tiistaina, lokakuuta 14, 2003

Ilkka kirjoittaa:
Täsmennetäänpä hieman äskeistä mielipidettä vankiloista: jos vankiloita kerran on tarkoitus ylläpitää, on kansantalouden kannalta parempi, että vangit tekevät lusiessaan tuottavaa työtä sen sijaan, että he vain istuisivat persiillään. On totta, että tällainen kilpailu haittaa samalla alalla toimivia yrityksiä, niin kuin Markku totesi, mutta toisaalta kuluttajat saavat ostamansa tuotteet vastaavasti halvemmalla. Kuluttajille jää tällöin enemmän rahaa käteen, ja he käyttävät tämän rahan sellaisten tuotteiden ja palveluiden ostamiseen, joihin heillä ei ollut varaa alkuperäisessä järjestelmässä. Vankityövoiman syrjäyttämät tavalliset työntekijät siirtyvät näitä tuotteita ja palveluita tuottavien alojen palvelukseen, ja lopputulos on, että kokonaiselintaso on noussut.
Koska idea on niin hieno, niin ilman muutahan se kannattaa sopivin väliajoin toteuttaa uudestaan! Summa summarum: vankityövoiman osuudesta koko työvoimasta tehdään periaatepäätös silloin, kun päätetään missä laajuudessa vankilat saavat mahdollisuuksiensa mukaan ryhtyä liikeyrityksiksi. Mielestäni vankeja ei pitäisi käyttää työvoimana kuin korkeintaan puhdetöihin.

Panu noteeraa Ilkan kannattaneen vankiloiden muuttamista voittoa tuottaviksi liikeyrityksiksi ja samaan hengenvetoon toteaa (trioerektuslaisen) positivismin syntyneen samana aikakautena kuin bolshevismin. Näin on. Molemmat ovat 1900-luvun alkupuolen tuotteita. Entä sitten?

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu