lauantaina, marraskuuta 15, 2003

Viikkovisan tulokset:

Tiedemies: 10/10
Antti-Juhani Kaijanaho: 5/10

Viikkovisan vastaukset:

1. Suurin jäljellä oleva yksittäinen kysymys elämän syntymisessä ja kehittymisessä maapallolla on miten ensimmäiset itseään kopioivat rakenteet syntyivät.

2. Aurinkoa lähimpään tähteen Proxima Centauriin on noin 4 valovuotta matkaa. Kohta b on siis oikea vastaus.

3. Lähestyvän auton äänen kuulostaminen korkeammalta kuin loittonevan johtuu Doppler-ilmiöstä Ääni on ilmassa eteneviä paineaaltoja. Lähestyvästä autosta lähtevien ääniaaltojen harjat ovat lähempänä toisiaan kuin loittonevan. Ääneen taajuus on suurempi, joten se kuulostaa korkeammalta.

4. Venäläinen formalismi oli vaikutusvaltainen kirjallisuuskriitikin ja tutkimuksen suuntaus, joka korosti teoksen muotoa ja ilmaisukeinoja yli sen ilmaisemien aatteiden ja ihanteiden. Venäläisessä formalismissa kirjallisuus haluttiin vieraannuttaa Venäjällä tavanomaisesta yhteiskunnallisesta kantaaottavuudesta 1900-luvun alusta stalinismiin asti.

5. Rokotteiden toiminta perustuu siihen, että elimistön immuunipuolustus aktivoidaan heikennetyillä taudinaiheuttajilla, jolloin itse tautia ei synny kuin hyvin harvoissa tapauksissa. Seurauksena elimistö kykenee tehokkaammin puolustautumaan samaa taudinaiheuttajaa vastaan.

6. Ensimmäiset televisiolähetys tapahtui Britanniassa vuonna 1926 (Baird). Koelähetys tehtiin Lontoosta Edinburghiin. Ensimmäinen kaupallinen televisiotoiminta alkoi Yhdysvalloissa toisen maailmansodan jälkeen.

7. Ostovoimapariteeltaan viisi suurinta maata ovat Yhdysvallat, Kiina, Japani, Intia ja Saksa.

8. Sähköisesti neutraalit atomit ja molekyylit muodostavat yhdisteitä jakamalla uloimman elektronikuoren elektroneja, jolloin elektronit ovat energiaminimissä. Elektronegatiivisuus tarkoittaa atomin taipumusta ryöstää elektroneja tällaisessa nk. kovalenttisessa sidoksessa. Jos sidoksen muodostavien atomien elektronegatiivisuusero on suuri, atomeista muodostuu sähköisesti varautuneita ja syntyy ionisidos. Puhtaan kovalenttisen sidoksen ja ionisidoksen välillä on jatkumo.

9. Yleensä diktaattorin asema vahvistuu maan ryhtyessä sotimaan, koska sotaan ryhtyminen vahvistaa kollektiivisia tunteita. Sodan jatkuessa kovin pitkään sotaväsymys, sodan karun todellisuuden paljastuminen ja inhimillisten ja taloudellisten kustannusten kumuloituminen heikentää kansalaisten luottamusta diktaattoriin. Toisinaan diktaattorit käynnistelevät sotia taktisista syistä omaa asemaansa pönkittääkseen.

10. Kaarle-herttua ja Sigismund kiistelivät Ruotsin valtakunnan kruunusta 1590-luvulla. Sigismundin, joka oli Ruotsin laillinen kuningas, liittolaisiin kuului mm. Flemingin aatelissuku, jonka johtaja oli Klaus Fleming. Flemingin linnaleirin ylläpito Pohjanmaalla rasitti talonpoikia raskaasti ja Kaarle-herttuan kehotuksesta he ryhtyivät aseelliseen kapinaan Flemingiä vastaan. Tuo kapina tunnetaan nuijasotana. Samalla tavoin kuin Kaarle-herttua käytti nuijakapinaa omien etujensa ajamiseen, myös levy-yhtiöiden ja vaatevalmistajien kannattaa ruokkia nuorison kapinointia perinteisiä auktoriteetteja vastaan, koska se lisää niiden myyntilukuja nuorison rakentaessa identiteettiään musiikin ja vaatteiden avulla.

perjantaina, marraskuuta 14, 2003

Panun unestaan rekonstruoima sana kansanhätätila ja sen tantan huudahdus Kansanhätätila! Kansanhätätila! Kaikki ammuttavaksi! ovat mainioita. Se, että Panu, joka on harrastanut vertailevaa kansanmurhatutkimusta ja lanseerannut termin nuorten naisten fasistinen pahuus, näkee juuri tuollaisen unen, ei yllätä minua vähääkään.

Tänään on viikkovisan vastausten viimeinen vastaanottopäivä. Samoin anagramminvisan. Isoon visaankin vielä ehtii vastata viikonloppuna. Vastausaikaa on viikon loppuun asti. Viimeisimmän anagrammivisan kysymyksessä oli virhe. Siinä on yksi ylimääräinen u-kirjain. Kaikki tähän asti vastanneet kuitenkin tunnistivat henkilön.

torstaina, marraskuuta 13, 2003

Olen Sampolan venäjän alkeiskurssilla. Kurssilla käydään Saljut-kirjasta kaksi ensimmäistä kappaletta, opetellaan kyrilliset aakkoset ja tehdään paljon ääntämis- ja kielioppiharjoituksia. Kyllähän tuolla kurssilla asiat varmasti oppii tehokkaasti, mutta vähänlaisesti sitä asiaa on. Olin ehtinut opiskella omatoimisesti ainakin tuon verran ennen kurssin alkua. Ongelma aikuisopetuksessa on, että vaikka ihmiset ovatkin motivoituneita, oppimisvalmiudet eroavat paljon, koska mukana on kaikenikäisiä ihmisiä. Monille suomalaisille esimerkiksi venäjän äänteiden oppiminen näyttää olevan erittäin vaikeaa. Samoin ihmisillä on kummallisen paljon vaikeuksia kyrillisillä aakkosilla kirjoitetun tekstin lukemisessa.

Tietääkö joku järjestetäänkö jossain venäjän kursseja, joissa opetustahti on hieman kovempi? Voihan sitä toki itsekin opiskella, mutta kurssi on siitä kätevä, että opetusohjelma on suunniteltu pedagogisesti tarkoituksenmukaisesti eikä itsekuria oikeastaan tarvita.

tiistaina, marraskuuta 11, 2003

Nyt tulee uusi anagrammivisa. Tatkaisut ovat suomalaisten bloginpitäjien nimiä, joiden anagrammit on kirjoitettu näin. Vastausaika päättyy perjantaina 17.11. kello 23.59.

1. Mr. MAT kopeloi sovinnaisia kliseitä.

2. Jos lampaiden laskeminen kyllästyttää, muista, että aina on olemassa eräs Mr ja nk. unen takuu.

3. Se on nilkki ken rokkaa tämän miehen taloyhtiössä.

4. Tämä mies käyttää usein kauluspaitaa ja liiviä muttei juuri koskaan solmiota.

5. Tämä kirjoittaja on tehnyt laajasta päiväkirjasivustostaan erään mielestä oikean Mordorin veroisen pahan miilun.

Muistuttaisin kaikkia, että ison tietovisan vastausaikaa on vielä tämän viikon loppuun asti. Jos sata kysymystä uuvuttivat määrällään, niin ehtiihän tässä vielä.

Koska on niin hauskaa inspiroida kansa valistamaan itseään, julkaistaanpa uusi viikkovisa. Vastausaika päättyy perjantaina 14.11. kello 23.59.

1. Mikä on suurin yksittäinen jäljellä oleva avoin kysymys elämän syntymisessä ja kehittymisessä maapallolla?

2. Onko Aurinkoa lähimpään tähteen matkaa noin a) 0.4 valovuotta, b) 4 valovuotta, c) 40 valovuotta vai d) 400 valovuotta?

3. Mistä johtuu, että lähestyvän auton ääni kuulostaa korkeammalta kuin loittonevan?

4. Selosta lyhyesti mikä on venäläisen formalismin perusidea kirjallisuudessa?

5. Miten rokotteet toimivat?

6. Missä maassa lähetettiin ensimmäiset televisiolähetykset?

7. Mainitse suuruusjärjestyksessä ostovoimapariteetiltaan maailman viisi suurinta maata.

8. Miksi sähköisesti neutraalit atomit ja molekyylit muodostavat yhdisteitä?

9. Vahvistuuko vai heikkeneekö yleensä diktaattorin asema maan liittyessä sotaan?

10. Mihin levy-yhtiöiden ja vaatetehtailijoiden kannattaa suhtautua kuin Kaarle-herttua suhtautui nuijakapinaan?

maanantaina, marraskuuta 10, 2003

Tulipa katsottua illalla Matrix Revolutions eli trilogian osa III. Keppana-matriisi oli huomattavasti parempi kuin ala-arvoinen kakkososa. Välinäytöksessä oli melkein tunti liikaa haukotuttavan pitkästyttäviä ja juonen kannalta täysin turhia mätkimiskohtauksia ja räiskintää. Roistot olivat pelkkiä floppeja. Päätösosasta oli vähennetty tekosyvällisyyttä ja räiskettä oli annosteltu sopivammin. Ihan käypää aivot narikkaan -viihdettä. Aivot on pakko jättää lippuluukulle tuollaista katsottaessa, jos ei halua kärsiä. Ikävä kyllä jenkkituottajat eivät näköjään uskalla tai kerta kaikkiaan voi tehdä isolla budjetilla oikeaa scifiä.

Haluaisin nähdä scifi-elokuvan, joka sijoittuu aikaan, jona Matrix-tasoinen virtuaalitodellisuus on toteutettu ja ihmisaivoja on mahdollista simuloida ohjelmallisesti. Silloin tietoisuuden siirtäminen kokonaan softan varassa pyöriväksi on aika lailla itsestäänselvää, koska tomumajamme lahoavat vääjäämättä. Itse asiassa silloin teknologian avulla olisi periaatteessa mahdollista muokata ja augmentoida tietoisuutta mielin määrin.

Tuollaisessa maailmassa niukkuutta voi olla ainoastaan tietokoneresursseista ja sekin niukkuus luultavasti pienenisi kiihtyvällä nopeudella. Draaman lait lakkaisivat pätemästä, koska kaikki todellinen kärsimys olisi tietysti triviaalisti vältettävissä. Ainoa negatiivissävytteinen tunne, joka säilytettäisiin olisi luultavasti usein uteliaisuuteen liittyvä myönteinen frustraatio. Siksi ainoa kyseeseen tuleva lajityyppi olisi tietysti komedia Tähtipäiväkirjojen ja Kyberiaan hengessä.

Elokuvan alkusysäyksessä päähenkilö eli tavallinen 2000-luvun keskiluokkainen pulliainen, joka on merkinnyt Cryo Oy:n henkivakuutuksensa edunsaajaksi päänsä syväjäädyttämistä vastaan, kuolisi. Hautajaisista siirryttäisiin tulevaisuuden maailmaan, jossa nanoteknologisin menetelmin henkiin herätetty sankarimme sitten vastaanotettaisiin, koska se olisi niin helppoa ja halpaa, ettei olisi mitään syytä olla sitä tekemättäkään. Tarina jatkuisi.