torstaina, syyskuuta 25, 2003

Normaalihintainen VR:n menolippu Tampereelta Ouluun maksaa 49-51 euroa. Matka-aika vaihtelee 4 tunnista 20 minuutista 4 tuntiin 55 minuuttiin. Finnairin lento Tampereelta Helsingin kautta Ouluun ja takaisin maksaa 184 euroa. Lentojen kokonaiskesto (yhteen suuntaan) odotuksineen on kaksi tuntia, johon tulee lisäksi vielä lähtöselvityksessä kuluva aika eli vähintään puoli tuntia. Siirtyminen lentokentän ja kaupungin keskustan välillä Tampereella ja Oulussa on yhteensä noin tunti. Lisäksi bussikyydit maksanevat yhteensä noin kymmenisen euroa. Ajansäästölle kahdesta kolmeen tuntiin tullee siis hintaa hieman alle 100 euroa. Liian kallista tavalliselle turistille.

Mutta tilanne muuttuu, kun pirkanmaalainen Söder Airlines aloittaa lennot Tampereen ja Pohjois- Suomen välillä. Söder ei ole halpalentoyhtiö mutta on lupaillut, että esimerkiksi Tampere-Kittilä -lento maksaa noin 40 % vähemmän kuin Finnairin kyydillä Tampereelta Helsingin kautta Kittilään. Mikäli lento Ouluun on yhtä edullinen, sen hinnaksi tullee noin 60 euroa eli menopaluun hinnaksi noin 120 euroa. Lento kestänee noin tunnin, mikä merkitsee noin puolentoistatunnin kokonaisaikaa. Yhteensä seitsemän tunnin ajansäästön hinnaksi tullee noin 20-30 euroa.

Kaikkein halvin Tampere-Oulu-Tampere -vaihtoehto julkisilla kulkuvälineillä on matkustaa bussilla Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja takaisin (yhteensä noin 35 euroa) ja matkustaa Flying Finn -halpalentoyhtiön lennolla kokonaishintaan (meno-paluu) 58 euroa. Oulun lentokentältä pääsee keskustaan kolmella ja puolella eurolla, joten tällä tavoin matkustettaessa hinnaksi tulee sama 100 euroa kuin junallakin, mutta aikaa säästyy noin puolitoista tuntia. Käytännössä tuon vaihtoehdon toteutuminen edellyttää lippujen varaamista monta kuukautta etukäteen, koska lippujen hinta riippuu varausajankohdasta.

Lentomatkustaminen vapaa-ajalla on siis hädin tuskin kannattavaa Suomen eteläisessä puolikkaassa. Sen sijaan Lapin ja Etelä-Suomen välillä se on jo aivan selvästi kannattavaa. Flying Finnin lentolippu Helsingistä Kittilään maksaa halvimmillaan 49 euroa ja Helsingistä Ivaloon 59 euroa. Normaalihintainen junamatka Helsingistä Rovaniemelle maksaa 70 euroa ja kestää 10 tuntia. Bussimatka Rovaniemeltä Ivaloon maksaa noin 35 euroa ja kestää yli neljä tuntia. Lento kestää puolitoista tuntia eli aikaa säästyy puoli vuorokautta ja rahaa 40 euroa. Meno-paluu -matkalla ajansäästöä tulee kokonainen vuorokausi ja rahaa säästyy noin 80 euroa. Söder Airlines lentää samoihin kohteisiin Tampereelta todennäköisesti korkeintaan samalla hinnalla kuin juna-bussi -yhdistelmän kustannus.

Edellä kirjoitetun valossa tuntuukin aika perverssiltä, että Lontoossa pääsee käymään Tampereelta kokonaishintaan noin sata euroa (sisältää junayhteyden Stanstead-Lontoon City). Toivon, että Ryanair alkaisi lentää Tampereelta muuallekin Keski-Eurooppaan ja mieluiten aamulla ja myöhään illalla. Silloin Keski-Euroopan viikonlopputurnaukset olisivat ajan ja rahanmenon kannalta minulle yhtä kaukana kuin moni Suomen turnauksista.