torstaina, huhtikuuta 03, 2003

Emäntä sanoi minulle eilen, että tukkani näyttää siltä, kuin lehmä olisi nuolaissut päätäni kummaltakin puolelta. Repesin täysin, koska kuvaus oli niin osuva. Tuotan kuulemma paljon hupia. En ole yllättänyt, koska nauramme yhdessä minulle usein ja paljon.

keskiviikkona, huhtikuuta 02, 2003

Luulen, että Irakin sota on USA:lle enemmän arvovaltasota kuin mitään muuta. Saddam Hussein on pitänyt USA:ta ja muuta maailmaa pilkkanaan vuosikaudet uhmaamalla YK:n päätöslauselmia ja ajamalla asetarkastajat pois sekä monilla muilla tavoilla. Saddam teki hallinnostaan kestämättömän riesan USA:lle ja ilmeisesti nykyhallinto tosiaan pelkästi, että Saddam saattaisi jopa käyttää biologisia aseita.

Supervallalle arvovalta ei ole muuten mikään erityisen huono syy sotimiseen. Arvovallan menetys nimittäin käy pitkällä aikavälillä kalliiksi, koska se tekee muista toimijoista vähemmän yhteistyöhaluisia ja se käy kalliiksi. Minusta näyttää siltä, että Irakin sodan tarkasteleminen puhtaasti raaka-ainesotana on pahasti riittämätöntä. Eivät amerikkalaiset aio Irakin öljyä varastaa vaan ostaa sitä markkinahintaan. Eikä Irakin osuus maailman öljyntuotannosta edes ole kuin muutamia prosentteja. Sodankäynti on suunnattoman kallista sekä suoraan että pelottamalla yrityksiä investoimasta ja olisi varsin huono investointi sotia vain siksi, että saisi tulevaisuudessa mahdollisesti öljyä hieman halvemmalla. Tässä sodassa kuluu öljyä yhtä kuulemma paljon aikayksikköa kohti kuin koko Floridan osavaltiossa - sotilasilmailussa ei liiemmälti pihistellä polttoainetta.