torstaina, kesäkuuta 17, 2004

En ole muistaakseni koskaan äänestänyt sosiaalidemokraattien ehdokasta missään vaaleissa, mutta Panulle sanoisin, ettei se Lasse Lehtinen aivan niin turha mies ole Panu antaa ymmärtää. Katsopa vaikka Lehtisen kirjoitus Pelastakaa poikalapset.

5 kommenttia:

3:46 ap. , Blogger Jouni kirjoitti...

Monissa suhteissa minun täytynee tunnustautua Lehtisen kaltaiseksi pahaksi oikeistodemariksi. Olen huolissani sosiaalivaltion tulevaisuudesta nykyisenlaisessa tilanteessa, jossa demokraattinen päätäntävalta ei skaalaudu pääoman mitan mukaan maailmanlaajuiselle tasolle. Tällaisiin olosuhteisiin heikko kansallisvaltio joutuu reagoimaan suoraviivaisella reaalipolitiikalla - kilpaillen kansainvälisestä pääomasta (eristäytyminen ja protektionismi on koeteltu ja mahdottomaksi todettu vaihtoehto). Tämänkaltaisessa tilanteessa konservatiivi, liberaali ja demari joutuvat toteuttamaan yhtenevää politiikkaa, eroten kenties vain filosofisissa käsityksissä ihmisestä ja yhteiskunnasta - hypoteettissa toiminnassa välittömien mahdollisuuksien tuolla puolen. (Kuten demarien periaateohjelmassa lausutaan: "Sosialidemokratian ihanteet ja tavoitteet ovat nähtävissä olevia mahdollisuuksia korkeammat".) Panun suuresti halveksima Eurostoliitto-utopia on käsitykseni mukaan askel oikeaan suuntaan vastattaessa globalisaation haasteeseen: se on potentiaalinen instrumentti demokratian skaalaamiseen. Ilman ylikansallista demokratiaa hyvän yhteiskunnan rakentamisesta tulee vaikeaa. Tässä suhteessa en jaa Lehtisen optimistista visiota siitä, kuinka sosiaalivaltio itsestään olisi tuleva kaikkialla maailmassa muotiin.

Lasse Lehtisen Thatcher-ihailuista en tiedä sen enempää, enkä muutenkaan sinänsä aio tässä puuttua hänen karaktääriinsä. Minulla on kyllä hyvä käsitys hänen esiintymistaidoistaan ja kirjoittajanlahjoistaan, joista artikkeli Pelastakaa poikalapset on edustava esimerkki.

 
11:17 ap. , Blogger Panu kirjoitti...

Oikeistodemarit ovat tässä yhteiskunnassa se kaikkein vaikutusvaltainen taho: Lasse Lehtinen voisi käytännön politiikanteon kannalta olla Suomen diktaattori, eikä kukaan huomaisi eroa. Mitä sitten tulee Lehtisen poikalapsien puolusteluun, suuret sanat eivät ennenkään ole suuta halkaisseet, ja YTM ei todellakaan ymmärrä ATMiä, ei koskaan - vaikka voikin hetken teeskennellä, ääniä siltäkin taholta saadakseen. Sitä paitsi Lehtinen on itse ollut mukana rakentamassa nykyistä ATMien helvettiä.

 
12:32 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Millä tavoin Lehtinen tai sosiaalidemokraatit ovat olleet rakentamassa ATM:ien helvettiä?

 
1:26 ip. , Blogger Panu kirjoitti...

Mikä puolue ja mikä poliittinen taho yhteiskunnassa sitten on ollut vaikutusvaltaisin viime vuosikymmeninä? Perustuslaillinen Oikeistopuolueko?

 
7:01 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Vallassa ovat olleet vuoroin Kokoomus, Sosiaalidemokraatit, Keskusta ja pienpuolue vuoroin erilaisina yhdistelminä, myös Vasemmistoliitto mukana.

Vasemmistolaisen tulonjakopolitiikan toteuttamisessa suurin ongelma nykytilanteessa on, että ulkomaalaiset ja kotimaiset sijoittajat eivät halua korkeita veroja maksaen rahoittaa altruistisesti suomalaista sosiaaliturvaa vaan sijoittavat mieluummin maihin, joissa sijoitukselle saa korkeamman tuoton.

Vaikka Vasemmistoliitto nousisi seuraavissa vaaleissa Suomen suurimmaksi puolueeksi, se ei voisi nk. rakennemuutokselle yhtään sen enempää kuin demaritkaan paitsi aivan lyhyellä tähtäimellä. Jos Suomessa kiristettäisiin yritys- ja marginaaliveroasteita merkittävästi, seurauksena olisi pääoman siirtyminen muualle ja työllisyyden heikkeneminen riippumatta siitä mikä puolue on vallassa.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu