keskiviikkona, elokuuta 20, 2003

Juuri äsken päättyi nelosella mielenkiintoinen dokumentti psykopatiasta. Siinä haastateltiin Robert Harea ja muutamaa muuta alan kuuluisaa tutkijaa. Psykopatiaa eli sosiopatiaa kutsutaan myös antisosiaalisesti persoonallisuushäiriöksi. Psykopaateille on ominaista mm. syyllisyydentunteiden puuttuminen, tunne-elämän pinnallisuus, emotionaalisen oppimiskyvyn puuttuminen, manipulatiivisuus, valehtelu, itsekkyys ja narsismi. Noin prosentti väestöstä on nykykäsityksen mukaan psykopaatteja. Vankiloiden asukeista 10-15 prosenttia on diagnostisoitu samoilla menetelmillä psykopaateiksi.

Psykopaattien aivojen aktivoitumisessa reaktiona tunneärsykkeisiin on havaittu aivokuvantamismenetelmillä olevan poikkeavuuksia. Yhtäältä pelon synnyttämiseen ja toisaalta impulssien hillitsemiseen osallistuvien aivojen osien yhteistoiminnassa uskotaan olevan häiriöitä. Käyttäytymisterapiamenetelmät ovat osoittautuneet tehottomiksi. Dokumentissa mainittiin, että terapiaa saaneista suurempi osuus uusii rikoksensa kuin terapiaa saamattomista.

Dokumentissa haastatellut asiantuntijat uskovat perinnöllisen alttiuden ja aivovaurioiden yhdessä sosiaalisten tekijöiden aiheuttavan psykopatiaa. Adrian Raine spekuloi - hän korosti, että toistaiseksi kyseessä on vasta tieteiskuvitelma, että tulevaisuudessa saattaisi olla mahdollista korjata psykopatian taustalla olevia aivovaurioita.

Seuraa mielenkiintoisia asioita maailmankuvan kannalta, jos osoittautuu, että neurokirurgisista tms. menetelmistä on todella apua psykopatian hoitamisessa. Dokumentissa mm. mainittiin, että pelontunteen säätelyssä keskeisen mantelitumakkeen toiminnan häiriöt näyttävät olevan yksi psykopatiaa synnyttävistä mekanismeista. Raine spekuloi vaurioituneiden aivojen osien korvaamisella mikropiireillä. Onko oikein humanismin nimissä kieltää vapaaehtoiselta psykopaatilta tehokas aivojen rakenteeseen puuttuva hoito, jos se todella auttaa?Vai tuleeko väärinkäytösten pelossa jättää hoidot kehittämättä? Täytyisikö yhteiskunnan lopettaa alan julkinen tutkimusrahoitus ja kieltää ankarien rangaistusten uhalla yksityisrahoitteinen aivotutkimus?

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu