perjantaina, huhtikuuta 16, 2004

Luin eilen Elias Canettin Crowds and Poweria, alkuperäisteos Masse und Macht. Teos on perusteellinen ja laaja-alainen tutkielma inhimillisen lauma- ja joukkokäyttäytymisen ilmenemismuodoista. Masse und Macht toi Canettille Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1981.

Canetti kirjoittaa myös kansallisista joukkosymboleista. Englantilaisuuden symboli on Canettin mukaan laiva miehistöineen aavalla merellä, jonka kapteeni englantilainen on. Meri tottelee englantilaista, meri on englantilaiselle kuin ratsu, joka vie hänet sinne minne hän haluaa. Englantilainen hallitsee merta paremmin kuin kukaan muu. Englantilaiseen identiteettiin kuuluu individualismi. Hän hallitsee merta oman neuvokkuutensa turvin. Saksalainen kansallinen joukkosymboli on metsä, joka muistuttaa jäykkyydessään, pystyydessään, taipumattomuudessaan, tiheydessään ja suoruudessaan armeijaa. Yleinen asevelvollisuus on saksalaiselle emotionaalisesti sama asia kuin saksalaisuus. Armeija on suljettu joukko. Versaillesin sanelurauha kielsi yleisen asevelvollisuuden ja vei Canettin mukaan saksalaiselta mahdollisuuden tuntea kuuluvansa saksalaisten joukkoon. Kun asevelvollisuusarmeija suljettuna joukkona hajotettiin, se korvautui avoimella joukolla eli kansallissosialistisella puolueella, johon kuuluminen antoi saksalaiselle tunteen kansanjoukkoon kuulumiselta. Natsipuolueen ilmiömäinen rekrytointikyky perustui juuri siihen. Että metsä on saksalaisten kansallinen joukkosymboli, kenties selittää saksalaisten Suomi-innostusta ja kiinnostusta suomalaiseen metsään niin vapaa-ajanvieton kuin luonnonsuojelun merkeissä.

Mikä on suomalaisten kansallinen joukkosymboli? Onko sekin metsä (=armeija)? Suomessa on loputtoman paljon jylhää havumetsää ja Suomessa on yksi Euroopan pisimmistä yleisen asevelvollisuuden perinteistä. Suomen kansallisromantiikka on täynnä metsäkuvauksia ja sankarikuoleman ylistystä. Kansallinen joukkosymboliikka siis lienee suomalaisten ja saksalaisten keskinäisen sympatian taustalla. Entä venäläisten kansallinen joukkosymboli? Onko se tsaari? Entä amerikkalaisten? Vapaudenpatsas?

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu