keskiviikkona, marraskuuta 05, 2003

Koska tietokilpailukysymysten laatiminen on oikein hauskaa, päätin alkaa pitää viikoittaista mini-tietovisaa eilen julkaisemani suuren kilpailun lisäksi. Yksi kilpailija osallistui jo suureen visaan erinomaisilla vastauksillaan. Nekin, jotka suuren visan kysymysten suuri määrä uuvutti, voivat verrytellä osallistumalla tämän viikon pikkuvisaan. Vastaukset täytyy lähettää viimeistään perjantaina 7.11. kello 23.59. Internetin hakukoneita ja muita lähteitä saa tietenkin käyttää ja sen on suotavaakin, mikäli mielii voittaa. Kolmen parhaan nimet tai nimimerkit sekä tulokset julkaistaan. Muiden vastauksia tai tuloksia en paljasta kenellekään.

Kysymykset:

1. Kenen suomalaisen poliitikon nimen anagrammi on iirinne vaino.

2. Mitkä EU:n jäsenmaat eivät ole Natossa?

3. Suomen kirjallisuuden historiasta tunnetaan eräs seura, jonka nimi on kaksiosainen yhdyssana. Elintarvikemyymälöistä saa erästä tuotetta, jonka nimi on kaksiosainen yhdyssana, jonka ensimmäinen osa on myös kyseisen seuran nimen ensimmäinen osa. Mikä tuon seuran nimi oli ja millä vuosikymmenellä se toimi?

4. Mitä tarkoittaa systeemin alkuarvoherkkyys?

5. Mitä tarkoittaa logiikassa tautologia?

6. Mikä on yksinkertaisin selitys sille, että osteoporoosi on lihavilla ihmisillä paljon harvinaisempi kuin hoikilla?

7. Mikä on Occamin partaveitsi?

8. Mitä on tieto klassisen määritelmän mukaan?

9. Herra A iskee joka viikonloppu uuden seksipartnerin ja on jokaisen kanssa kerran suojaamattomassa yhdynnässä. Herra B iskee myös joka viikonloppu uuden seksipartnerin ja on jokaisen kanssa kerran yhdynnässä mutta käyttää kondomia joka kerta. Kumpikin asuu samassa kaupungissa ja käy samoissa soittoruokaloissa yhtä usein. Kaupungissa mellastaa ilkeä sukupuolitauti X, joka tarttuu suojaamattomassa yhdynnässä todennäköisyydellä 0.01. Kondomi pienentää tartuntariskiä 90 % per yhdyntä. Soittoruokaloiden asiakkaista kymmenesosalla on sukupuolitauti X ja jokainen tulee yhtä todennäköisesti A:n tai B:n iskemäksi. Kuinka todennäköistä on, että A:lla on tartunta 50 viikon jälkeen? Kuinka todennäköistä on, että B:llä on tartunta saman ajan kuluttua? Oletetaan, että juuri niin suuri osa tartunnan saaneista keskeyttää opintonsa ja muuttaa pois paikkakunnalta, että tartunnan saaneiden osuus soittoruokaloiden asiakaskunnasta pysyy vakiona.

10. Millä kaikilla maailman yli 500 000 asukkaan valtioista on maarajaa vain yhden valtion kanssa?

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu