maanantaina, kesäkuuta 28, 2004

Harmi, ettei se viikko sitten ennustettu helle tullutkaan Suomeen juhannukseksi. Helteisen ilmamassan reuna jäi Pietarin kohdalle. Astetta paria vaille hellelukemissa juhannusta vietettiin muutamalla kotimaamme itäisellä paikkakunnalla mutta Tampereella ei ollut 20 astetta lämpimämpää kertaakaan.

Omalta kannaltani ideaalinen kesäsää vaihtelee tilanteen mukaan. Jos olen kotona sairaana, sateinen ja kolea sää on tervetullut. Jos olen töissä, pilvinen mutta sateeton ja noin 15-20 asteinen päivälämpötila on optimaalinen: työmatkapyöräily ei edellytä mitään erityisempää pukeutumista eikä tule liian kuuma. Jos on vapaapäivä, noin 30-35 astetta on ihanteellinen lämpötila.

Tampereella on ollut muistaakseni kolmena kesänä viimeisen 15 vuoden aikana yli 30 asteen helle. Vuosina 1994, 1997 ja 2003 oli yli 30 astetta useiden päivien ajan. Hellejaksot noina vuosina kestivät viikkoja, jos muistan oikein.

Suomessakin voi olla kesällä yli jopa viikkokausia kova helle, jos muodostuu sulkukorkeapaine eli korkeapaineen alue, jonka matalapaineet joutuvat kiertämään. Sulkukorkeapaineen nimi tulee siitä, että se tukkii lännestä itään liikkuvien matalapaineineen keskusten liikkumisen ja pakottaa ne kiertämään. Kesällä 1997 Suomen kohdalla oli viikkokausia voimakas sulkukorkeapaine, selkeää ja helteistä, kun taas Keski-Euroopassa oli niin sateista, että sateet aiheuttivat jopa tulvia.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu