maanantaina, syyskuuta 15, 2003

Panu kirjoittaa tämänpäiväisessä merkinnässään kovan scifin kuolemasta. On aivan totta, että luonnontieteen alkuaikojen rajattomista mahdollisuuksista humaltunut kovan scifin kova ydin on korvautumassa fantasialla. Arthur Clarken, Larry Nivenin ja muiden vastaavien kirjoittajien spekulaatiot menettävät nopeasti uskottavuuttaan, kun fysiikka osoittaa niiden kuvaamat maailmat mahdottomiksi. Kuitenkaan mielestäni peli ei ole menetetty, koska soveltavat tieteet tuottavat koko ajan tuloksia, jotka avaavat valtavasti uusia mahdollisuuksia. Näin on jopa psykologiassa (aivotutkimukseen niveltyen), johon Mark Rosenfelder viittaa sivuillaan, joille Panu antoi linkin. Vaikka opitaan tuntemaan ihmisaivojen ja mielen toimintaa yhä yksityiskohtaisemmin, psykofarmakologia, geenitekniikka ja ihmisen augmentoiminen ja liittäminen tietotekniisiin järjestelmiin avaavat suunnattomia mahdollisuuksia ja varmasti myös uhkia ihmisaivojen muokkaamisessa.

Miksi tyytyä ikivanhoihin ja kuluneisiin draamallisiin kaavoihin ja teemoihin, jos tiede ja teknologia antavat mahdollisuuksia puuttua ihmisenä olemisen perustaviin rajoitteisiin? Tietoteknisin järjestelmin augmentoitu ihminen tai kokonaan keinotekoiset älylliset olennot, joiden olemassaolo ei taatusti riko mitään luonnonlakia ja joiden esteenä olevat vaikeudet luonteeltaan kokonaan teknisiä, tarjoavat täysin uusia ulottuvuuksia tarinankerrontaan. (Tässä yhteydessä muuten minun on todettava, etten tunne oikeastaan mitään vetoa cyberpunkin anarko-libertaristisiin visioihin.)

Pidän humpuukina käsitystä, että tieteen ja teknologian kehitys on pysähtynyt ja niiden yhteiskunnallinen ajankohtaisuus on vähenemässä. Nythän se on vasta kunnolla alkamassa, kun soveltavien tieteiden kyky muokata ihmistä itseään orastaa. Minä ennustan, että kolmensadan vuoden kuluttua ei ole olemassakaan sellaista asiaa kuin alemman- ja ylemmäntasoisia miehiä (tai naisia). Seksimarkkinat sellaisena kuin me tunnemme ne, ovat lakanneet olemasta. Näin käy viimeistään siinä vaiheessa, kun augmentoitu tai kokonaan keinotekoinen seksi muuttuu luonnollista seksiä kertaluokkaa paremmaksi. Seksimarkkinat katoavat, koska nykyinen tyydyttäviksi koetuista seksiärsykkeistä vallitseva niukkuus poistuu. Seksiltä katoaa vaihto- eli markkina-arvo, koska kaikki saavat sormia napsauttamalla kaikki mahdolliset sataprosenttisen uskottavat seksuaaliset simulaatiot. Luultavasti ydinperhemalli katoaa seksin ja lisääntymisen välisen yhteyden hävitessä ja siirryttäessä jonkinlaiseen postseksuaaliseen utopiaan, jossa seksin ympäriltä häviää kaikki mystiikka ja statuskilpailu.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu