lauantaina, marraskuuta 08, 2003

Viikkovisan tulokset:

1. Antti-Juhani Kaijanaho: 7/10
2. Mikko Saari: 6/10

Vastaajia oli tasan kaksi kappaletta.

Anagrammivisan tulokset:

1. Timo Salo 5/6.

Vastaajia oli tasan yksi.

Viikkovisan vastaukset:

1. Iiro Viinanen.

2. Suomi, Ruotsi, Irlanti ja Itävalta.

3. Elintarvikeliikkeistä saa lauantaimakkaraa. 1830-luvulla vaikutti Lauantaiseura, johon kuului joukko suomalaisia ns. Helsingin romantiikkaa edustavaa nuorta yliopistoväkeä, kuten J.L. Runeberg.

4. Systeemin alkuarvoherkkyys tarkoittaa sitä, että pienet muutokset systeemin alkutilassa voivat johtaa suurin muutoksiin lopputilassa.

5. Tautologia tarkoittaa logiikassa lausetta, joka on kaikilla malleilla ja kaikilla tulkinnoilla tosi. Esimerkiksi lause huomenna sataa tai ei sada on tautologia.

6. Osteoporoosi on lihavilla ihmisillä paljon harvinaisempi kuin hoikilla ihmisillä samasta syystä kuin se on painonnostajilla harvinainen. Lihavan ihmisen luut sopeutuvat jatkuvaan rasitukseen ja vahvistuvat. Kalsiuminpuutos ravinnossa on liian harvinaista selittääkseen asiaa.

7. Occamin partaveitsi tarkoittaa periaatetta, että muutoin samanarvoisista teorioista valitaan yksinkertaisin. Karsitaan tarpeettomat oletukset pois.

8. Tieto on klassisen määritelmän mukaan perusteltu tosi uskomus. Perustelematon tosi uskomus on pelkkä oikeaan osunut arvaus.

9. Todennäköisyys kohdata taudinkantaja on 0.1. Tartunta ilman kondomia on kymmenen kertaa todennäköisempää kuin kondomin kanssa. Tartuntatodennäköisyydet yhdessä yhdynnässä:

P(Ayy) = 0.01 * 0.1 = 0.001

P(Byy) = 0.01 * 0.1 * 0.1 = 0.0001

A:n ja B:n täytyy välttää tartunta 50 kerralla pysyäkseen terveenä. Kaikissa muissa tapauksissa tauti tarttuu, joten todennäköisyys sairastua kolmen merkitsevän numeron tarkkuudella:

P(A) = 1 - (0.999) ^ 50 = 0.0488

P(B) = 1 - (0.9999) ^ 50 = 0.00499

Huomautus: On virhe laskea todennäköisyys vain odotusarvon mukaiselle viidelle kohdatulle tartunnankantajalle. Pienillä tartuntatodennäköisyyksillä virhe on toki pieni.

10. Maita, joilla on maarajaa tasan yhden maan kanssa ovat:

- Kanada (USA)
- Haiti (Dominikaaninen tasavalta)
- Dominikaaninen tasavalta (Haiti)
- Tanska (Saksa)
- Portugali (Espanja)
- Yhdistyneet kuningaskunnat (Irlanti)
- Irlanti (Yhdistyneet kuningaskunnat)
- Etelä-Korea (Pohjois-Korea)
- Papua Uusi-Guinea (Indonesia)
- Gambia (Senegal)
- Lesotho (Etelä-Afrikka)
- Qatar (Saudi-Arabia)

Singaporella ja Malesialla ei ole maarajaa. Singapore on saari eikä sillä ole omistuksessaan maata mantereen puolella.

Anagrammivisan vastaukset:

1. Riitta Uosukainen. Muistaakseni kannatti pakkoruotsin poistamista.

2. Paavo Lipponen. Vanne kiristää pipoa äksyilystä päätellen.

3. Ville Itälä. Kannattaa tolkuttoman kalliita massahuumetestausta kouluissa.

4. Seppo Kääriäinen. Keskustalainen, joka on mm. lausunut, että "Suomalainen maanviljelijä on älyykäs ihimine".

5. Osmo Soininvaaralla oli yliopistossa tilastomatematiikka pääaineinaan.

6. Anneli Jäätteenmäen pääministeriura meni käteen, mutta kansanedustajan virka sentään jäi.

torstaina, marraskuuta 06, 2003

Anagrammien keksiminen on kivaa. Kas tässä anagrammivisa. Vastausaika päättyy huomenna 7.11. kello 23.59. Vastaus kaikkiin kysymyksiin on tunnetun suomalaisen henkilön nimi. Nimien anagrammit on kirjoitettu näin.

1. Suhtautumista toiseen kotimaiseen kuvaa lause Ruotsiin en kaiuta.

2. Äksyilee kuin Alpo Vannepipo.

3. Mies on liian huolissaan. On tainnut häneltä levitä älli.

4. Tukiaispolitiikan vastustajien mielestä varsinainen peräposkien ääni.

5. Tilastolliset menetelmät onnistuvat häneltä kyllä. Teetä hänellä Aimosi Omo-annosarvio.

6. Hänen virkauransa kehitystä kuvaa toteamus Käteen meni, alin jää.

Sivistysvaltioille ominainen organisoitu itsekritiikki ja vallan hajautus johtaa vakaaseen, turvalliseen ja oikeudenmukaiseen yhteiskuntaan. Niistä ovat kansakunnan vauraus ja menestyminen ratkaisevasti riippuvaisia. Tahot, jotka pyrkivät tukahduttamaan sisäisen kritiikin ovat pahimman luokan isämaanpettureita. Niin kauan kuin heidänlaisiaan ei pysäytetä ajoissa, miljoonat tavalliset kunnon ihmiset joutuvat kärsimään suunnatonta vahinkoa.

Mikään kansa ei ole immuuni sellaiselle moraaliselle alennustilalle, joka tuottaa holokausteja tai gulageita. Alttius kansakunnan joutumiselle sellaiseen helvettiin riippuu sekä kansalaisten valveutuneisuudesta, joka puolestaan riippuu kansalaisoikeuksien (mm. vapaa tiedonvälitys) aiemmasta toteutumisesta sekä yleisestä yhteiskunnallisesta vakaudesta. Kaooksen partaalla hoippuva ja laittomuuksien riivaama yhteiskunta voi ajaa kansalaiset tilanteeseen, jossa mikä tahansa järjestys on parempi kuin ei järjestystä ollenkaan.

Tällaisia ajatuksia toi mieleen eilinen Taistelutoverit -sarjan jakso, jossa E-komppania löysi Thalemin lähimetsästä työleirin puolikuolleine vankeineen ja ruumiskasoineen.

Isossa visassa, johon toistaiseksi vain yksi vastaaja on osallistunut, oli virheitä joissakin kysymyksissä. Lähetähän arvon kilpailija toki korjausta tai täydennystä vastauksiisi, jos kiinnostaa. Vastauksesi Australian maantietoa koskevaan kysymykseen hyväksyn sellaisenaan.

Tarkistettu on kysymystä numero 80, jossa kysyttiin kirjailijaa, jonka erään romaanin nimen anagrammi on U.J. sotkeutui. Lisäksi on tarkistettu kysymystä numero 2, joka koski Australian maantiedettä.

keskiviikkona, marraskuuta 05, 2003

Koska tietokilpailukysymysten laatiminen on oikein hauskaa, päätin alkaa pitää viikoittaista mini-tietovisaa eilen julkaisemani suuren kilpailun lisäksi. Yksi kilpailija osallistui jo suureen visaan erinomaisilla vastauksillaan. Nekin, jotka suuren visan kysymysten suuri määrä uuvutti, voivat verrytellä osallistumalla tämän viikon pikkuvisaan. Vastaukset täytyy lähettää viimeistään perjantaina 7.11. kello 23.59. Internetin hakukoneita ja muita lähteitä saa tietenkin käyttää ja sen on suotavaakin, mikäli mielii voittaa. Kolmen parhaan nimet tai nimimerkit sekä tulokset julkaistaan. Muiden vastauksia tai tuloksia en paljasta kenellekään.

Kysymykset:

1. Kenen suomalaisen poliitikon nimen anagrammi on iirinne vaino.

2. Mitkä EU:n jäsenmaat eivät ole Natossa?

3. Suomen kirjallisuuden historiasta tunnetaan eräs seura, jonka nimi on kaksiosainen yhdyssana. Elintarvikemyymälöistä saa erästä tuotetta, jonka nimi on kaksiosainen yhdyssana, jonka ensimmäinen osa on myös kyseisen seuran nimen ensimmäinen osa. Mikä tuon seuran nimi oli ja millä vuosikymmenellä se toimi?

4. Mitä tarkoittaa systeemin alkuarvoherkkyys?

5. Mitä tarkoittaa logiikassa tautologia?

6. Mikä on yksinkertaisin selitys sille, että osteoporoosi on lihavilla ihmisillä paljon harvinaisempi kuin hoikilla?

7. Mikä on Occamin partaveitsi?

8. Mitä on tieto klassisen määritelmän mukaan?

9. Herra A iskee joka viikonloppu uuden seksipartnerin ja on jokaisen kanssa kerran suojaamattomassa yhdynnässä. Herra B iskee myös joka viikonloppu uuden seksipartnerin ja on jokaisen kanssa kerran yhdynnässä mutta käyttää kondomia joka kerta. Kumpikin asuu samassa kaupungissa ja käy samoissa soittoruokaloissa yhtä usein. Kaupungissa mellastaa ilkeä sukupuolitauti X, joka tarttuu suojaamattomassa yhdynnässä todennäköisyydellä 0.01. Kondomi pienentää tartuntariskiä 90 % per yhdyntä. Soittoruokaloiden asiakkaista kymmenesosalla on sukupuolitauti X ja jokainen tulee yhtä todennäköisesti A:n tai B:n iskemäksi. Kuinka todennäköistä on, että A:lla on tartunta 50 viikon jälkeen? Kuinka todennäköistä on, että B:llä on tartunta saman ajan kuluttua? Oletetaan, että juuri niin suuri osa tartunnan saaneista keskeyttää opintonsa ja muuttaa pois paikkakunnalta, että tartunnan saaneiden osuus soittoruokaloiden asiakaskunnasta pysyy vakiona.

10. Millä kaikilla maailman yli 500 000 asukkaan valtioista on maarajaa vain yhden valtion kanssa?

tiistaina, marraskuuta 04, 2003

Laadin lukijoideni ratoksi pienen tietovisan. Minua on aina korvennut se, että tietokilpailuissa kysytään jonkun pitkätukkaporukan julkaiseman vinyylin julkaisuvuotta tai urheilutuloksia eli asioita, joiden ei voi mielestäni katsoa kuuluvan yleissivistykseen.

Vastaukset voi lähettää sähköpostiosoitteeseeni Markku_Jantunen@yahoo.com. Kolmen parhaan nimet tai nimimerkit sekä pistemäärä julkaistaan verkkolokissani. Lisäksi julkaisen visaan liittyvää statistiikkaa. Lähteitä saa tietenkin käyttää. Tämä kisa mittaa yleistiedon lisäksi myös nokkeluutta ja taitoa käyttää hakukoneita. Viimeinen vastauspäivä on sunnuntai 16. päivä marraskuuta eli noin puolentoista viikon kuluttua. Kenenkään muiden tuloksia tai vastauksia en paljasta kenellekään.


Kysymykset:

1. Mikä on maailman ainoa toisen asteen sisämaavaltio eli valtio, jolla itsellään ei ole merirajaa ja jonka kaikki rajanaapurit ovat sisämaavaltioita? (Kaspianmeri lasketaan mereksi eikä järveksi.)

2. Australian mantereen pohjoisin kohta sijaitsee a) Pohjoisterritorioissa, b) Länsi-Australiassa, c) Queenslandissa vai d) Victoriassa?

