keskiviikkona, syyskuuta 03, 2003

Matkustan huomenna Tsekin tasavaltaan Toyota-Pandanet Tourin Brnon osakilpailuun . Go-turnauksesta tietenkin on kysymys. Saavun iltapäivällä Wieniin, jossa vietän yön. Perjantaina aamupäivällä tsekkiläinen organisaattori noukkii minut autokyytiin samalla, kun hakee muita ulkomaalaisia Wienin kansanväliseltä lentokentältä. Matkaa pelipaikalle Brnohon on 130 kilometriä. Brno on Tsekin toiseksi suurin kaupunki ja Etelä-Määrin maakuntakeskus. Siellä on noin 400 000 asukasta. Palaan maanantai-illaksi kotiin samaa reittiä.

Tsekin tasavalta on pärjännyt taloudellisesti erittäin hyvin verrattuna muihin Itä-Euroopan entisiin sosialistimaihin. CIA Word Factbook 2003 tietää kertoa, että vuoden 2002 Tsekin tasavallan ostovoimakorjattu bruttokansantuote asukasta kohti vuodessa oli 15 300 USD. Suomen vastaava luku oli 26 200, Kanadan 29 400, USA:n 37 600, Saksan 26 600, Portugalin 18 000 ja Venäjän 9 300. Tsekkoslovakia oli ennen toista maailmansotaa yksi Euroopan kehittyneimmistä teollisuusmaista. Skodan tankit kelpasivat Hitlerillekin. Minä kuitenkin taidan keskittyä matkallani konepajateollisuuden tuotteiden asemesta panimoteollisuuden antimiin.

Daniel Mocsny kirjoittaa naulan kantaan naisten ja miesten välisistä ystävyyssuhteista. Annetaan The Danimalille puheenvuoro:
A woman who likes to have power over other people and has the physical attributes and personality traits necessary to charm men will often prefer to have men for friends. Her men friends being sexually attracted to her will cut her all kinds of slack, while other women would tend to call her out for mistakes.

In other words, women friends treat each other as equals, whereas men are generally nicer to their women friends and let them get away with more.

[...]

Most women aren't particularly nice to men, so a woman can easily score huge points just by showing men a little niceness. Of course it probably requires some skill to walk the fine line between showing a little tenderness vs. inviting more attention than she really wanted.

[...]

I think the more attractive a woman is to men, the more difficult it becomes for her to keep lots of women friends happy. Her women friends cannot help but picture the attractive woman as the competitive threat she so obviously is.


tiistaina, syyskuuta 02, 2003

Niin tosiaan, jotta ei menisi yksipuoliseksi mainostamiseksi, laitetaan linkki hymypassifirman kilpailijan Engelin sivulle.

Ikuinen kahvitauko kirjoitti "yritysjohdon arvoista" ja siivousfirma SOL:n hymypassisysteemistä, jossa työntekijät keräävät leimoja hymypasseihin siivouskohteen työntekijöiltä. SOL:n sivuilla määritellään firman liikeidea seuraavasti: "SOL on aurinkoinen, ammattimainen ja suomalainen siivous- ja toimitila-, kiinteistö- sekä pesula-alan palvelukonserni. Toimimme maantieteellisesti koko Suomen alueella ja Virossa. Tavoitteemme on vapauttaa asiakkaamme omaan toimintaansa tuottamalla elämyksiä siivous- ja toimitila-, kiinteistö- sekä pesulapalveluissa."

Voi juma-lauta.

En minä halua mitään saatanan elämystehdasta työpaikkalleni siivoamaan. Enkä halua olla osallisena perverssissä näytelmässä, jossa aikuisia ihmisiä nöyryytetään pakottamalla heidät hakemaan minulta jotain hymypassin leimoja, jotta he voisivat pysyä väleissä työnantajansa kanssa.

maanantaina, syyskuuta 01, 2003

Viikonloppuna järjestettiin Tampereella gon naisten SM-kisat. Osallistujia oli kuusi ja pelattiin viisikierroksinen sarja. Voittaja ei ratkennut vaan lopuksi huipulle jäi neljään pisteeseen kaksi pelaajaa: Helena Niinisalo, 4 kyu, ja Sari Kohonen, 3 kyu. He pelaavat loppuottelun joskus paremmalla ajalla tämän syksyn aikana. Jaetulla kolmannella sijalla olivat Suvi Leppänen, 5 kyu, ja Marja Aittamaa, 6 kyu.

Kävinpä katsomassa lauantaina Hulkin. Hulkkonen oli parempi kuin odotin, huomattavasti parempi kuin Terminator III, vaikka sekään ei ollut huono. Huonointa elokuvassa oli, että alun koeputkisirkus kesti liian kauan. Kyllä siitä olisi pitänyt 15 minuutissa selviytyä. Vaikka alussa olikin tarpeellista pohjustaa juonta ja luoda henköille taustaa ja psykologista ymmärrettävyyttä, Hulkin kykyjen "tieteellistä" selittämistä olisi voitu tiivistää enemmän. Jossain puolen tunnin kohdalla aloin jo kysellä itsekseni missä on Hulk ja koska lyöminen alkaa. Joka tapauksessahan kaikki luonnontieteellinen uskottavuus lensi ikkunasta ulos, kun Banner vanhempi pääsi esittelemään kykyjään. Luonnontieteellisellä uskottavuudehan sinänsä ei ole mitään merkitystä tällaisessa elokuvassa. Mistään kovasta scifistä ei ole kysymys.

Itse asiassa muuten kaikki tärkeät henkilöt olivat psykologisesti melko uskottavia. Hulk on omnipotenssifantasian lihaksitulo ja Bannerin persoonallisuus edustaa moraalia ja itsehillintää. Kyllä siinä on aineksia ihan kunnon draamalle.

Mutta parasta tällaisessa elokuvassa ovat tietenkin erikoistehosteet. Olivatko muuten panssarivaunut kaikissa kohtauksissa tietokonegrafiikkaa? Ne liikkuivat, savuttivat, kuulostivat ajaessaan aavikolla aivan siltä kuin kohtaus olisi ollut suoraan jotain Irakin sodan kuvamateriaalia.

Minua harmitti kovasti, kun Hulk ei lausunut kuin kaksi replliikkiä koko elokuvassa: "Puny human!" ja "Take it all!". Missä olivat sarjakuvista tutut one-linerit? "Hiekkamies taistelee hyvin sanoillaan mutta Hulki taistelee hyvin nyrkeillään" jne.? Toivottavasti jatko-osissa nähdään Johtaja, tuo ilkeä mestarismieli, jonka pää muistuttaa ylikasvaneine mutanttiaivoineen vihreäksi maalattua sipulia.