lauantaina, elokuuta 30, 2003

Päivän haircuttina mainittakoon, että kävin parturissa tänään. Käyn aina yhdessä hervantalaisessa parturissa, koska saan sieltä kanta-asiakasalennuksen ja koska pidän paikasta. Heillä ei ollut muita aikoja vapaana tällä viikolla kuin kello 8.00 lauantaiaamuna. Niinpä otin sen, koska järkeilin, että vaikka olisin kuinka väsynyt, jaksaisin kuitenkin raahautua alle puolen kilometrin matkan tukanleikkuuseen ja takaisin. Voisinhan mennä välittömästi takaisin nukkumaan parturista tultuani. Niin juuri tapahtuikin. Heräsin viisitoista minuuttia sitten.

torstaina, elokuuta 28, 2003

Tommi muuten kirjoitti mielenkiintoisesti ihmisten vaikeuksista hahmottaa dynaamisia asioita . Tommi kirjoittaa:
Alan uskoa, että suurelta osalta aikuisia ihmisiä yksinkertaisesti puuttuu kyky hahmottaa dynaamisia asioita. Kun monet asiat ovat kuitenkin sellaisia, ettei niitä voi hahmottaa vaivatta lineaarisella kaksiarvologiikalla, ilmiöt ovat näille ihmisille aivan aidosti käsittämättömiä ja antavat hyvän syyn maagisiin selityksiin, jotka niin tuntuvat viehättävän epämatemaattisia ihmisiä.
Monien ihmisten kyky ainakin ilmaista abstrakteja ja dynaamisia kokonaisuuksia koskevia ajatuksia kielellisesti on niin heikko, että asia näyttää olevan juuri niin kuin Tommi kirjoittaa. Tästä markkina-arvoväittelyt ovat aivan erinomainen esimerkki. En ole ihan varma, onko esimerkiksi tavallisten aikuisten ihmisten kyky intuitiivisesti hahmottaa erilaisten abstraktien ilmiöiden tilastollinen luonne niin huono kuin Tommi antaa ymmärtää. Onko todella esimerkiksi niin, että ihmiset ihan oikeasti ajattelevat arkkityyppien kautta, joihin he muistavat mainita olevan poikkeuksia, koska eivät osaa hahmottaa asiaa tilastollisten jakaumien avulla? Vai ohjaavatko kielelliset konventiot heidät siihen? Voi olla, että moni ei vain jaksa pitää mielessään useita toisiinsa vaikuttavia epäkonkreettisia asioita ja jämähtää konkreettiselle tasolle. Tämä kaikkihan on tietysti suhteellista. Muistan itsekin hyvin millaista oli yrittää hahmottaa itselleni liian vaikeita matemattisia käsitteitä, kun matematiikkaa aikoinaan sivuaineena opiskelin.

Go on muuten siitä mielenkiintoinen peli, että siinä on jatkuvasti tilanteita, joissa on arvioitava monien eri asioiden yhteisvaikutuksia. Siinä on ajateltava paitsi puhtaasti taktisia ongelmia myös sitä, mikä merkitys ja funktio pelatuilla kivillä ja niistä muodostuvilla asemilla on. Tällaisen uudelleenarvioinnin tuloksena syntyy toisinaan furikawareja, kuten japanilainen go-termi kuuluu, eli strategisia vaihtokauppoja, joissa pelaaja voi esimerkiksi uhrata jonkin suurehkon alueen ja kaikki alunperin sen luomiseen käytetyt kivet voidakseen rakentaa vaikutusvaltaa. Vaikutusvalta taas on gossa erityisen hankala asia, koska se säteilee joka puolelle lautaa ja sillä voi olla hienovaraisia ja joskus vähemmän hienovaraisia vaikutuksia esimerkiksi ryhmien vahvuuteen sekä elävyyteen tai vastustajan aluehahmotelman sisälle tehtävän invaasion todennäköiseen kannattavuuteen. Heikot pelaajat erottuvat vahvoista paitsi siten, että vahvat pystyvät hahmottamaan pidempiä taktisia siirtosekvenssejä, myös siten, että vahvoilla pelaajilla on taipumus uudelleenarvioida laudalle pelattujen asemien merkitystä kokonaisuuden kannalta. Usein vahvat pelaajat pelaavat keskeneräisempiä paikallisia asemia kuin heikommat, koska heillä on parempi kyky löytää kokonaisuuden kannalta oleellisemmat pisteet ja pitää tarvittaessa aloite käsissään. Toisaalta vahvemmat osaavat myös puolustaa ja pelata passiivisesti silloin, kun se on tarpeen. Go valjastaa ihmisen voitontahdon monenlaisten kognitiivisten ja emotionaalisten taitojen kehittämisen moottoriksi. Tasapainoton pelaaja ei voi voittaa.

Niin tosiaan, en tainnutkaan mainita mitään viime viikonloppuna pelatuista gon Tampereen mestaruuskarsinnoista. Paikalla olivat kaikki Tampereen dan-pelaajat eli Timo, 3 dan; minä, 2 dan; Kari, 1 dan; Lauri, 1 dan, ja Teemu, 1 dan. Lisäksi osallistujien joukossa oli Helsingistä muuttanut Tuomo, 1 kyu, jota Ilkka ei ennen Kanadaan muuttoaan ehtinyt tavata. Huippuryhmässä olivat myös Jari, 3 kyu, ja Henri, 3 kyu. Lauri tosin osallistui vain kahdelle viimeiselle kierrokselle, joten hän aloitti alemmasta McMahon-ryhmästä. Turnaus pelattiin kuuden kierroksen McMahonina. Kärjen järjestys oli Kari, Timo, minä ja Teemu. Yhtään suurta yllätystä ei tullut, pieniä kylläkin: minä ja Teemu voitimme Timon sekä Teemu hävisi Tuomolle. Se, että Kari ei hävinnyt muille kuin Timolle, ei sen sijaan ollut yllättävää. Karin kova pelikunto on ollut tiedossa. Huippuryhmäläisistä ainoastaan minä pelasin Lauria vastaan. Olimme Karin kanssa 5. kierroksen jälkeen turnauksen johdossa samoilla MM, SOS- ja SOSOS-pisteillä. Gerlachin paritusohjelma käytti parituskriteerinä paremman puutteessa luokituserojen minimointia, joten minä sain vastustajakseni Laurin ja Kari Henrin. Teemun tappio Tuomolle oli puoli pistettä. Teemu puolusti hallusinaation vallassa ennen damentäyttövaihetta turhaan yhtä leikkauspistettä alueensa sisällä, mikä maksoi hänelle pelin.

Väärien ajatusten kata-login Jari kyselee, mikä on määritelmäni ylempitasoiselle miehelle (YTM). YTM:n määritelmissä on jo aika paljon enemmän mielivaltaisuutta kuin ATM:n määritelmissä. Yksi käyttökelpoinen määritelmä voisi olla, että YTM on mies, joka kykenee ylläpitämään pitkiä aikoja (vähintään puoli vuotta) vähintään kahdesta vähintään keskitasoisesta (markkina-arvo miehen omassa ikäryhmässä vähintään paremmassa puolikkaassa) naisesta koostuvaa haaremia, jonka kaikki osapuolet tietävät tilanteen. Arvelisin, että ehkä 5-10 prosenttia miehistä pystyisi tuohon.

keskiviikkona, elokuuta 27, 2003

Lumi sekoittaa asioita, kun sanoo minun muka perääntyneen, kun lisäsin viime kommenttini loppuun, että aitojen ATM:ien tilanne on kaikesta huolimatta tukala. Ensinnäkin Lumi jätti joko ajattelunsa lepsuutta tai sitten tarkoitushakuisesti huomiotta, että minä erotin selvästi todelliset (määritelmäni mukaan) ATM:t ja sitten sellaiset, jotka luulevat olevansa ATM:iä mutta eivät vain huomaa niitä 50 kiloa ylipainoisia tyttöjä. Niinpä Lumi tuli antaneeksi väärän todistuksen sanoistani. Älä tee tuota enää, ja jos vahingossa teet, tunnusta ja korjaa virheesi rehellisesti!

Vastaan samalla Lumin kysymykseen, että miten 50 tai vaikka 80 kiloa ylipanoisen naisen asema on parempi kuin ATM:n (en tiedä tarkoittiko Lumi nyt todellista ATM:ää vai sellaiseksi itseään luulevaa ja oikeasti nirsoutensa takia yksin olevaa miestä). Ainakin todellisen ATM:n asema on huonompi, koska hän ei määritelmän mukaan saa minkääntasoista naisseuraa lääketieteellisesti normaaleista ja lisääntymiskykyisessä iässä olevista. Sen sijaan tyypillinen 50-80 kiloa ylipainoinen mutta muuten normaali nainen löytää kyllä kaikissa olosuhteissa ainakin seksiseuraa mutta yleensä myös seurustelukumppanin. Todellisia ATN:iä on monta kertaa vähemmän kuin todellisia ATM:iä. Todellisia ATN:iä, joilla ei käytännössä ole mahdollisuuksia saada seuraa kenestäkään normaaliväestöön kuuluvasta miehestä ovat lähinnä rappioalkoholistit, kehitysvammaiset ja vakavasti epämuodostuneet tms.

Toinen seikka on, että minä en ainakaan ole tuominnut sitä Sebastyneä. Olen toki perustelujen kera kutsunut häntä juntiksi ja todennut, että hän on aika peittelemättömän narsistinen, koska hän tuo itseään ja kauneuttaan esille tavalla, joka ärsyttää kanssaihmisiä. Sellainen on kuin heiluttaisi setelitukkua köyhälistön nenän edessä. Olen myös lausunut, että Sebastynellä on ansionsa. Ansioksi lasken varsinkin sen, että hän kotisivunsa mukaan harrastaa seksiä hyvän tahdon ja kohteliaisuuden osoituksena häneltä sitä kerjäävien miespuolisten ystävien kanssa. Hän on myös kirjoittanut sivuillaan joistakin henkilökohtaisista epävarmuuksistaan, joten ei häntä oikein voi syyttää pelkässä erinomaisuudessaan paistattelemisesta. Vaativuus rakastetuksi kelpaavan miehen suhteen on, kuten jo sanoin, mitä suurimmassa määrin lähinnä Sebastynen itsensä kannalta ongelma. En voi häntä siitä millään perusteella tuomita.

Börtsin nettipersoonasta minulla taas ei ole paljoakaan positiivista sanottavaa. Hänen keskustelutyylinsä uutisryhmissä on suurelta osin ja osin hänen nettipäiväkirjassaan on täysin asiatonta räyhäämistä. Uutisryhmä-Birdy menee usein negatiivisella tavalla henkilökohtaisuuksiin, ei hallitse logiikaa eikä argumentointia eikä edes halua yrittää. Minusta on ollut erityisen inhottavaa saada sellaista ryöpytystä niskaani vain vähän aikaa sen jälkeen, kun olen vaihtanut live-Birdyn kanssa sattumalta kaupungilla hänet tavattuani ystävällisiä sanoja.

Panu kirjoitti:
Markku toteaa myös, että nuorten ihmisten persoonallisuus voi kehittyä tarpeeksi, jotta ATM pääsee tilastaan eroon. Käsitys, jonka mukaan ATMyys olisi mielentila, on varsin tavallinen YTMien ja naisten keskuudessa, mutta ATMyys paranee asennemuutoksella huomattavasti harvemmin kuin yleensä luullaan. Sitä paitsi on syytä muistaa, että nuori ja komea poika ei ole ATM, vaikka hän saattaa nuorille ihmisille tyypillisen huonon itsetunnon vuoksi kuvitella päinvastaista. Nuoret naiset iskevät varsinkin nykyään tällaisen pseudo-ATM:n sänkyynsä heti tilaisuuden tullen ja opettavat hänelle hänen todellisen YTM-paikkansa hierarkiassa. Mutta aito ATM on aito ATM ja sellaisena pysyy.
En toki tarkoita, että ATM:yydestä päästäisiin asennemuutoksella. Tarkoitin vain sitä, että nuori ATM, joka ei ole fyysisesti rujo vaan esimerkiksi erittäin ujo ja epävarma, voi ajan mittaan kehittyä vähemmän ujoksi ja epävarmemmaksi ja siten päästä eroottisten suhteiden syrjään kiinni. Mitään dramaattista muutosta tuskin koskaan tapahtuu, mutta koska osa ATM:istä on vääjäämättä rajatapauksia, on väkisinkin niitä, jotka silkka Brownin liike tyrkkää KTM:ien puolelle.

