lauantaina, marraskuuta 22, 2003

Pari-kolme tuntia sitten kymmentuhatpäinen väkijoukko lähti liikkeelle Georgian pääkaupungissa Tbilisissä ja tunkeutui parlamenttirakennukseen, jossa presidentti Eduard Shevardnadze oli pitämässä puhetta. Turvamiehet kuskasivat presidentin turvaan, josta hän vähän aikaa sitten julisti hätätilan ja puhutteli kansaa. Georgian oppositio syyttää presidenttiä vaalituloksen väärentämisestä ja korruptiosta. BBC-Worldilla on meneillään live-raportti tilanteesta.

perjantaina, marraskuuta 21, 2003

Voin suositella varauksetta hinta-laatu -suhteeltaan erinomaista argentiinalaista Graffigna-merkkistä Malbec-rypäleistä valmistettua punaviiniä. Hinta noin seitsemän ja puoli euroa. Kyseinen viini on tasapainoinen, siinä on hyvät tanniinit, se on keskimääräistä täyteläisempi ja jälkimaultaan hieman taateliin ja rusinaan vivahtava. Sopii riistan ja poronlihan kanssa hyvin yhteen. Kokeilin sitä ensimmäisen kerran viime viikon perjantaina ja tänään ostin täksi illaksi sekä huomiseksi pullollisen.

Juon mielelläni seurustelujuomanakin täyteläisiä viinejä. En kovin paljon välitä kevyistä viineistä. Sen sijaan alkoholia viineissä ja oluissa saisi olla paljon vähemmän kuin niissä on. Miedoissa viineissä on vähän yli 10 prosenttia, mikä on liikaa, ja oluissa yleensä 4-6 prosenttia, mikä on sekin tarpeettoman paljon. On väitetty, että oluita ja viinejä ei kukaan viitsisi juoda, jos niissä ei olisi alkoholia. Tuo väite on minusta paikkansa pitämätön, koska makuvivahteiden osalta rikkaampaa elintarviketta kuin viini ei ole olemassakaan. Jos viineissä ei olisi alkoholia, niitä juotaisiin aivan varmasti - vaikkakin varmastikin nykyistä vähemmän - samasta syystä kuin syödään pitkään kypsytettyjä juustoja.

Ison visan tulokset:

1. Tiedemies 89/100.
2. Vera Izraelit 87/100.
3. Mikko Saari 86/100.

Onnea kärkikolmikolle. Kärki oli niin tasainen, että noita vastauksia voi pitää käytännöllisesti katsoen tasaväkisinä.

keskiviikkona, marraskuuta 19, 2003

Kiitos kovasti huomautuksia ja korjauksia lähettäneille. Eiköhän näillä eväillä voisi jo siirtyä pistelaskuun.

Korjattu entropian vähenemisen edellytystä koskevan kysymyksen numero 68 vastausta. Huomautus kysymykseen 9, joka koski Luxemburgin asukaslukua. Kysymyksen sanamuoto oli "sadantuhannen tarkkuudella" eikä "lähimpään sataan tuhanteen pyöristettynä". Vastauksissa esiintyneet 400 000 ja 500 000 on siis molemmat hyväksyttävä. Kysymystä 16, joka koski Auringon pintalämpötilaa "tuhannen asteen tarkkuudella" koskee sama. Kenenkään vastauksen oikeellisuuteen tuo ei kuitenkaan vaikuta. Kysymykseen 32, jossa kysyttiin mihin kielikuntaan suomi kuuluu, oikeaksi vastaukseksi on hyväksyttävä sekä suomalais-ugrilainen kielikunta että uralilainen kielikunta ainakin jos on uskominen Arto Kilpiötä Helsingin yliopistosta.

Korjaus Neptunuksen kuiden lukumäärään. Nykyään tunnetaan NASA:n mukaan peräti 13. Poistin kysymyksen 46 ja korjasin numeroinnin sen mukaiseksi.

tiistaina, marraskuuta 18, 2003

En julkista ison tietovisan tuloksia vielä muutamaan päivään. Haluan antaa tilaisuuden esittää korjauksia vastauksiin siltä varalta, että niissä on jotain sellaista vikaa, jota en itse ole huomannut. Esittäkää lähdeviitteet korjausten mukana, kiitos.

maanantaina, marraskuuta 17, 2003

Korjaus kysymyksen numero 46 vastaukseen. Westermarck itse ei tehnyt kibbutsitutkimuksiaan vaan ne teki eräs jatkotutkimusta suorittava ryhmä. Tämän kysymyksen voisi oikeastaan jättää laskuista pois, koska joku saattoi olla vastaamatta tähän kysymykseen, koska tiesi oikean vastauksen toisin kuin kysyjä.

Nyt kirjoitan oman versioni ison visan vastauksista. Kysymyksiä numero 21 oli erehdyksessä tullut kaksi kappaletta. Kysymyksiä olikin siis todellisuudessa 101 kappaletta eikä 100. Seuraavassa numerointi on korjattu.

1. Liechtenstein, jonka molemmat naapurit Sveitsi ja Itävalta ovat sisämaavaltioita.

2. Queenslandissa Yorkin niemimaalla.

3. Intian valtameressä. Kerguelenin saariryhmän löysi 1700-luvun lopulla ranskalainen amiraali Kerguelen. Kerguelenin saariryhmä sijaitsee noin 50. eteläisellä leveysasteella eli yhtä kaukana päiväntasaajasta kuin Pohjois-Ranska, mutta sen ilmasto on viileämpi. Kerguelenin ilmasto muistuttaa paljon Islannin ilmastoa. Kerguelenilla vallitsevat erittäin voimakkaat länsituulet, jotka ovat eteläisellä pallonpuoliskolla paljon voimakkaampia kuin pohjoisella, koska mikään manner ei estä niitä.

4. Golgin laite on solun osa.

5. Proteaasi on polypeptidiketjuja pilkkova entsyymi. Niillä on tärkeä merkitys proteiinisynteesissä ja ruuansulatuksessa.

6. Meripihka.

7. Yleensä kaksi: kuiva- ja sadekausi.

8. Henry Ford puhuessaan T-mallista. T-malli oli ensimmäinen sarjatuotannossa valmistettu auto, joka oli kilpailijoitaan monta kertaa halvempi.

9. CIA World Factbook väittää, että Luxemburgin väkiluku heinäkuussa 2003 on arvioitu olevan 453 157 eli oikea vastaus on 453 157 +- 100 000.

10. 32 joukkueen jalkapallocupissa tarvitaan 5 kierrosta, koska joka kierroksella jatkoon selviytyvien joukkueiden määrä puolittuu. Ottelujen yhteenlaskettu määrä on 16+8+4+2+1 = 31.

11. Yhdysvallat, Japani ja Saksa. (Huom! Bruttokansantuote on eri asia kuin ostovoimapariteetti. Hintataso on Japanissa ja Saksassa huikeasti korkeampi kuin Kiinassa ja Intiassa, jotka ovat 2. ja 3. sijalla vertailtaessa ostovoimapariteetteja.)

12. Mitokondrioiden ja Y-kromosomin DNA:t periytyvät vain toiselta vanhemmalta. Mitokondrioiden DNA peritään kokonaan äidiltä ja Y-kromosomin DNA kokonaan isältä. Näistä seikoista on huomattavaa hyötyä selvitettäessä esihistoriallisia muuttoliikeitä.

13. Montesquieu tunnetaan vallan kolmijako-opista, joka on jokaisen nykyaikaisen demokratian peruskiviä. Vallan kolmijako-opin perusajatus on julkisen vallan jakaminen lainsäädäntö-, tuomio- ja toimeenpanovaltaan. Suomessa lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta, tuomiovaltaa korkein oikeus ja alemmat oikeusasteet sekä toimeenpanovaltaa presidentti ja hallitus ministeriöineen.

14. Mitokondrioiden päätehtävä on soluhengitys eli solun energiantuotanto.

15. Neptunuksella on 13 tunnettua kuuta.

16. Auringon pintalämpötila on tuhannen asteen tarkkuudella noin 6130 +- 1000 Celsius-astetta.

17. Bokmal, nynorsk ja pohjoissaame. Kysymys ei ollut norjankielestä vaan Norjan valtiosta.

18. Sahelin pahin ilmastosta johtuva ongelma on aavikoituminen ja sen myötä tietysti kuivuus.

19. Madagaskarin asukkaiden enemmistön esivanhemmat ovat todennäköisesti peräisin Indonesian alueelta.

20. Nelipolvinen trokee on Kalevalassa käytetty runomitta.

21. Mauno Koivisto.

22. Krebsin kierto tai trikarboksyylihappokierto. Krebsin kierto on osa soluhengitystä.

23. Julius Caesar syntyi Roomassa nykyisen Italian alueella.

24. Aleksandria ja Syene kelpaavat molemmat vastaukseksi, koska molemmat paikkakunnat olivat olennaisessa roolissa mittaustehtävän kannalta. Erastothenes laski maan ympärysmitan Syenen ja Aleksandrian tarkasta etäisyydestä ja kulmasta, jossa aurinko oli Aleksandriassa täsmälleen ollessaan zeniitissä Syenessä. Hetken, jona aurinko oli zeniitissä Syenessä hän tiesi siitä, että silloin erään kaivon sisäreunoilla ei ollut varjoa. Kulman mittaamiseen Aleksandriassa hän käytti maata vasten kohtisuorassa ollutta keppiä, jonka varjosta hän laski auringon kulmaetäisyyden zeniitistä.

25. 176/1024. Ks. binomitodennäköisyys.

26. Togliattin kaupunki sijaitsee Venäjällä.

27. Hellenismi tarkoittaa persialais-kreikkalaista sekakulttuuria, joka syntyi Lähi-Itään Aleksanteri Suuren valloitusten jälkeen. Aleksanteri Suuren valtakunta hajosi hänen kuolemansa jälkeen joukoksi kreikkalaisten hallitsemia valtioita.

28. Nanoteknologia tarkoittaa teknologiaa, jolla pystytään manipuloimaan ainetta 1-100 nanometrin eli metrin miljardisosan mittakaavassa eli molykyylikokoluokassa.

29. Behavioristinen psykologia jättää tarkoituksellisesti huomiotta mielen sisäisen dynamiikan ja keskittyy ulkoiseen käyttäytymiseen.

30. Neutriinojen havaitseminen on äärimmäisen vaikeaa. Neutriinot ovat varauksettomia ja niiden massa on hyvin pieni. Wolfgang Pauli esitti hypoteesin neutriinon olemassolosta vuonna 1930 ja ensimmäisen kerran neutriino havaittin vasta 26 vuotta myöhemmin. Pauli hypotetisoi neutriinon olemassaolon yrittäessään selittää, miksi neutroni hajotessa protoniksi ja elektroniksi (beta-hajoaminen) energiaa näyttää katoavan.

31. Keskisen ja eteläisen Afrikan suurin kieliryhmä ovat bantukielet. Bantukielet ovat osa Nigerin- congolaisten kielten ryhmää. Kumpikin hyväksytään vastaukseksi, koska kysymys ei ollut täysin yksikäsitteinen.

32. Suomi kuuluu suomalais-ugrilaiseen tai uralilaiseen kielikuntaan.

33. Färin kieli on pohjoismainen kieli, jota puhutaan Islannin ja Skotlannin puolessa välissä sijaitsevilla Fär-saarilla. Färin kieli on tietysti germaaninen kieli. Sorbin kieli on Pohjois-Saksassa puhuttu pieni slaavilainen kieli. Katalaani on Kataloniassa Espanjassa puhuttu romaaninen kieli. Kaikki kolme kuuluvat indoeurooppalaiseen kielikuntaan.

34. Korean kieli on isolaatti, joka ei kuulu mihinkään kielikuntaan.

35. Englanti, ruotsi ja saksa kuuluvat germaaniseen kieliryhmään.

36. Venäjä, ukraina, tsekki ja serbokroatia kuuluvat slaavilaisiin kieliin.

37. Hinajana ja mahajana kuuluvat buddhalaisuuteen. Ne ovat buddhalaisuuden kaksi päähaaraa ("pieni-" ja "suuri vaunu").

38. Koan on paradoksaalinen tai järjetön anekdootti, joita zen-buddhalaiset munkit mietiskelevät.

39. Mooren laki on Gordon Mooren 1960-luvulla esittämä arvelu, jonka mukaan transistorien pakkaustiheys mikropiireissä kaksinkertaistuu 18 kuukauden välein.

40. Simulaatio tarkoittaa oireiden teeskentelyä eikä siis luulosairautta.

41. Tupakka-addiktio on määritelty ICD-10:ssä sairaudeksi. Tupakkaa ei saa mainostaa Suomessa.

42. Miller-kokeilla pyrittiin todistamaan, että elämälle välttämättömiä monimutkaisia orgaanisia yhdisteitä, kuten aminohappoja syntyy spontaanisti otaksutuissa alkumaapallon olosuhteissa.

43. Eliökunta on perinteisesti jaettu eläin, kasvi ja sienikuntaan.

44. Päiväntasaajalla 15-17 km, navoilla noin 8 km.

45. Van Allenin vyöhykkeet ovat maapallon magneettikentän vangitsemista varatuista hiukkaisista muodostuneet kaksi vyöhykettä.

46. Orgaaninen kemiassa tarkoittaa hiileen liittyvää.

47. Shakin alkuperämaasta ei ole varmuutta. Todennäköisesti se sai alkunsa Kiinasta, Intiasta tai Persiasta.

48. Go keksittiin Kiinassa 4000-5000 vuotta sitten. Se on vanhin tunnettu lautapeli. Go on kiinaksi wei-chi, japaniksi igo ja koreaksi baduk.

49. LIFO.

50. Tarskin alaa oli (matemaattinen) logiikka.

51. Homeopatian välitetty toimintaperiaate on, että "samankaltainen parantaa samankaltaisen". Taudin parantamiseksi sairaalle annetaan taudinaiheuttajaa erittäin voimakkaasti laimennettuna. Koska kunnolla "potensoidussa" homeopaattisessa lääkkeessä on lääkettä astronomisen pieni määrä, vaikutus selitetään "veden muistilla".

52. Placebovaikutus on lumevaikutus. Ks. seuraava kysymys.

53. Kaksoissokkokokeessa testataan lääkkeen tehoa jakamalla koeryhmä kahtia siten, että toinen ryhmä saa lääkettä ja toinen saa lumelääkettä. Sekä potilaat että lääkärit pidetään tietämättöminä siitä, kumpi ryhmä saa lumelääkettä ja kumpi itse lääkeainetta. Tarkoitus on sulkea pois lumevaikutus.

54. Hugenotit olivat ranskalaisia protestantteja, joiden tavoitteena oli uskonnonvapaus. Protestanttien yleisenä tavoitteena oli vapautua katolisen kirkon yksinvallasta Raamatun tulkitsemisessa.

55. Valtiomahdit ovat lainsäädäntö-, tuomio- ja toimeenpanovalta. Nykyisin myös lehdistöä pidetään yhtenä valtiomahtina.

56. Esimerkki valehtelijan paradoksista on vaikkapa Tämä lause on epätosi. Jos se on tosi, se on epätosi, ja jos se on epätosi, se on tosi.

57. Yhteismaan tragediassa (Tragedy of Commons löytyy Googlella helpommin) on kyse yhteisten resurssien hupenemisesta niistä käytävän rajoittamattoman kilpailun takia. Nimi tulee skenaariosta, jossa lammasfarmarit mieluummin antavat lampaidensa parturoida yhteismaan loppuun kuin käyttävät omia maitaan. Ryöstökalastus, jossa kalakanta kalastetaan sukupuuttoon on vielä selkeämpi esimerkki.

58. Mansikka lisääntyy sskä suvuttomasti rönsyilemällä että suvullisesti siitepölyn ja siementen avulla. Mansikoissa on lajikkeesta riippuen naaraita, uroksia ja hermafrodiitteja.

59. Junamatka Helsingistä Rovaniemelle kestää lyhimmillään 10 tuntia.

60. Keskusta ja sosiaalidemokraatit muodostavat punamultahallituksen.

61. J.K. Paasikivi oli Suomen viimeisen kokoomuslainen presidentti.

62. Rene Descartesia.

63. Jacob de la Gardie valtasi mm. Moskovan (1610), Novgorodin (1611) ja Riian (1621). Mikä hyvänsä noista kolmesta kelpaa vastaukseksi. Moskovan valtaus on kuitenkin "Laiska-Jaakon" operaatio. Siihen ei ole pystynyt hänen lisäkseen kukaan muu länsimaalainen kuin Napoleon.

64. Pikkujääkausi vallitsi uuden ajan alussa eli noin 1550-1850. Ilmasto oli silloin tavanomaista hieman viileämpi.

65. Albedo on suure, joka ilmaisee kuinka suuren osan kappaleen pinta heijastaa diffuusisti valosta, jonka siihen lankeaa. Lambertin albedon määritelmän mukaan albedoon lasketaan valo, joka heijastuu tasaisesti kaikkiin suuntiin. Albedo on tähtitieteessä käytetty termi.

66. Kasvava kansantalous on hyvä esimerkki positiivisen summan pelistä. Kasvavassa kansantaloudessa jaettavan vaurauden määrä kasvaa.

67. Ryöstöretki on hyvä esimerkki negatiivisen summan pelistä. Riippumatta siitä, onnistuuko ryöstö vai ei eli siitä, vaihtaako omaisuus omistajaa vai ei, ryöstäminen kuluttaa resursseja, jolloin kokonaistulos on negatiivinen.

68. Systeemiin täytyy tuoda ulkoa käyttökelpoista energiaa. Entropian täytyy siis kasvaa systeemin ulkopuolella.

69. Kryptaaminen tarkoittaa salakirjoittamista, siis viestin koodaamista muotoon, jota vain aiottu vastaanottaja kykenee dekoodaamaan eli saattamaan ymmärrettävään muotoon.

70. Teokratia tarkoittaa pappisvaltaa eli hallitusmuotoa, jossa valta on jumalan tahtoa etuoikeutetusti tulkitsevalla ryhmällä.

71. Suomen ensimmäinen rautatie rakennettiin Helsingistä Hämeenlinnaan 1860-luvulla.

72. Predestinaatio-opin pääsisältö on, että jokaisen pelastuminen tai kadotukseen joutuminen on ennalta määrättyä.

73. Edo-kausi kuuluu Japanin historiaan. Japanissa on tapana, että keisari julistaa jonkin merkittävän tapahtuman yhteydessä uuden aikakauden alkaneeksi. Historiallisessa ajanlaskussa viitataan aikakauteen ja vuoden järjestysnumeroon aikakautena. Nykyään Japanissa tietysti käytetään virallisiin ja arkipäiväisiin tarkoituksiin länsimaista kalenteria.

74. Falangi kuuluu sotatieteen terminologiaan. Falangi oli antiikin aikainen joukkomuodostelma. Falangi tarkoittaa lääketieteessä sormien tai varpaiden luita.

75. Kertaluokalla tarkoitetaan yleensä dekadia, ellei erikseen toisin mainita. Siispä jos A on tasan kaksi kertaluokkaa suurempi kuin B, A:B = 100:1. A:n voidaan sanoa olevan kaksi kertaluokkaa suurempi kuin B:n, jos 10:1 < A:B < 1000:1.

76. Satunnaismuuttujan jakauma on eri asia kuin sen otoksen jakauma. Otoksien jakaumilla estimoidaan satunnaismuuttujan jakaumaa. Lausumalla, että satunnaismuuttujat A ja B "eivät aina korreloi" sotketaan eri abstraktiotason käsitteitä. Lisäksi jos lauseella tarkoitetaan, että satunnaismuuttujan arvot eivät korreloi, ollaan paljon pahemmin metsässä, koska arvoilla ei määritelmän mukaan ole korrelaatiota. Esimerkiksi usein kuulee sanottavan, että ihmisen pituus ja paino "eivät aina korreloi". Tällöin halutaan sanoa, että ihmisen sijoituksesta pituusjärjestyksessä ei voi varmasti päätellä hänen sijoitustaan painojärjestyksessä.

77. Yhdysvaltain sisällisodan voitti laillinen hallitus eli pohjoisista ja länsirannikon osavaltioista muodostunut Unioni, joka oli teollistuneempi ja väkirikkaampi. Kapinalliset osavaltiot muodostivat Konfederaation. Kiistan aiheena oli orjuus, jonka Unioni kielsi mutta josta eteläiset Konfederaatioon kuuluneet valtiot eivät halunneet taloudellisista syistä luopua. Konfederaation mielestä USA:n liittovaltion hallitus toimi laittomasti, koska perustuslain mukaan jokaisella osavaltiolla oli oikeus erota liittovaltiosta.

78. Teutoburgin metsä tunnetaan vuonna 4 jkr. käydystä taistelusta roomalaisten ja germaanien välillä, jonka germaanit voittivat.

79. Geneettistä muuntelua populaation tuottavat mutaatiot ja rekombinaatio suvullisessa lisääntymisessä. Rekombinaatiossa toinen (lokuksiltaan identtisistä) kromosomeista tulee äidiltä ja toinen isältä. Lisäksi suvullisessa lisääntymisessä äidiltä ja isältä perityt kromosomit vaihtavat paloja keskenään.

80. Franz Kafkan Oikeusjuttu.

81. Juomaa nimeltä kvas tehdään Venäjällä. Yleensä se valmistetaan ruisleivästä mutta sitä tehdään myös koivunmahlasta.

82. Tropopaussi on troposfäärin ja stratosfäärin rajapinta.

83. Osa radiotaajuuksista heijastuu ionosfääristä ja maanpinnasta, jolloin radiolähetykset voivat kuulua ilman linkkiasemia maapallon toiselle puolelle.

84. Io, Ganymede, Callisto ja Europa.

85. Urho Kekkonen.

86. Napa Valley on kuuluisa viineistään.

87. Trooppiset hirmumyrskyt tunnetaan Pohjois-Amerikassa hurrikaaneina, Aasiassa taifuuneina ja Australiassa sykloneina.

88. World Climate -sivusto tietää eron olevan Reykjavikissa tarkalleen 11.4 C. Asteen tai parin heitto hyväksytään.

89. Gamelan on indonesialaista musiikkia, jossa käytetään usein lyömäsoittimia.

90. Mongolit hävittivät paljonkin kaupunkeja. Suurin ja kauaskantoisin hävitystyö oli Bagdadin tuhoaminen vuonna 1258. Mongolit polttivat rekkalasteittain valtavan arvokasta kirjallisuutta ja lahtasivat oppineita niin paljon kuin pystyivät. Mongolien hävittämiä aikansa suurkaupunkeja olivat lisäksi Peking, Kiova ja Samarkand.

91. Como on kuuluisa silkkiteollisuudestaan. Como sijaitsee Lombardiassa lähellä Milanoa. Comon silkkiteollisuus on hyvin vanhaa. Como oli yksi Kiinaa ja Eurooppaa yhdistäneen silkkitien päätepisteistä.

92. Kanariansaarilla vallitsevat koillispasaatituulet, jotka tuovat Kanariansaarille kuivaa ilmaa Pohjois-Afrikan manteerelta. Trooppiset matalapaineen keskukset loittonevat Kanariansaarten läheltä tai etelämpää kohti Pohjois-Amerikan rannikkoa voimistuen toisinaan hurrikaaneiksi. Trooppisia hirmumyrskyjä ei yleensäkään esiinny mannerten länsirannikoilla johtuen vallitsevista pasaatituulten suunnista koillisesta ja kaakosta.

93. Keynesiläisen talouspolitiikan perusajatuksena on, että valtio tulee tasoittaa suhdannevaihteluita kysyntään vaikuttamalla. Valtiolla on laaja keinovalikoima tuon päämäärän toteuttamiseksi. Valtio voi esimerkiksi keventää erityisesti pienituloisten verotusta kulutusta rohkaistakseen, alentaa keskuspankin korkotasoa ja lisätä julkisia investointeja. Keynesiläiset ajatukset omaksuttiin laajalti toisen maailmansodan jälkeen 1930-luvun suuren laman kaltaisten ilmiöiden estämiseksi.

Liiallisuuksiin mennessään keynesiläisyys johtaa inflaatioon ja kilpailukyvyn rapautumiseen, mitkä kaksi ilmiötä koettiin länsimaissa 1970-luvulla. Keynesiläisyyden vastapooli on nk. supply side economics, joka korostaa keyneisiläisyyden vastakohtana tarjontapuolta korostaen kustannusten kurissa pitämistä ja kilpailukykyä.

94. Orjuus kiellettiin Brittiläisessä imperiumissa virallisesti vuonna 1833.

95. Freudin teorian mukaan persoonallisuudesta voidaan erottaa kolme määräävää kerrosta: id eli viettikerros, supergo eli moraali ja ego eli ympäristön ja edellämainittujen ristipaineissa kamppaileva tietoinen minä.

96. Mohenjo Daro ja Harappa olivat muinaisen Indus-kulttuurin kaupunkeja noin 4000 vuotta sitten.

97. Hellas. Nykykreikaksi Kreikan nimi on Ellas tai Ellada. Pitkä muoto on Elleniki Dhimokratia.

98. Fulgencio Batista.

99. Sandinistit olivat Nicaraguassa valtaan päässyt vasemmistolainen kapinaliike.

100. Messerschmidt 262 oli ensimmäinen aktiivipalveluksessa ollut suihkumoottorikäyttöinen hävittäjälentokone. Me 262 otettiin käyttöön tammikuussa 1945. Ne olivat aikansa parhaisiin potkurikäyttöisiin hävittäjiin täysin ylivoimaisia, mutta niitä oli aivan liian vähän, että niillä olisi ollut merkitystä sodan kulun kannalta.