perjantaina, kesäkuuta 11, 2004

En voi lakata ihmettelemästä sitä kuinka kaukana länsimainen yhteiskunta, etenkin pohjoismainen, on hobbesilaisesta luonnontilasta, ja miten se kuitenkin voi suuresta kurinalaisuudestaan (valtion väkivaltamonopoli) huolimatta olla aidosti demokraattisesti hallittu.

Rauhallinen, vakaa, väkivallaton, demokraattinen sekä korruptiosta ja organisoidusta rikollisuudesta lähes vapaa valtio on historiallisesti katsoen hyvin harvinainen onnellinen poikkeus. Useimmat olemassa olevat tai olemassa olleet maat vaappuvat kaaoksen ja harvainvaltaisen repressiivisen kuriyhteiskunnan välillä. Niistä puuttuu yhteiskuntasopimus, joka takaa laajamittaisen suostumisen rauhanomaiseen ja rakentavaan yhteistyöhön eri intressiryhmien välillä. Kuriyhteiskunnat tai anarkiat ovat lähes poikkeuksetta tautisia köyhyyden ja kurjuuden riivaamia ongelmapesäkkeitä. Niissä voidaan tulla kohtalaisesti toimeen, jos ja vain jos niillä on merkittäviä raaka-ainevaroja. Silloinkin on erittäin todennäköistä, että varallisuus päätyy valtaosin harvalukuisen valtaeliitin käsiin. (Kannattaa lisäksi ymmärtää, että raaka-ainevarallisuuden korkea arvo maailmanmarkkinoilla perustuu kokonaan sellaisten valtioiden olemassaoloon, jossa tuottavat kansalaiset saavat häiriöttä keskittyä taloudelliseen toimintaan 1. sellaisiin, joissa yleistä järjestystä valvovat ja sopimusten noudattamista tarvittassa takaavat kansalaisten viimekädessä itse valvomat poliisi ja oikeuslaitos).

Siksi tunnenkin erittäin syvää halveksuntaa kaikkia meikäläisiä tahoja vastaan, jotka uskovat ensisijaisesti valtion väkivaltakoneiston käyttöön yhteiskuntarauhan takaajana, uskoen, että se olisi muka jonkinlainen kustannuksia säästävä oikotie. Monet autoritääriset oikeistolaiset ajattelevat niin. Toivotan heidät kolmanteen maailmaan opintomatkalle. (Autoritäärinen radikaali vasemmistolaisuus on jo päässyt osoittamaan käytännössä, että se johtaa olennaisesti samaan lopputulokseen kuin autoritäärinen oikeistolaisuus. Mutta se ei ole nykytilanteessa enää relevantti uhka.)

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu