keskiviikkona, elokuuta 06, 2003

Panun kirjoitus länsimaisen sivilisaation ja islamilaisen maailman suhteesta oli erinomainen. Olisi erittäin suotavaa, jos meikäläiset olisivat yleisesti paremmin perillä siitä, mitä islamilaisessa maailmassa tapahtuu ja mitä siellä ajatellaan sekä tietysti toisinpäin. Panun idea eurooppalaisen kirjallisuuden ja nimenomaan maanläheisten kansankuvausten laajamittaisesta kääntämisestä arabiankielelle on hyvä Panun kuvaaman islamilaisissa maissa yleisen kahtiajakoisen länsimaalaisista vallitsevan käsityksen monipuolistamiseksi. Länsimaalaiset nähdään islamilaisissa maissa toisaalta teknologisesti ja taloudellisesti ylivertaisina mutta moraalisesti rappeutuneina, mikä kuva on peräisin amerikkalaisesta massaviihteestä, joka väkisinkin saavuttaa islamilaiset takapajulatkin.

EU:lla saattaisi tuollaiseen projektiin olla kenties jotain halujakin, mutta amerikkaisilla ei varmasti. Länsimaiden ja islamilaisen sivilisaation ristiriidan kärjistyminen palvelee liian hyvin valtaapitävien amerikkalaisten etuja. 11/9 oli parasta mitä Bushin hallinnolle on ikinä tapahtunut.

Militarismissa on amerikkalaisten maailmanvaltapyrkimysten tuhon siemen. Vaikka huippukalliiden aseiden kehittely ja käyttö säästääkin amerikkalaisia henkiä ja vaikka sillä vältetäänkin Vietnamin toistuminen, se tietää vääjäämättä valtiontalouden romahtamista. Budjettialijäämä sen kun vain kasvaa samalla, kun kognitiivisen eliitin parhaiten palkatut työt alkavat vähitellen siirtyä kehitysmaihin, joissa ne voidaan tehdä jo nyt osin yhtä hyvin mutta kymmenen kertaa halvemmalla.
Bush tyhmempi hallintoineen saanee kenkää viimeistään silloin, kun valtionvelkan kustannukset alkavat tuntua tavallisen amerikkalaisen lompakossa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu