torstaina, marraskuuta 06, 2003

Sivistysvaltioille ominainen organisoitu itsekritiikki ja vallan hajautus johtaa vakaaseen, turvalliseen ja oikeudenmukaiseen yhteiskuntaan. Niistä ovat kansakunnan vauraus ja menestyminen ratkaisevasti riippuvaisia. Tahot, jotka pyrkivät tukahduttamaan sisäisen kritiikin ovat pahimman luokan isämaanpettureita. Niin kauan kuin heidänlaisiaan ei pysäytetä ajoissa, miljoonat tavalliset kunnon ihmiset joutuvat kärsimään suunnatonta vahinkoa.

Mikään kansa ei ole immuuni sellaiselle moraaliselle alennustilalle, joka tuottaa holokausteja tai gulageita. Alttius kansakunnan joutumiselle sellaiseen helvettiin riippuu sekä kansalaisten valveutuneisuudesta, joka puolestaan riippuu kansalaisoikeuksien (mm. vapaa tiedonvälitys) aiemmasta toteutumisesta sekä yleisestä yhteiskunnallisesta vakaudesta. Kaooksen partaalla hoippuva ja laittomuuksien riivaama yhteiskunta voi ajaa kansalaiset tilanteeseen, jossa mikä tahansa järjestys on parempi kuin ei järjestystä ollenkaan.

Tällaisia ajatuksia toi mieleen eilinen Taistelutoverit -sarjan jakso, jossa E-komppania löysi Thalemin lähimetsästä työleirin puolikuolleine vankeineen ja ruumiskasoineen.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu