perjantaina, joulukuuta 05, 2003

Kaikessa proosallisuudessaan ja kiihkottomuudessaan erittäin kuvottavaa luettavaa on spekulatiivinen Neuvosto-Suomen historia . Suomi pelastettiin tuollaiselta kohtalolta menestyksellisillä torjuntataisteluilla, taitavalla ulkopolitiikalla (viittaan tässä siihen kuinka Ryti huijasi kovalla henkilökohtaisella hinnalla saksalaiset lähettämään Suomen avuksi Lento-osasto Kuhlmeyn , viljatoimituksia tms.) ja myös tuurilla. Lisäksi kannattaa huomata, että ilman 1930-luvun sosiaalipolitiikkaa puolustustahto olisi voinut olla ratkaisevasti heikompi.

Viikkovisa jatkuu jälleen. Vastaukset on lähetettävä sähköpostitse viimeistään 7.12. kello 23.59. Lähteitä saa tietenkin käyttää.


1. Nimeä sisämaavaltiot, joilla on ainoastaan yksi naapurivaltio.

2. Mistä Charles Babbage tunnetaan?

3. Alle 5000 kilometrin etäisyydellä Berliinistä on kaupunki, joka on suosittu rantalomakohde, jossa on miellyttävää uida meressä samaan aikaan kuin siitä noin 50 kilometrin etäisyydellä sijaitseva talviurheilukeskus on toiminnassa. Mikä tämä kaupunki on ja missä se sijaitsee?

4. Mikä on preteriti?

5. Kenen aloitteesta Suomessa toteutettiin uskonpuhdistus?

6. Mikä on Armenian suurin kirkkokunta?

7. Milloin Ottomaanien imperiumi hajosi?

8. Millainen kurdien asema oli Ottomaanien imperiumissa?

9. Mikä yhteiskunnallinen ongelma koettelee pahiten keski-ikäisiä erityisesti rannikkoseuduilla asuvia kiinalaisia?

10. Mikä ohjaa polaaririntaman pienen mittakaavan liikkeitä nykykäsityksen mukaan?

keskiviikkona, joulukuuta 03, 2003

Henryn kommenttiosastolla on muutama viesti älykkyydestä. Älykkyydellä kaiketi tarkoitetaan jonkinlaista yleistä nokkeluutta sekä oivaltamis- ja oppimiskykyä. Mainittu työmuistin kapasiteetti liittyy älykkyyteen olennaisesti siksi, että siitä riippuu kuinka monimutkaisia asioita ihminen pystyy mielessään hahmottamaan. Kognitiivisten taitojen oppiminen on olennaisesti toimivien käsitteellisten apuvälineiden oppimista. Käsitteellisillä apuvälineillä pelkistetään asioita olennaiseen, jolloin työmuistin kuorma helpottuu ja kapasiteettia vapautuu uusien, vanhoihin perustuvien taitojen oppimiseen.

maanantaina, joulukuuta 01, 2003

Eilen oli televisiossa (olikosenyt uutisissa) juttu Turkin pyrkimisestä EU:n jäseneksi. Turkille oli annettu vuosi aikaa hoitaa kuntoon surkea ihmisoikeustilanteensa (Turkin vankiloissa kidutetaan ja Turkki käy sotaa etnisiä vähemmistöjään vastaan). Ei tule onnistumaan - varsinkaan, kun kadunmiehetkin ovat sitä mieltä, että Turkissa ovat ihmisoikeusasiat priimakunnossa. Yksi haastateltu sanoi kurdikysymyksestä silmät kirkkaina, että "olemme ystäviä".

Minä en ainakaan EU:n jäsenmaan kansalaisena halua maksaa latiakaan tukiaisia tuollaiselle itsetyytyväiselle paskaläävälle. Ja niitä tukiaisia tosiaankin uppoaisi loputtomiin 70 miljoonan asukkaan Turkkiin, jonka ostovoimapariteetti per kansalainen on noin kolmasosa EU:n keskiarvosta.