin monisanainen. Siinä oli kuitenkin pari kysymystä, jotka ansaitsevat vastauksen.

Lumi väittää, että terveysfasismi olisi taloudellisesti kannattavaa. Hänen mukaansa olisi taloudellisesti kannattavaa esimerkiksi takavarikoida huomattavan ylipainoisen 1/5 kansanosan omaisuus ja lähettää koko sakki kuntoiluleirille. Tuollainen uskomus ilmentää todellisuudentajun puutetta. Lumi, mieti nyt mitä maksaisi, jos Suomessa todella leirittäisiin miljoona kansalaista vaikkapa vuodeksi laihdutusleirille. Satojen tuhansien ihmisten työpanos menetettäisiin. Se olisi vasta alkua. Mieti nyt edes hetki, millä tavoin perustuslain kumoaminen ja siirtyminen avoimeen totalitarismiin vaikuttaisi Suomen kykyyn käydä kauppaa ja tehdä ylipäätään minkäänlaista kansainvälistä yhteistyötä tärkeimpien naapurimaiden kanssa.

Lumi on muuten väärässä, kun hän sanoi, ettei usko minkäänlaisen totalitaristisen järjestelmän voivan kestää pidemmän päälle. Itse asiassa menneisyyden maailmassa, jossa teknologinen kehitystaso oli matala, kaikki yhteiskunnat olivat totalitaristisia. Primitiivisissä yhteiskunnissa yksilö ei ole mitään ja kollektiivi on kaikki kaikessa. Koko esihistoriansa ajan ihmiskunta eli totalitarismissa. Myös lähes koko historia on eletty totalitarismissa. Vasta teollisesta vallankumouksesta lähtien yksilönvapaus ja oikeusvaltio ovat vähitellen vallanneet alaa.

Lumi muuten sekoittaa kirjoituksissaan positiiviset ja negatiiviset oikeudet. Ero on siinä, että negatiivisten oikeuksien toteutuminen ei vaadi keneltäkään mitään erityisiä tekoja. Yksilön positiivisten oikeuksien toteutuminen vaatii muilta tiettyjä tekoja. Oikeus julkiseen terveydenhuoltoon kuuluu positiivisiin oikeuksiin. Sananvapaus, kokoontumisvapaus ja oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen taas kuuluvat negatiivisiin oikeuksiin. Käsittääköhän Lumi, että esimerkiksi oikeus julkisrahoitteiseen terveydenhuoltoon on positiivisena oikeutena ristiriidassa jonkun negatiivisten oikeuksien kanssa. Varallisuuden siirto verotuksen kautta terveellisesti eläviltä (ja siten vähemmän sairastavalta joukolta) epäterveellisesti eläville (ja siten enemmän sairastavalle joukolle) on jo sinänsä ristiriidassa terveellisesti elävien negatiivisia oikeuksia vastaan. Negatiiviset oikeudet ovat länsimaisen oikeustajun mukaan perustavampaa laatua olevia kuin positiiviset oikeudet.

Positiivisten ja negatiivisten oikeuksien sekoittaminen on ominaista kollektivistiselle, totalitaristiselle retoriikalle. Mitä enemmän positiivisia oikeuksia vaaditaan, sitä enemmän väistämättä vaaditaan jonkun toisen negatiivisia oikeuksia rikottavan. Tämä Lumin kannattaisi pitää mielessään.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu