keskiviikkona, kesäkuuta 18, 2003

Puoli tuntia sitten päättyi nelosen dokumentti 'Maksimiturvallisuus'. Ohjelmassa verrattiin kahta periaatteiltaan täysin erilaista maksimiturvallisuusvankilaa. Ensimmäisessä vangit oli ainakin yritetty eristää toisistaan ja muista sosiaalisista kontakteista mahdollisimman tehokkailla turvatoimilla: panssarilaseilla, kahleilla ja sen sellaisilla. Taloudellisista syistä johtuen vankeja oli ollut pakko sijoittaa kaksi yhteen selliin. Kaikista turvatoimista huolimatta viimeisen kahden vuoden kuluessa oli ollut yksi murha ja lukuisia pahoinpiteyitä. Toisessa vankilassa oli vallan toinen meno. Siellä oli samankaltainen maksimiturvallisuusosasto, jossa vietettiin 23 tuntia vuorokaudessa sellissä. Suurin ero oli, että siellä ei ollut pakko olla, jos suostui työ- ja opiskeluohjelmaan. Vankilassa oli kaksi vaihtoehtoa: maksimiturvallisuusosasto tai normaali vankilaelämä, johon kuului jokaisen osalta jokin kehittävä työ- tai opiskelumahdollisuus. (Yksi vankiloista oli Minnesotassa ja toinen Oklahomassa. Saatte kolme sekuntia aikaa arvata, kumpi oli kummassa.)

Toisessa vankilassa oli periaatteena, että rikkeistä ja rikoksista oli seurauksena välittömästi siirto maksimiturvallisuusosastolle. Vankilan sääntöjä valvottiin kameroilla, joita oli aivan joka paikassa. Vankien kaikkia puheluita kuunneltiin ja ne nauhoitettiin. Valvontatekniikka ja turvallisuusjärjestelyt olivat huipputasoa. Kerran viikossa henkilökunnan tiedostusteluosasto kokoontui istuntoon, jonka tarkoituksena oli muodostaa tarkka käsitys siitä, mitä vankiyhteisössä oli meneillään. Vankilanjohtaja korosti haastattelussa kahta asiaa: 1) hänen vankilaansa hallitsee henkilökunta eivätkä vangit ja 2) jokaiselle vangille, joka haluaa kehittyä, annetaan siihen tilaisuus. Laitoksessa ei ollut ollut 13 vuoteen yhtään murhaa tai pakoyritystä.

Mielestäni maksimiturvallisuusvankilan tulee olla tarkalleen sellainen kuin ohjelmassa jälkimmäisenä esitetty vankila. Perinteinen vankila, jossa vankien annetaan vapaasti muodostaa omat jenginsä ja jatkaa rikollista toimintaansa, eliminoi kaikki mahdollisuudet siirtyä kaidalle polulle niiltäkin vangeilta, jotka sitä todella haluavat. Sen tyyppinen vankila toimii ainoastaan rikollisuuden korkeakouluna ja raaistaa nekin, jotka eivät valmiiksi täysin paatuneita.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu