maanantaina, heinäkuuta 05, 2004

Amerikkalaisten Suomi-kuva, jos sitä on, on usein aika outo. Useimmat amerikkalaiset tuntuvat tietävän, että Suomi-niminen valtio on olemassa ja että se on jossain päin Pohjois-Eurooppaa. Myös naapuruus Venäjän kanssa usein tiedetään. Siihen ainakin asialliset käsitykset usein sitten loppuvatkin. Luullaan esimerkiksi, että Suomessa on aina pimeä. Että täällä eletään jääkarhujen ja jäävuorien seassa. Tai että Suomi oli neuvostotasavalta tai ainakin osa itäblokkia.

En ihmettele yhtään, että Pohjois-Amerikassa tai jopa Keski-Euroopassa ollaan tietämättömiä Suomen olosuhteista. Onhan Suomi pieni ja kaukainen. Onneksi sentään useimmissa matkaoppaissa faktat ovat kuitenkin kohdallaan. Ihmettelen kuitenkin kovasti, että monet suomalaiset eivät itse osaa antaa valaisevia ja osuvia kuvauksia, jos niitä heiltä kysellään. Ei ole kertoa muuta kuin sloganeita tai pinttyneitä ja kliseisiä mielikuvia. Ilman numeroita ja varsinkaan osuvia analogioita
tuttuihin asioihin tabula rasoille on turha selittää yhtään mitään. Vitsi on siinä, että useimmat kliseiset mielikuvat ja sloganit on ladattu piilomerkityksillä, joiden tulkinta vaatii jonkin erityisen asiayhteyden. Esimerkiksi puheet suomettumisesta ovat saaneet aikaan ulkomailla erikoisia tulkintoja. Esimeriksi yksi kroatialainen gon-pelaaja luuli neuvostojoukkojen lähteneen Suomesta vuonna 1970. Kukaan suomalainen tai Suomen olosuhteita hyvin tunteva ei ota kirjaimellisesti slogania "on lottovoitto syntyä Suomeen", mutta joku tabula rasa voi sen perusteella aivan hyvin kuvitella, että tavalliset suomalaiset ovat kukaties öljyvarojen tai muun vastaavan turvin todellakin vähintään markkamiljonäärejä. Kaikkein omituisin esimerkki oli suomalaisten itse tekemä Suomi-esittelyohjelma, jossa päähenkilö kävi helikopterilla töissä. Numerolukutaidon ihmeellistä voimaa todistaa se, että tieto siitä, että Suomen BKT:n ostovoimapariteetti per asukas per vuosi on noin 26 000 USD eli EU-15:n keskiarvon tuntumassa, leikkaa pois välittömästi valtavan määrän erilaisia mahdollisia kuvitelmia.

Itse asiassa vain muutama skalaari tai fakta riittää rajaamaan minkä tahansa maan ominaisuuksista kuvainnollisesti sanoen kokonaisia universumeja. Maan vuotuisen bruttokansantuotteen ostovoimapariteetti per asukas yhdessä tulojen jakaumaa kuvaavan GINI-indeksin kanssa, asutuksen maantieteellisen keskipisteen leveysaste, elinkeinorakenne (alkutuotanto/teollisuus/palvelut) rannikon osuus maa-alueen rajasta, pääuskonto/uskonnot ja sotilasmenojen osuus bruttokansantuotteesta.

Esimerkiksi kombinaatio (500 USD, 40, 10N, 70/20/10, 70, islam/kristinusko, 10%) tekee maasta aivan oleellisesti
erilaisen kuin sellaisen maan, jossa vähintään kaksi kohtaa edustaa toista ääripäätä.

Kas, tässäpä muuten oivallinen uusi visailuaihe. Homma toimii niin, että minä haen nuo tiedot joukosta maista ja visaan osallistujien tehtäväksi jää arvata LÄHTEISIIN TURVAUTUMATTA mikä maa on kyseessä. Jatketaan illalla.

3 kommenttia:

3:58 ip. , Blogger Vera kirjoitti...

En ole koskaan tavannut livenä ketään jenkkiä, joka kuvittelisi että Suomi olisi osa itäblokkia. Mikä ei siis tarkoita että sellaisia ei olisi.
Ennen kuin tulin Suomeen kuvittelin että se, että kaikki suomalaiset muka kävisivät saunassa koko ajan on joku tyhmä stereotyyppi. Sitten tulin, ja kas, lähes kaikki suomalaiset tosiaankin käyvät saunassa aina usein.

Oliko se "500 USD, 40, 10N, 70/20/10, 70, islam/kristinusko, 10%" ihan oikean maan ihan oikeat luvut? Eritrea tulee tästä ekana mieleen, mutta noi 70/20/10 ja 70 vähän epäilyttää.

 
3:52 ip. , Blogger T.K. Makinen kirjoitti...

Annettujen tietojen perusteella veikkaisin Somaliaa. Tuo Eritrean leveysaste jäi mieleen kun sukulaispoika oli siellä rauhaa turvaamassa, eli pikkuisen etelämmäksi menisin kuin edellinen veikkaaja. Muut tunnusluvut lienevät melko tyypillisiä sille seudulle yleisemminkin.

 
4:27 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Tuo ei ollut mikään oikea maa vaan täysin hatusta vedetty. Eritrea kylläkin on varmaan ihan sinne päin. En valitettavasti vielä ehtinyt laittaa visaa pystyyn, mutta kyllä se tästä vielä ihan lähiaikoina.

Markku

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu