perjantaina, kesäkuuta 11, 2004

Taantumuksen torvi kirjoittaa, ettei kristinuskossa ole hienoa herännäisyys tai mikään muu tunnepuuro vaan nimenomaan rationaalinen teologia. Olen samaa mieltä. Kehittyneet uskonnot erottaa primitiivisestä taikauskosta nimenomaan se, että ne ovat systematisoitua ja säädeltyä taikauskoa. Rationaalinen teologia pitää kurissa taikauskoisen mielikuvituksen ja tarjoaa puitteet mielenrauhalle ja psyykkisella stabiiliudelle, jota ilman sivilisaatiota ei voi rakentaa. Juuri siksi kannatan voimaperäistä kristillistä lähetystyötä Afrikan kaltaisissa paikoissa, joissa kauhuntäyteinen primitiivinen taikausko rehottaa täysin vapaasti. Lisäksi on paljon parempi, että Afrikkaan levitetään kristinuskoa eikä islamia. Jo pelkästään tuosta syystä haluan edelleenkin maksaa kirkollisveroa.

Uskonto ja urheilu ovat keskeisellä tavalla analogisia. Tunteet sekä fyysinen voima ja aggressio ovat luonnonvoimia, joiden säätely ja kanavoiminen rakentaviin tarkoituksiin, jos mahdollista, on kulttuurin perustehtävä. Urheiluinstituution tehtävänä on tarjota temperamentiltaan ja ruumiinrakenteeltaan tietynlaisille yksilöille keino taistella statuksesta ankarien sääntöjen rajoittamilla tavoilla ilman suurta kuoleman tai vakavan vammautumisen riskiä. Uskonnon (tarkemmin sanoen rationaalisen teologian) tehtävä on organisoida primitiivinen ja emotionaalinen, viimekädessä ruumistisiin pyyteisiin vastaava taikauskoisuus sivistyneeseen muotoon.

Minusta muuten Tommin ohjelmallinen ruumisminvastaisuus on erittäin kiehtovaa. Käymälöitsijä-Sven totesi tavattuaan Tommin Tampereella vappuna, että Tommissa menee ruumisminvastaisuuden myötä hukkaan "paljon potentiaalia". Käymälöitsijä ei ole muuten ensimmäinen nettikirjoittaja, joka on Tommin tavattuaan hämmästynyt livevaikutelmaa, jonka hänestä saa.

1 kommenttia:

11:11 ap. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Testi.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu