perjantaina, syyskuuta 19, 2003

Ostin eilen lentomatkan Tampere-Lontoo-Tampere Ryanairilta kokonaiskustannuksin 69 euroa. Lähden viettämään uutta vuotta London Openiin , joka on Toyota Tourin nelipäiväinen osakilpailu. Laskin reissun kokonaiskustannusten jäävän alle 300 euroon. SAS ja Finnair myivät halvimpia lentojaan 350-400 eurolla.

Ryanair muuten myy aivan käsittämättömän halpoja lentoja. Lontoo-Tampere 30 eurolla ei edes ole halvimmasta päästä. Esimerkiksi Lontoon Stansteadin kentältä lennetään kahdella punnalla eli kolmella eurolla Alankomaihin, Ranskaan, Saksaan ja Pohjois-Italiaan. Tuolla hinnalla ei saa Suomessa edes tuopillista olutta. 27 punnalla eli noin 38 eurolla pääseekin jo aivan minne vain Länsi-Euroopassa. Suurimpaan osaan eurooppalaisista kohteista pääsee Stansteadista seitsemällä punnalla.

Halpalentoyhtiöiden palvelussa on tavallisiin lentoyhtiöihin sellainen olennainen ero, että niiden palvelu on tiukasti point-to-point. Ne eivät välitä matkatavaroita lennolta toiselle eivätkä vastaa jatkoyhteyksistä. Hintoihin ei myöskään sisälly ruokia eikä juomia lennoilla. Järkyttävä hintaero perustuu pääosin luullakseni ensinnäkin siihen, että hallintokustannukset on minimoitu. Sellainen turhuus kuin lentoliput on kokonaan poistettu. Varausnumero ja henkilöllisyystodistus riittävät. Maksuksi käy vain luottokortti tai pankkisiirto. Kaikki hallinnointikuluja aiheuttavat palvelut, kuten matkustajan vaihtaminen ovat maksullisia. Toiseksi halpalentoyhtiöt eivät liikennöi vilkkaimmille kentille vaan joko suurkaupunkeja pienempiin kaupunkeihin tai suurkaupunkien kakkos- tai kolmoskentille. Halpalentoyhtiöt ovat paras tuntemani yksittäinen esimerkki siitä, kuinka valtava kustannussäästöpotentiaali Internetin käytöllä on.

Ei ole mikään ihme, että tavalliset lentoyhtiöt ovat ahtaalla ja joutuvat laittamaan väkeään kilometritehtaalle. Toisaalta tällaista kehitys on aina: joidenkin alojen työllisyys supistuu ja joillakin se kasvaa. Halpalentojen markkinoilletulo kasvattaa turismia. Nyt on vähävaraisemmillakin ihmisillä varaa matkustaa kauas. Esimerkiksi Lontoo ja Kuopio ovat tamperelaisille ajan ja kustannusten kannalta yhtä kaukana.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu