perjantaina, elokuuta 15, 2003

No en minä nyt oikeastaan mieltäni pahoittanut Panun mielipiteestä Pulkkisesta. Ei minulla ole yksityiskohtaista tietoa Suomen rauhanliikkeen historiasta 80-luvulta. Silloin minä olin vasta peruskoulussa.

Voin muuten hyvin uskoa, että Suomi oli Neuvostoliiton aikana militaristisempi kuin esimerkiksi Ruotsi tai moni muu Länsi-Euroopan maa ja että painetta siihen suuntaan ylläpiti osaltaan myös Neuvostoliitto. En tiedä missä määrin Suomella todella olisi ollut varaa laajamittaiseen siviilipalveluksen yleistymiseen. Tosiasia kuitenkin oli, että Suomella oli ne YYA-velvollisuudet ja pelko siitä, että Neuvostoliitto katsoo aiheelliseksi ryhtyä epämiellyttäviin toimiin, jos Suomi luistaa niistä. Olen toisaalta tietenkin itsekin sitä mieltä, että militarismi on vastenmielinen ilmiö. Kukapa terve nuori mies nauttisi tykinruokana olemisesta tai tykinruoaksi koulutettavana olemisesta.

Käsittääkseni Neuvostoliiton romahtaminen johtui paljolti taloudellisista vaikeuksista, joihin varustelukilpa USA:n kanssa ja yleinen taloudellinen tehottomuus sen ajoi. Ihmiset kyllästyivät kauppojen tyhjiin vitriineihin ja yleisesti ottaen virallisen ideologian lupauksien ja retoriikan sekä todellisuuden väliseen räikeään ristiriitaan.

Venäläisten syyttäminen siitä, että he eivät ole pesseet lainkaan Neuvostoliiton jälkipyykkiä samaan tapaan kuin saksalaiset ovat (kyllästymiseen asti) saaneet kuulla syyllisyydestään Natsi-Saksan hirmutekoihin, on hieman kohtuutonta. Venäläiset itse nimittäin joutuivat kärsimään laajamittaisesti omasta järjestelmästään. Stalinin uhrien enemmistö oli venäläisiä. Toinen juttu on, että Neuvostoliiton sortumisen jälkeen kouluissa kyllä luetettiin oppilailla Neuvostoliiton hirmuteoista. Vankileirien saaristo ei kuulemma ollut virallisessa opetusohjelmassa, mutta siitä puhuttiin. (Kaikki tietävät, että Stalin oli georgialainen. Sitä eivät kaikki välttämättä tiedä, että hänen äidinkielensä oli georgia ja että hän puhui venäjää paksulla georgialaisella korostuksella.) Sen sijaan on totta, että vanhemman sukupolven venäläisistä vielä nykyäänkään moni tiedä edes Stalinin ajan hirmutöiden koko laajuutta.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu