lauantaina, marraskuuta 15, 2003

Viikkovisan vastaukset:

1. Suurin jäljellä oleva yksittäinen kysymys elämän syntymisessä ja kehittymisessä maapallolla on miten ensimmäiset itseään kopioivat rakenteet syntyivät.

2. Aurinkoa lähimpään tähteen Proxima Centauriin on noin 4 valovuotta matkaa. Kohta b on siis oikea vastaus.

3. Lähestyvän auton äänen kuulostaminen korkeammalta kuin loittonevan johtuu Doppler-ilmiöstä Ääni on ilmassa eteneviä paineaaltoja. Lähestyvästä autosta lähtevien ääniaaltojen harjat ovat lähempänä toisiaan kuin loittonevan. Ääneen taajuus on suurempi, joten se kuulostaa korkeammalta.

4. Venäläinen formalismi oli vaikutusvaltainen kirjallisuuskriitikin ja tutkimuksen suuntaus, joka korosti teoksen muotoa ja ilmaisukeinoja yli sen ilmaisemien aatteiden ja ihanteiden. Venäläisessä formalismissa kirjallisuus haluttiin vieraannuttaa Venäjällä tavanomaisesta yhteiskunnallisesta kantaaottavuudesta 1900-luvun alusta stalinismiin asti.

5. Rokotteiden toiminta perustuu siihen, että elimistön immuunipuolustus aktivoidaan heikennetyillä taudinaiheuttajilla, jolloin itse tautia ei synny kuin hyvin harvoissa tapauksissa. Seurauksena elimistö kykenee tehokkaammin puolustautumaan samaa taudinaiheuttajaa vastaan.

6. Ensimmäiset televisiolähetys tapahtui Britanniassa vuonna 1926 (Baird). Koelähetys tehtiin Lontoosta Edinburghiin. Ensimmäinen kaupallinen televisiotoiminta alkoi Yhdysvalloissa toisen maailmansodan jälkeen.

7. Ostovoimapariteeltaan viisi suurinta maata ovat Yhdysvallat, Kiina, Japani, Intia ja Saksa.

8. Sähköisesti neutraalit atomit ja molekyylit muodostavat yhdisteitä jakamalla uloimman elektronikuoren elektroneja, jolloin elektronit ovat energiaminimissä. Elektronegatiivisuus tarkoittaa atomin taipumusta ryöstää elektroneja tällaisessa nk. kovalenttisessa sidoksessa. Jos sidoksen muodostavien atomien elektronegatiivisuusero on suuri, atomeista muodostuu sähköisesti varautuneita ja syntyy ionisidos. Puhtaan kovalenttisen sidoksen ja ionisidoksen välillä on jatkumo.

9. Yleensä diktaattorin asema vahvistuu maan ryhtyessä sotimaan, koska sotaan ryhtyminen vahvistaa kollektiivisia tunteita. Sodan jatkuessa kovin pitkään sotaväsymys, sodan karun todellisuuden paljastuminen ja inhimillisten ja taloudellisten kustannusten kumuloituminen heikentää kansalaisten luottamusta diktaattoriin. Toisinaan diktaattorit käynnistelevät sotia taktisista syistä omaa asemaansa pönkittääkseen.

10. Kaarle-herttua ja Sigismund kiistelivät Ruotsin valtakunnan kruunusta 1590-luvulla. Sigismundin, joka oli Ruotsin laillinen kuningas, liittolaisiin kuului mm. Flemingin aatelissuku, jonka johtaja oli Klaus Fleming. Flemingin linnaleirin ylläpito Pohjanmaalla rasitti talonpoikia raskaasti ja Kaarle-herttuan kehotuksesta he ryhtyivät aseelliseen kapinaan Flemingiä vastaan. Tuo kapina tunnetaan nuijasotana. Samalla tavoin kuin Kaarle-herttua käytti nuijakapinaa omien etujensa ajamiseen, myös levy-yhtiöiden ja vaatevalmistajien kannattaa ruokkia nuorison kapinointia perinteisiä auktoriteetteja vastaan, koska se lisää niiden myyntilukuja nuorison rakentaessa identiteettiään musiikin ja vaatteiden avulla.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu