lauantaina, marraskuuta 08, 2003

Viikkovisan vastaukset:

1. Iiro Viinanen.

2. Suomi, Ruotsi, Irlanti ja Itävalta.

3. Elintarvikeliikkeistä saa lauantaimakkaraa. 1830-luvulla vaikutti Lauantaiseura, johon kuului joukko suomalaisia ns. Helsingin romantiikkaa edustavaa nuorta yliopistoväkeä, kuten J.L. Runeberg.

4. Systeemin alkuarvoherkkyys tarkoittaa sitä, että pienet muutokset systeemin alkutilassa voivat johtaa suurin muutoksiin lopputilassa.

5. Tautologia tarkoittaa logiikassa lausetta, joka on kaikilla malleilla ja kaikilla tulkinnoilla tosi. Esimerkiksi lause huomenna sataa tai ei sada on tautologia.

6. Osteoporoosi on lihavilla ihmisillä paljon harvinaisempi kuin hoikilla ihmisillä samasta syystä kuin se on painonnostajilla harvinainen. Lihavan ihmisen luut sopeutuvat jatkuvaan rasitukseen ja vahvistuvat. Kalsiuminpuutos ravinnossa on liian harvinaista selittääkseen asiaa.

7. Occamin partaveitsi tarkoittaa periaatetta, että muutoin samanarvoisista teorioista valitaan yksinkertaisin. Karsitaan tarpeettomat oletukset pois.

8. Tieto on klassisen määritelmän mukaan perusteltu tosi uskomus. Perustelematon tosi uskomus on pelkkä oikeaan osunut arvaus.

9. Todennäköisyys kohdata taudinkantaja on 0.1. Tartunta ilman kondomia on kymmenen kertaa todennäköisempää kuin kondomin kanssa. Tartuntatodennäköisyydet yhdessä yhdynnässä:

P(Ayy) = 0.01 * 0.1 = 0.001

P(Byy) = 0.01 * 0.1 * 0.1 = 0.0001

A:n ja B:n täytyy välttää tartunta 50 kerralla pysyäkseen terveenä. Kaikissa muissa tapauksissa tauti tarttuu, joten todennäköisyys sairastua kolmen merkitsevän numeron tarkkuudella:

P(A) = 1 - (0.999) ^ 50 = 0.0488

P(B) = 1 - (0.9999) ^ 50 = 0.00499

Huomautus: On virhe laskea todennäköisyys vain odotusarvon mukaiselle viidelle kohdatulle tartunnankantajalle. Pienillä tartuntatodennäköisyyksillä virhe on toki pieni.

10. Maita, joilla on maarajaa tasan yhden maan kanssa ovat:

- Kanada (USA)
- Haiti (Dominikaaninen tasavalta)
- Dominikaaninen tasavalta (Haiti)
- Tanska (Saksa)
- Portugali (Espanja)
- Yhdistyneet kuningaskunnat (Irlanti)
- Irlanti (Yhdistyneet kuningaskunnat)
- Etelä-Korea (Pohjois-Korea)
- Papua Uusi-Guinea (Indonesia)
- Gambia (Senegal)
- Lesotho (Etelä-Afrikka)
- Qatar (Saudi-Arabia)

Singaporella ja Malesialla ei ole maarajaa. Singapore on saari eikä sillä ole omistuksessaan maata mantereen puolella.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu