maanantaina, syyskuuta 15, 2003

Ilkka kirjoittaa rikollisuudesta asiaa, jonka voin osin allekirjoittaa. Yhteiskunnan tulisi panostaa nykyistä voimakkaammin järjestäytyneen rikollisuuden murskaamiseen. On oikeusvaltion ja koko yhteiskunnan toimivuuden ja kansalaisten valtaenemmistön hyvinvoinnin kannalta todella tärkeää, että rikollisjärjestöt eivät pääse korruptoimaan yhteiskuntaa millään tasolla. Monessa Euroopan maassa tilanne on jo aivan katastrofaalinen.

Suomessa käsittääkseni rikollisjärjestöillä ei ole juurikaan otetta liike-elämästä tai julkishallinnosta. Sen sijaan Suomessa suurempi ongelma oikeusvaltion toteutumisen kannalta on korporaatioiden ylivalta suhteessa yksittäiseen kansalaiseen tai pienyritykseen. Suomessa oikeusjutut ratkeavat aivan liian usein suuremman osapuolen hyväksi. Erityisesti pankkikriisin selvittelyissä suuret liikepankit kuppasivat valtiolta valtavat tukiaiset ja sen lisäksi haalivat konkurssiin ajamiltaan asiakkailtaan pilkkahinnalla arvokasta omaisuutta. Suomessa valtiovalta hyppää, kun korporaatiot käskevät. Eikä valtiovalta edes osaa hoitaa valvontavastuutaan valtionyrityksissä. Sonera hukkasi kymmeniä miljardeja kansallisvarallisuutta täysin mielipuolisiin hankkeisiin, joiden tarkoitus oli sivullisen näkökulmasta aivan ilmiselvästi pörssikuplan kasvattaminen, täysin vastuuttoman johdon kahmiessa miljoonat taskuunsa optio-ohjelmilla. Suomessa suurimmat rikolliset istuvat johtokunnissa ja hallintoneuvostoissa. Toisin on maissa, joissa valtion väkivaltamonopoli ei ole yhtä vahva, kuten Etelä- ja Itä-Euroopassa.

Kolminkertaisten nakkivarkaiden sulkeminen vankilaan eliniäksi on täysin älyvapaata yhteiskunnan resurssien tuhlaamista. Onneksi tuollaista ääliöamerikkalaista rangaistuskäytäntöä ei ole Suomessa. Ankarampia tuomioita väkivaltarikoksista ja järjestäytyneestä rikollisuudesta kannatan kylläkin lämpimästi. Olen myös sitä mieltä, että vankiaines pitäisi erotella eri laitoksiin monella eri kriteerillä tarkemmin kuin nykyisin. Kriteereinä pitäisi olla rikoksen tyyppi, ensikertalaisuus/rikoksenuusiminen, vaarallisuus (vaarattomien vankien suojelu vaarallisilta väkivaltarikollisilta on tärkeä osa rangaistusten yhteismitallisuuden periaatetta) ja kansallisuus (emme halua kotimaisen rikollisjärjestöjen verkostoituvan ulkomaalaisten kanssa). Mikään noista uudistuksista ei edellytä suuria rahallisia panostuksia vaan lähinnä laitosten välisen tehtäväjaon muuttamista.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu