torstaina, marraskuuta 27, 2003

Henryn kommenttiosastolla kuhisee.

Miikka kirjoittelihe:
Monen puhtaasti tekniikan/luonnontieteen immeisen yhteiskunnalliset näkemykset teknologisen kehityksen mukamas tuottamasta loistavasta tulevaisuudesta etc. ovat itseasiassa varsin naiveja. Moni humanisti taas on äärimmäisen synkkä realisti.
Just joo, niinhän ne ovat olleet oikeassa ne "äärimmäisen synkät realistit" aina James Luddin päivistä alkaen. Tämän "humanismi" vs. erektuslaisuus - kiistan ytimessä on vanha ristiriita valistuksen ja romantiikan välillä. Kyllä se olisi kuulkaa parempi vaan, kun maaorjat vaan tyytyväisinä kuokkisivat isäntiensä jäisiä peltoja eivätkä menisi mihinkään tehtaisiin töihin parempaa palkkaa tienaamaan. Sellaiset ovat tehtaat ovat synti ja häväistys ja rikkomus asioiden luonnollista järjestystä vastaan. Noin kuului romantikkojen kanta asiaan riisuttuna kaikesta koristeellisesta kielenkäytöstä.

Se humanismi, johon sinä viittaat on itse asiassa romantiikkaa, johon jotkut kirjalliset humanistit hurahtivat 1800-luvulla eikä se ole kovin ihmisläheistä eikä inhimilliseen potentiaalin luottavaa tai ihmisten välistä yhdenvertaisuutta arvostavaa. Se on viime kädessä perittyjä etuoikeuksia nauttivan parasiittijoukon (kuninkaalliset ja aateliset) muutosvastarinnan ilmentymä taiteessa ja filosofiassa.

Tulevaisuuden maailma on todennäköisesti vieläkin tasa-arvoisempi ja oikeudenmukaisempi kuin nykyinen. Juju on siinä, että teknologian kehittyminen johtaa vähitellen todennäköisesti kaikenlaisen tuotannon automatisoitumiseen ja sosiaalisten nollasummapelien muuttumiseksi vähemmän kriittisiksi. Esimerkiksi orjatyövoiman käyttö on nykyaikana mittasuhteiltaan häviävän pientä verrattuna parisadanvuoden takaiseen ja kansalaisoikeudet sen mukaiset.

Minua oudoksuttaa "äärimmäisen synkkien realistien" varmuus asiastaan. En minä ainakaan ota kovin vakavasti ihmistä, joka on lähtökohtaisesti pahanilmanlintu. Eri asia on konkreettisten uhkakuvien ottaminen esille.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu