torstaina, kesäkuuta 19, 2003

Vietän juhannuksen tyttöystäväni, vanhempieni ja muutaman sukulaiseni kanssa Lohtajan saaristossa mökillä. Tätä verkkolokia päivitettäneen siis seuraavan kerran sunnuntai-iltana. Lauantain lämpötilan päivämaksimiksi ennustettiin etelärannikolle 13 astetta. Keski-Pohjanmaan rannikolle ennustettiin 18 astetta. Jos ennustus pitää paikkansa, säät suosivat tänä juhannuksena. Viime juhannuksen vietin Raumanmeren festareilla. Oli kylmää ja sateista kahtena päivänä kolmesta.

Nyt kun pohdiskelen tässä säitä, niin voisinpa vaikka kirjoittaa samantien kuvauksen itselleni ihanteellisesta ilmastosta. Haastan lukijani mukaan. Kirjoittakaan blogeihinne, newsseihin tai vaikka minulle sähköpostitse omat kuvauksenne (voin luvallanne julkaista ne tässä blogissa) ihanteellisesta ilmastosta.

Ihanneilmastoni on tyypiltään lähellä välimerenilmastoa tai subtropiikkia. Pidän lämpöä erittäin tärkeänä viihtyisyyden kannalta. Kaksi muuta tekijää ovat ilman kosteus ja sademäärä. (Korkeasta ilman kosteudesta ei muuten suoraan seuraa korkea sademäärä. Valtamerien keskiosissa on saaria, joilla ilma on erittäin kosteaa mutta sademäärä rannikkoseutuihin verrattuna vähäinen; pienet korkeuserot eivät välttämättä riitä jäähdyttämään ilmamassaa alle kastepistelämpötilan.)

Välimerenilmastoille, jotka sijaisevat kaikkialla maapallolla suunnilleen 30. ja 40. leveyspiirien välillä, on ominaista kuumat kuivat kesät ja lämpimät kosteat talvet. Esimerkiksi Etelä-Italiassa ja Kreikassa heinäkuun päivämaksimilämpötilat ovat usein välillä 28-35 C. Kasvillisuus on pääosin nahkealehtistä, erittäin hyvin kuivuutta kestävää pensaikkoa ja mäntymetsää. Talvella samoilla seuduilla päivän maksimilämpötilat ovat tyypillisesti välillä 10-15 C. Lunta ei ole merenpinnan tasolla juuri koskaan. Sen sijaan vettä sataa runsaahkosti, varsinkin valtamerten rannikoilla. Esimerkiksi Portugalin rannikolla sataa tammikuussa noin kaksi kertaa enemmän kuin Tampereella heinäkuussa.

Subtrooppiset ilmastot sijaitsevat noin kymmenen leveysastetta lähempänä päiväntasaajaa kuin välimerenilmastot eli kääntöpiirien ympärillä. Subtrooppiset ilmastot ovat tyypillisesti kuivia ja kuumia aavikko- tai puoliaavikkoilmastoja mannerten sisäosissa tai länsirannikoilla. Lämpimät merivirrat tuovat mannerten itärannikoille kääntöpiireillä lämmintä pintavettä, mikä tehostaa haihtumista ja lisää sademäärää. Tämä kuvio näkyy selvästi luonnonmaantieteellisellä maailmankartalla. Esimerkiksi Karibianmerellä ja Aasian itärannikolla on kosteaa mutta Meksikon Tyynenmeren rannikolla ja Etelä-Marokon rannikolla kuivaa. Sama säännömukaisuus on vieläkin selvempi Australiassa: koillisrannikko on erittäin kostea mutta luoteisrannikko erittäin kuiva. Subtrooppinen ilmasto poikkeaa trooppisesta siten, että vuodenaikoja on kaksi: sateinen ja kuiva. Tropiikissa on aina kosteaa ja kuumaa.

Ihanneilmastossani lämpötilan päivämaksimit ovat toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin lähes koko ajan 30-35 C. Ilman suhteellinen kosteus yleensä matalahko mutta ei rutikuiva. Ajoittain sadetta. Kesäöinä lämpötila ei laske juuri koskaan alle 23 asteen. Auringonlaskunkin jälkeen lämpötila pysyttelee noin 25-30 asteessa pikkutunneille asti. Ihanteellinen ilma illanistujaisiin terassilla pehmeässä valaistuksessa hyvää ruokaa ja juomaa nauttien. Sydäntalvella ilman lämpötilan päivämaksimi yleensä 10-20 C. Sataa selvästi enemmän kuin kesällä. Vuodessa korkeintaan kaksi kuukautta, joiden aikana ei tarkene istumaan terassilla myöhään iltaan asti t-paitasillaan. Korkeintaan parin tunnin matkan päässä vuoristoylänköä, jossa voi talvisin hiihtää.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu