perjantaina, elokuuta 08, 2003

Naiskansalainen kyselee, että miten erektuslaiset voivat olla ATM:iä, jos he kaikki seurustelevat tai ovat naimisissa. No en minä ainakaan ole koskaan kutsunut itseäni ATM:ksi eikä minua ole kukaan kutsunut ATM:ksi. Tommikaan ei ole kutsunut itseään ATM:ksi eikä häntä ole ATM:ksi kutsuttu. Se, että Ilkka on muistaakseni) vastoin kaikkien tiedossa olevia tosiasoita kirjoittanut olevansa ATM, ei tarkoita, että me muut olisimme niin tehneet.

Minusta on inhottavaa, että minun suuhuni tungetaan sanoja. Minä en itse koskaan tahallani vääristele kenenkään sanomisia. Lisäksi kirjoitan usein melko lailla eri aiheista ja eri sävyyn kuin Tommi ja Ilkka. En pidä siitä, että heidän mielipiteistään ja käsityksistään tehdään muka minun mielipiteitäni ja käsityksiäni silloin, kun olen asiasta eri mieltä tai en mitään mieltä.

Kasa-blogissa puhutaan transhumanisteista rikkaiden kulttina ja vähän naureskellaan jollekin englantilaisprofessorille, joka on tieteellisenä kokeena antanut istuttaa hermostonsa jatkeeksi jotain elekronisia laitteita. Kirjoittaja epäilee, että se proffa haluaisi varmaan Matrix-todellisuuden jo tässä ja nyt.

Tulevaisuushörhöt ovat asia erikseen, mutta ihmiskehon muokkaaminen ja sen kapasiteetin lisääminen teknisillä härveleillä on täysin arkipäiväinen asia. Jo silmälasien käyttäminen tekee ihmisestä yksinkertaisen kyborgin, koneen ja ihmisen sulauman. Puhumattakaan sydämentahdistimista tai kuulolaitteista. Mitä tahansa synteettistä lääkettä käyttävä ihminen on jo aika pitkällekehitetyllä tekniikalla augmentoitu.

Ihmiskehon saumaton kytkeminen teknisiin järjestelmiin on aivan ilmiselvä trendi, joka jatkuu aivan varmasti tulevaisuudessa. Kenellepä meistä ei kelpaisi vanhuuden myötä todennäköisesti kehittyviä aisti- ja liikuntavammoja korjaavat tekniset ratkaisut. Tai varsinkaan mahdollisesti vielä kehittyneempi tekniikka, jolla terveyttä ja hyvinvointia voidaan ylläpitää normaalia elinikää korkeampaan ikään.

keskiviikkona, elokuuta 06, 2003

Suomen go-populaatio senkuin vain kasvaa. Harrastajamäärä on kaksinkertaistunut viimeisen vuoden aikana. Suomen luokituslistalla on nykyään 330 henkeä, joka on lukuna verrannollinen shakin noin pariintuhanteen luokiteltuun pelaajaan. Vielä on matkaa shakin kiinniottamiseen. Lisää tietoa Suomen go-elämästä löytyy Jalkasen Jannen alullepanemasta go-wikistä. .

Panun kirjoitus länsimaisen sivilisaation ja islamilaisen maailman suhteesta oli erinomainen. Olisi erittäin suotavaa, jos meikäläiset olisivat yleisesti paremmin perillä siitä, mitä islamilaisessa maailmassa tapahtuu ja mitä siellä ajatellaan sekä tietysti toisinpäin. Panun idea eurooppalaisen kirjallisuuden ja nimenomaan maanläheisten kansankuvausten laajamittaisesta kääntämisestä arabiankielelle on hyvä Panun kuvaaman islamilaisissa maissa yleisen kahtiajakoisen länsimaalaisista vallitsevan käsityksen monipuolistamiseksi. Länsimaalaiset nähdään islamilaisissa maissa toisaalta teknologisesti ja taloudellisesti ylivertaisina mutta moraalisesti rappeutuneina, mikä kuva on peräisin amerikkalaisesta massaviihteestä, joka väkisinkin saavuttaa islamilaiset takapajulatkin.

EU:lla saattaisi tuollaiseen projektiin olla kenties jotain halujakin, mutta amerikkaisilla ei varmasti. Länsimaiden ja islamilaisen sivilisaation ristiriidan kärjistyminen palvelee liian hyvin valtaapitävien amerikkalaisten etuja. 11/9 oli parasta mitä Bushin hallinnolle on ikinä tapahtunut.

