perjantaina, lokakuuta 10, 2003

Monoblogi ihmettelee Kokkarisen vanavedessä kädestä suuhun eläviä, jotka joutuvat odottelemaan seuraavaa palkkapäivää voidakseen tehdä jonkin hankinnan. Liityn joukkoon. Silloin on minustakin jotain pahasti vialla, jos kyky ostaa kulutustavaroita riippuu palkkapäivästä.

Kulutusluottojen ottaminen kerran muutamassa kuukaudessa tehtäviä hankintoja varten on aivan typerää rahojen heittämistä kankkulan kaivoon, koska kulutusluotoista joutuu maksamaan korot. Jos muutaman kuukauden säästämisellä pääsee eroon tarpeesta ottaa kulutusluottoja, ilman muuta kannattaa tehdä niin ainakin jos pitää kuluttamisesta.

Poliittisesti epäkorrekti siteeraa lukijapalautettaan, jossa sanotaan, että HIV-testissä positiivisen tuloksen saaneiden joukossa on "julmasti enemmän" terveitä kuin kuin ihmiset äkkiseltään odottavat. Tuolla ei kuitenkaan ole juuri merkitystä kenenkään testissä käyvän kannalta, koska tuontyyppisessä testaamisessa yleinen metodi on ensin karsia väärät negatiiviset herkäksi viritetyllä testillä ja varmistaa kaikki positiiviset tulokset kalliimmalla mutta luotettavammalla testillä.

Paavin ja koko katolisen kirkon linjasta ehkäisyasioissa olen Poliittisesti epäkorrektin kanssa täsmälleen samaa mieltä.

torstaina, lokakuuta 09, 2003

Aloin patistella Timoa kuntosalille noin vuosi sitten. Nyt on mennyt kehotus perille niinkin hyvin, että Timo vääntää vatsalihasliikkeitä kotonaan kuin Patrick Bateman konsanaan.

tiistaina, lokakuuta 07, 2003

Panu tuumiskelee pitäisikö hänen liikkua enemmän. Lajivalinta askarruttaa häntä. Mitäs jos hommaisit Panu jostain halvalla käytetyn polkupyörän? Ihan kunnollisia saa alle sadalla eurolla. Pyöräilyn etuna on, että pääsee lihasvoimin pidemmälle kuin kävellen. Saisit myös kulkemaan mukana enemmän tavaraa kuin jaksat kantaa.

maanantaina, lokakuuta 06, 2003

Vuodenajathan johtuvat tunnetusti planeettamme pyörimisakselin kaltevuudesta ratatasoon nähden. Siitä johtuen vuoroin pohjoinen ja eteläinen pallonpuolisko saavat kylpeä keskimääräistä suoremmassa kulmassa tulevassa Auringon säteilyssä. Maapallon kiertoradan elliptisyys on niin vähäinen, että sillä ei ole käytännöllisesti katsoen mitään tekemistä vuodenaikojen kanssa. Vuodenaikojen vaihtelu on eteläisellä pallonpuoliskolla marginaalisesti suurempaa kuin pohjoisella. Mutta mitäpä jos maapallon rata olisikin huomattavasti elliptisempi kuin se todellisuudessa on?

Oletataanpa ensin, että ratatason kaltevuus on nolla astetta. Oletetaan lisäksi, että kiertoradan elliptisyys on tarkalleen niin suuri, että se tuottaa auringonsäteilyn saannin kannalta yhtä suuret vuodenajan vaihtelut kuin ratatason kaltevuus todellisuudessa. Silloin vuodenaikojen pituudet olisivat epäsymmetrisiä siten, että kesät olisivat polttavan kuumia mutta lyhyitä ja talvet leutoja mutta pitkiä. Tuo epäsymmetria tunnetaan yhtenä Keplerin laeista. Sen mukaan linja radan keskipisteestä kiertolaiseen ylittää samansuuruisessa ajassa aina samansuuruisen pinta-alan. Radan etäisimmässä pisteessä linja on pisimmillään ja kiertonopeus pienimmillään.

Oletetaanpa sitten lisäksi, että ratataso olisi 23 astetta kallellaan kuten todellisuudessakin. Silloin vuodenajat olisivat kaksi kertaa voimakkaammat, jos Maa olisi perihelissä tai aphelissa joko kesä- tai talvipäivänseisauksen aikaan. Jos Maa olisi perihelissä tai aphelissa syys- tai kevätpäiväntasauksen aikaan, vuodenajat siirtyisivät.

Panu kirjoittaa uskovansa englannin vähitellen korvaavan suomen kansallisena kielenämme. Englanti saa käyttöalaa suomalaisten keskinäisessä kommunikaatiossa samalla kun suomen käyttöala kapenee. Toistaiseksi en ole itse havainnut muuta tuohon viittaavaa kuin mainostekstit ja joidenkin kansainvälisten yritysten tavan käyttää dokumentaatiokielenä englantia. Niin ja onhan aika monella nuorella tapana tehdä jonkinlainen kotisivuntapainen räpellys huonolla englannilla. Toisaalta kotisivuja ei voi laskea kenenkään keskinäiseksi viestinnäksi.