tiistaina, joulukuuta 23, 2003

Idiosynkrasiaa: niin kauan kuin muistan, olen pitänyt Valtion Rautateiden sinisistä ravintolavaunuista asemalaiturille kuuluvan generaattorin tai minkä lie dieselmoottorin äänestä. Tuo ääni liittyy muistikuvissani olennaisena osana junallamatkustamiseen. Toinen tärkeä osa matkustamista on sähköveturin jäähdytyslaitteiden ulina, joka kuuluu selvästi veturin saapuessa asemalle.

Pidän myös VR:n dieselvetureiden äänestä. Dieselvetureissahan moottoria ei ole kytketty akseleihin vaan välittömänä voimanlähteenä ovat sähkömoottorit. Dieselkone pyörittää generaattoria, joka lataa akkuja. Järjestelyn syynä on, että dieselmoottoria on optimaalista käyttää tietyllä kapealla kierrosalueella. Vain junan kiihdyttäessä dieselin kierroslukua nostetaan, koska virrankulutus kasvaa väliaikaisesti varsin paljon.

Kun tein heinäkuussa 2001 suuren pyöräilymatkan Etelä-Suomen ympäri, matkustin Ylivieskan ja Iisalmen välin junalla. Menin silloin etummaiseen vaunuun varta vasten kuuntelemaan dieselveturia. Tuo kiehtova junamatka oli muutenkin mielenkiintoinen. Sain esimerkiksi selville, että Pohjois-Pohjanmaa ja Pohjois-Savo ovat luonnonmaantieteellisesti melko selvästi erottuvat kokonaisuudet. Pohjanmaan puolella on suuria peltoaukeita ja melko tasainen maasto sekä paljon turvesoita. Savon puolella maasto muuttui mäkiseksi ja metsäiseksi. Samanlaista loivasti kumpuilevaa kuusimetsämaastoa oli Kiuruvedeltä Iisalmeen asti.

sunnuntaina, joulukuuta 21, 2003

Aivotrusti-blogi kirjoittaa tarkkaavaisuushäiriöstä kertoneesta dokumenttiohjelmasta, jossa oli haastateltu lääkäriä ja yhteiskuntatieteilijää. Yhteiskuntatieteilijä oli varoitellut tarkkaavaisuushäiriön lääkehoidosta puhuttaessa siitä, että lääkkeillä "yhdenmukaistetaan" lapset eli poistetaan lapsi pesuveden mukana eli "nerot", jotka ovat otollisia "kapinallisia" ja "vallankumouksellisia". Tosiasiassahan tarkkaavaisuushäiriö altistaa häiriökäyttäytymiselle ja syrjäytymiskierteelle. Taparikollisisten joukossa tarkkaavaisuushäiriöstä tai muista impulssikontrollin häiriöistä kärsivillä on suuri yliedustus.

Aivotrusti ihmettelee, miksi haastateltu yhteiskuntatieteilijä tuolla tavoin romuttaa omaa uskottavuuttaan. Minä luulen, että haastateltava oli joku vanha stalinisti. Nythän on niin, että laillisen yhteiskuntajärjestyksen kumoamiseen tähtäävät totalitaristit tarvitsevat ammatti- ja taparikollisia vartijoiksi vallankumouksen jälkeen pystytettäville työ-, ojennus- ja tuhoamisleireille rääkkäämään toisinajattelijoita. Esimerkiksi Natsi-Saksan keskitysleireillä ja Neuvostoliiton Gulageilla likaisen työn tekijöinä toimivat paatuneet väkivaltarikolliset, koska niihin raakuuksiin eivät psyykkisesti normaalit kansalaiset pystyneet.