Panu jatkaa:
Sitä paitsi on syytä muistaa, että nuori ja komea poika ei ole ATM, vaikka hän saattaa nuorille ihmisille tyypillisen huonon itsetunnon vuoksi kuvitella päinvastaista. Nuoret naiset iskevät varsinkin nykyään tällaisen pseudo-ATM:n sänkyynsä heti tilaisuuden tullen ja opettavat hänelle hänen todellisen YTM-paikkansa hierarkiassa. Mutta aito ATM on aito ATM ja sellaisena pysyy.
Toki joku nuori ja komeakin poika saattaa jonkin aikaa kuvitella olevansa ATM. Siksi todelliset ATM:t ovat harvinaisempia kuin ATM:nä itseään pitävien joukko. Sanoisin, että ulkonäön rujouden, alhaisen sosiaalisen statuksen tai epäseksikkään persoonallisuuden takia aitoja ATM:iä määritelmäni mukaan noin ehkä 5 prosenttia määritelmässä mainitusta perusjoukosta.

Naisenpuutettaan valittelevista miehistä enemmistö on puutteessa siksi, ettei kelpuuta esimerkiksi 50 kiloa ylipainoista tai tavallista huomattavasti rumempaa naista. Naiskommentaattorien ei silti kannata ottaa tästä vettä myllyynsä, koska aitojen ATM:ien asema on silti erittäin tukala.

tiistaina, elokuuta 26, 2003

Panu kirjoittaa, että Tira ja Misu joutuisivat 90 prosentin todennäköisyydellä markkina-arvolotossa ATM:ien joukkoon, jos heidät laitettaisiin elämään vuorokausi miehinä. Tarkoittaako tuo sitä, että Panu uskoo 90 prosenttia miehistä olevan ATM:iä? Mikä on Panun määritelmä alempitasoiselle miehelle?

Yksi käyttökelpoinen määritelmä ATM:lle on alle 60-vuotias mies, joka ei kykene löytämään minkääntasoisesta lääketieteellisesti normaalista lisääntymiskykyisessä iässä olevasta naisesta itselleen vakituista seurustelukumppania tai vakipanoa. Tuo määritelmä on suunniteltu sulkemaan pois ne miehet, joiden naisseuranpuute johtuu liiasta kranttuudesta tai vanhuudesta (tarkoitus on rajautua seksuaalisesti aktiivisessa iässä olevaan väestönosaan). Se on tarkoitettu kattamaan vain ne miehet, joille ainoat tarjolla olevat naiset ovat rappioalkoholisteja, kehitysvammaisia tai muita vastaavia esimerkkejä ATN:stä. Kyvyttömyys saada vakituista seuraa on sisällytetty määritelmään, koska satunnainen seksi kerran kolmessa vuodessa tms. tuskin vapauttaa arki-intuitiivisen käsityksen mukaan ketään ATM:yydestä. Yllä olevan määritelmän mukaan ATM:iä on käsitykseni mukaan miehistä noin 5-10 prosenttia. Ei siis lähimainkaan 90 prosenttia.

Toinen Panun väite oli, ettei mies voi ATM:yydelleen käytännössä juuri koskaan kuin hyvin vähän. Olen taipuvainen uskomaan tuon niissä tapauksissa, joissa ATM:yys johtuu fyysisestä rujoudesta. Sen sijaan ainakin nuorten ihmisten persoonallisuus voi kehittyä tarpeeksi, jotta nuori ATM pääsee tilastaan eroon.

maanantaina, elokuuta 25, 2003

Panu kirjoitti Plökissään kirjoittavansa omaelämäkerrallista romaania Alla känner apan, jonka päähenkilönä seikkailee Anders Arvid Schimpansson. Toivottavasti hän saa tuon julkaistuksi, koska minä ainakin ostan sen!

Huomasin, että uusia tilaajia on tullut yleensä silloin, kun olen ollut vähän aikaa kirjoittamatta. Yrittävätköhän lukijat kertoa minulle jotain?