3. Missä valtameressä sijaitsee Kerguelenin saariryhmä?

4. Minkä osa on Golgin laite?

5. Mikä on proteaasi?

6. Mikä on sanan elektron alkuperäinen merkitys?

7. Montako vuodenaikaa on subtropiikissa?

8. Kuka sanoi: "People can have the [....] in any color they want-- so long as it's black?"

9. Mikä on Luxemburgin asukasluku sadantuhannen tarkkuudella?

10. Kuinka monta ottelua tarvitaan, jotta saadaan voittaja selville 32 joukkueen cupissa jalkapallossa?

11. Mitkä ovat suuruusjärjestyksessä kolme maata, joiden bruttokansantuote oli suurin maailmassa vuonna 2002?

12. Mitokondrioilla ja Y-kromosomilla on perinnöllisyystutkimuksen kannalta yksi yhteinen piirre. Mikä tämä piirre on?

13. Mistä opista tunnetaan Montesquieu?

14. Mikä on mitokondrian pääasiallinen tehtävä?

15. Montako kuuta on Neptunuksella?

16. Mikä on Auringon pintalämpötila tuhannen asteen tarkkuudella?

17. Nimeä Norjan kirjakielet.

18. Mikä on Sahelin alueen suurin ilmastosta johtuva ongelma?

19. Mistä ovat saapuneet madagaskarilaisten enemmistön esi-isät?

20. Mikä on nelipolvinen trokee?

21. Kenen tunnetun suomalaisen nimen anagrammi on vitun iso kooma?

21. Millä toisella nimellä tunnetaan sitruunahappokierto?

22. Minkä nykyisen maan alueelta Julius Caesar oli kotoisin?

23. Missä kaupungissa mitattiin maapallon ympärysmitta kaikkein ensimmäisenä?

24. Mikä on todennäköisyys, että heitettäessä lanttia kymmenen kertaa peräkkäin tulee vähintään seitsemän kruunaa?

25. Missä maassa sijaitsee Togliattin kaupunki?

26. Mikä on hellenismi?

27. Mitä on nanoteknologia?

28. Mínkä behavioristinen psykologia jättää tarkoituksellisesti huomiotta?

29. Mistä erikoispiirteestään neutriino on kuuluisa?

30. Mikä on keskisen ja eteläisen Afrikan suurin kieliryhmä?

31. Mihin kielikuntaan suomi kuluu?

32. Mihin kielikuntaan kuuluvat färin kieli, sorbi ja katalaani?

33. Mihin kielikuntaan kuuluu korean kieli?

34. Mihin kieliryhmään kuuluvat englanti, ruotsi ja saksa?

35. Mihin kieliryhmään kuuluvat venäjä, ukraina, tsekki ja serbokroatia?

36. Missä uskonnossa on käsitteet hinajana ja mahajana?

37. Mikä on koan?

38. Mikä on Mooren laki? (Bonuskysymys: Miksi Mooren laki on Daniel Mocsnyn mielestä tärkeä? ;)

39. Kansainvälisessä sairausluokituksessa ICD-10:ssä esiintyy nimike simulaatio. Mitä simulaatio tarkoittaa tässä yhteydessä?

40. Minkä suositun tuotteen käyttäminen on luokiteltu ICD-10:ssä sairaudeksi? Vihje: Suomessa tuon tuotteen mainostaminen on kiellettyä.

41. Mitä pyrittiin todistamaan Millerin kokeilla?

42. Mihin kolmeen kuntaan eliökunta on perinteisesti jaettu?

43. Kuinka korkealle troposfääri ulottuu päiväntasaajalla? Entä navoilla?

44. Mitä ovat van Allenin vyöhykkeet?

45. Kuka suomalainen sosiologi tunnetaan tutkimuksistaan kibbutseilla?

46. Mitä tarkoittaa orgaaninen kemiassa?

47. Mistä maasta shakki on alunperin levinnyt maailmalle?

48. Missä maassa go-peli on keksitty?

49. Jonon toimintaperiaatetta kuvaa akronyymi FIFO. Mikä akronyymi kuvaa pinon toimintaperiaatetta? Kielenä on tietysti englanti.

50. Millä alalla toimi Alfred Tarski?

51. Mikä on homeopatian väitetty toimintaperiaate?

52. Mikä on placebovaikutus?

53. Mikä on lääketieteessä käytetty kaksoissokkokoe? Miksi sitä käytetään?

54. Missä maassa vaikuttivat hugenotit? Mikä oli heidän päämääränsä?

55. Mitkä ovat valtiomahdit?

56. Anna esimerkki valehtelijan paradoksista.

57. Mistä on kysymys yhteismaan tragediassa?

58. Miten mansikka lisääntyy?

59. Kauanko kestää lyhimmillään junamatka Helsingistä Rovaniemelle tunnin tarkkuudella?

60. Mitkä puolueet muodostavat punamultahallituksen?

61. Kuka on Suomen viimeisin kokoomuslainen presidentti?

62. Ketä pidetään analyyttisen geometrian keksijänä?

63. Minkä Jacob de la Gardie valtasi?

64. Milloin vallitsi nk. pikkujääkausi?

65. Mikä on albedo?

66. Anna elävästä elämästä esimerkki positiivisen summan pelistä.

67. Anna elävästä elämästä esimerkki negatiivisen summan pelistä.

68. Mainitse välttämätön edellytys entropian vähenemiselle avoimessa järjestelmässä.

69. Mitä on kryptaaminen suomeksi?

70. Mikä on teokratia?

71. Minkä vuosikymmenen aikana rakennettiin Suomen ensimmäinen rautatie?

72. Mikä on predestinaatio-opin pääsisältö?

73. Minkä maan historiaan kuuluu Edo-kausi?

74. Minkä alan termistöön kuuluu falangi?

75. A on tasan kaksi kertaluokkaa suurempi kuin B. Ilmaise A:n ja B:n suhde numeroina.

76. Miksi lause "A ja B eivät aina korreloi" on mieletön, jos A ja B ovat kaksi satunnaismuuttujaa?

77. Kumpi oli teollistuneempi Unioni vai Konfederaatio?

78. Minkä osapuolten välisestä taistelusta Teutoburgin metsä on kuuluisa?

79. Mainitse kaksi tekijää, jotka tuottavat geneettistä muuntelua populaatioon.

80. Kenen kirjailijan tunnetun romaanin nimen anagrammi on U.J. sotkeutui. Kyseisen kirjailijan äidinkieli oli saksa.

81. Missä maassa tehdään koivunmahlasta juomaa niemeltä kvas?

82. Mikä on tropopaussi?

83. Miten on mahdollista, että radiolähetys kuuluu maapallon toiselle puolelle ilman linkkejä?

84. Nimeä Jupiterin neljä suurinta kuuta.

85. Kenen suomalaisen vaikuttajan nimikirjainten anagrammi on ruotsinkielen sana, joka tarkoittaa suomeksi kullia. Vihje: Kyseisen henkilön yksityiseen ja osin julkisuuteen tulleeseenkin elämään sana sopii oikein hyvin.

86. Mistä kalifornialainen Napa Valley on kuuluisa?

87. Millä kolmella nimellä trooppiset hirmumyrskyt tunnetaan Pohjois-Amerikassa, Aasiassa ja Australiassa?

88. Kuinka suuri ero on Reykjavikin tammikuun ja heinäkuun keskilämpötiloilla?

89. Minkämaalaista on gamelan-musiikki?

90. Minkä aikansa suurkaupungin hävittämisestä mongolit ovat surullisen kuuluisia?

91. Mistä teollisuudenalasta Comon kaupunki on kuuluisa?

92. Miksi Kanarian saarilla kärsitään harvoin trooppisista hirmumyrskyistä?

93. Mikä on keynesiläisen talouspolitiikan perusajatus?

94. Minä vuonna orjuus virallisesti kiellettiin brittiläisessä imperiumissa?

95. Mitkä kolme kerrosta muodostavat Freudin mukaan ihmisen persoonallisuuden?

96. Mitä olivat Mohenjo Daro ja Harappa?

97. Mikä on kreikan kreikankielinen nimi?

98. Kuka oli Kuuban johtaja ennen Fidel Castroa?

99. Missä maassa vaikuttivat sandinistit?

100. Mitä erikoista oli Messerschmidt 262 -merkkisessä lentokoneessa?

maanantaina, marraskuuta 03, 2003

Pelasimme eilen Vaarman Jarin keksimää negatiivisen summan peliä . Jos ei muuta, niin peli on ainakin opettavainen. Tarinan opetus: älä osallistu negatiivisen summan peleihin, ellet ole niissä todella taitava.

Jarin peli muuten sopisi aivan erinomaisesti tekoälykurssin harjoitustyöksi, koska kyseessä on täydellisen informaation kombinatorinen peli, jossa säännöt jättävät melko vähän toimintavapautta mutta jossa optimaalisen toimintavaihtoehdon löytämiseksi täytyy miettiä pitkälle eteenpäin. Toisin sanoen pelissä on hyötyä virheettömästä ja pitkälle menevästä syvyyteen ensin -hausta.

Aivan erityisesti pidän Jarin pelissä potista, jonka voi joko maksaa pois tai laittaa kiertämään siten, että kiertämään laittaminen tulee kerta kerralta kalliimmaksi. Niinhän se todellisessakin elämässä toimii. Vahingon kierrättäminen ikuisesti ei onnistu vaan jonkun on lopulta maksettava lasku.