Militarismissa on amerikkalaisten maailmanvaltapyrkimysten tuhon siemen. Vaikka huippukalliiden aseiden kehittely ja käyttö säästääkin amerikkalaisia henkiä ja vaikka sillä vältetäänkin Vietnamin toistuminen, se tietää vääjäämättä valtiontalouden romahtamista. Budjettialijäämä sen kun vain kasvaa samalla, kun kognitiivisen eliitin parhaiten palkatut työt alkavat vähitellen siirtyä kehitysmaihin, joissa ne voidaan tehdä jo nyt osin yhtä hyvin mutta kymmenen kertaa halvemmalla.
Bush tyhmempi hallintoineen saanee kenkää viimeistään silloin, kun valtionvelkan kustannukset alkavat tuntua tavallisen amerikkalaisen lompakossa.

tiistaina, elokuuta 05, 2003

Käytiin Natin kanssa katsomassa Terminator 3. Toisin kuin Matrix 2, T3 ei pettänyt odotuksia. Naisterminaattorin seksikkyysaspekteilla ei onneksi alettu leikkiä liikaa. Isoo-Arskakin oli oma vanha itsensä.

Kohtauksessa, jossa Arskan ohjelmointi oli vähän aikaa sekaisin, olisi ollut hauskaa, jos hän olisi alkanut puhua suomea Etelä-Pohjanmaan murteella lausuen: "Moon Isoo-Arska Kauhavalta. Moon tullu pitämahän teirät elävien kirjois ja varmistamahan, notta Kauhavan ruma fallesmalli kualoo! Bzzzt!"

maanantaina, elokuuta 04, 2003

Pidän tänään vielä lomaa. Go-kongressi on loma, jonka jälkeen ihminen tarvitsee lomaa. Taidan mennä vielä vähäksi aikaa nukkumaan ja sitten pyöräilemään, vanhempien luo kissaa katsomaan ja sitten peli-iltaan.

En muistanutkaan mainostaa kuinka hyviä ruokia Venäjällä on. Erilaiset keitot ovat siellä yleensä maukkaampia kuin Suomessa. Myös blineistä eli lätyistä siellä osataan tehdä monenlaisia hyviä ruokalajeja. Blinien kanssa sopivat erinomaisesti yhteen varsinkin kaviaari ja smetana. Maitotuotteet ovat keskimaarin parempia kuin Suomessa. Erikoismaininnan ansaitsee rahka. Rahkaa saa Venäjällä kaupoista kymmenillä eri tavoilla maustettuna ja se on todella herkullista. Myös jäätelö ja voi ovat parempia kuin Suomessa. Söin myös kerran pari todella taivaallista leipää, mutta suomalaista jälkiuunileipää ei voita mikään. Aika monissa sikäläisissä ruokalajeissa on aika paljon rasvaa ja suolaa, mutta mikään ei estä syömästä ruokalajeja, joissa ei ole liikaa rasvaa ja suolaa.

Venäläisestä oluesta ei voi puhua, koska olutkulttuuri on siellä täysin tuontitavaraa. Luullakseni Tinkoffia lukuunottamatta kaikki Pietarin isot panimot ovat ulkomaalaisten omistuksessa, pääosin suomalaisten. Sen sijaan sain maistaa perinnejuomaa nimelta kvas. Sitä on kai monenlaista, mutta juomani oli eräänlaista koivunmahlasta tehtyä kotikaljaa. Siinä oli puoli prosenttia alkoholia. Hieman jalostamalla ja tuotteistamalla siitä saisi täysin myyntikelpoista tavaraa. Votkalla taas ei ole mielestäni yhtään ainutta järkevää käyttötarkoitusta paitsi yksi naukku aperetiivina ennen ateriaa. Sen käyttö seurustelujuomana on tyhmää, koska se on siihen liian vahvaa. Votkan makuarvoa kuvaa hyvin se seikka, että hyvän votkan kriteerinä on, että se on pehmeää ja menee kivuttomasti alas. Veden ja etanolin seokselta ei voine parempaa toivoa, vaikka siinä nyt olisikin pieni määrä epäpuhtauksia "makua" antamassa.

sunnuntaina, elokuuta 03, 2003

Onpa mukavaa kirjoittaa merkintöjä, kun yhteys on suorastaan salamannopea verrattuna ilmeisesti modeemipohjaiseen Pietarin Valtionyliopiston kampuksella sijaitsevaan tietokonesaliin verrattuna ja kun skandit toimivat. Kotona siis ollaan.

Mukavaa, etta lämpimät säät jatkuvat. Huomenna pitäisi olla helteistä ja senkin jälkeen vielä yli 20 asteista paivällä.