perjantaina, heinäkuuta 02, 2004

Katsoimme go-kerholla keskiviikkona tunnin BadukTV:tä Internetin kautta. BadukTV on korealainen kaapeli-tv -kanava, joka lähettää keskeytymättä go-aiheista ohjelmaa. Usein siellä on ammattilaisten tv-otteluita. Ohjelmaformaatissa näytetään suurin osa ajasta lautaa suoraan ylhäältä kuvattuna. Pelaajien miettiessä pari ammattilaiskommentaattoria lätkii tietokoneella virtuaalikiviä kuvaan laudan päälle ja kommentoi mieleensä tulevia variaatioita. Tv-pelit ovat yleensä vauhdikkaita: 2 x 10 minuuttia perusaikaa + 30 sekuntia per laitto perusajan loputtua. Kielimuuri ei pahasti haittaa ainakaan amatööri dan-tasoista pelaajaa. Audio ei ole aivan hyödytön, koska äänensävyistä välittyy jonkin verran informaatiota. Joskus kielimuuri tuottaa hupia. Tarkoittaakohan "neeehh" matalalla äänenkorkeudella sanottuna "eäähh" tai jotain vastaavaa?

Ikävä kyllä BadukTV:n häiriötön katselu vaatii melko järeää siirtokapasiteettia varsinkin iltaisin, kun netin kautta katselijoiden määrä on suurimmillaan. Linkki BadukTV-streamiin löytyy Sensei's Librarystä .

Jotain korealaisen mentaliteetin erilaisuudesta mihinkään länsimaahan verrattuna kertoo se, että yhdessäkään länsimaassa eikä edes Venäjällä Neuvostoliiton aikana ei ole ollut, ei ole ja tuskin koskaan tulee olemaan meillä paremmin tunnetulle shakille omistettua tv-kanavaa. Etelä-Koreassa on 60 miljoonaa asukasta. USA:ssa 290 miljoonaa, Venäjällä 140 miljoonaa ja EU:ssa 450 miljoonaa, jossa suurimmat yksittäiset kielet ovat saksa (100 miljoonaa puhujaa) ja englanti (65 miljoonaa puhujaa + satoja miljoonia vieraana kielenä hyvin osaavaa). Japanissa (140 miljoonaa) on myös useita tv-kanavia, jotka lähettävät go-aiheista ohjelmaa, mutta siellä ei tietääkseni ole tv-kanavia, jotka ovat erikoistuneet aiheeseen. Kiinassa (1300 miljoonaa) on myös weiqi-aiheista televisio-ohjelmaa. Isäni oli kertoi työmatkallaan Kiinassa löytäneensä kanavan, jolla näytti olevan weiqi-aiheista ohjelmaa kaikkina vuorokaudenaikoina. En ole kuullut, että EuroSportilla tai muulla kansainvälisellä länsimaisella urheilukanavalla olisi koskaan kerrottu shakkiuutisia kuin korkeintaan satunnaisesti. Koreassa taitaa olla muuten shakkikanavakin .

6 kommenttia:

3:42 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Mikä muuten on go:n pelaajien sukupuolijakautuma Suomessa ja maailmalla? Muistelen kuulleeni, että shakinharrastajissa on naisia Suomessa hyvin pieni osa, mutta monissa muissa maissa myös naiset ovat pelistä kiinnostuneita.

 
7:33 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Sukupuolijakauma lienee noin 90-10.
Aktiivisimmat gon pelaajat on listattu tässä osoitteessa: http://www.suomigo.net/Wiki.jsp?page=Luokituslista
Siitä voi laskea tarkemmin.


Antti T.

 
9:27 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Listalla oli äsken 384 pelaajaa, joista 19 oli naisia. Siis noin 5 prosenttia suomalaisista gon pelaajista on naisia.

Markku

 
12:16 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Kun olet käynyt ulkomaisissa go-kilpailuissa niin onko siellä sukupuolijakautuma kilpailijoiden kesken ollut samaa luokkaa vai onko ulkomaisissa kilpailijoissa ollut enemmän naisia?

 
12:48 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Tuo "neeh" täytyy tarkoittaa vaan "niin", koska
katselin lisää ohjelmaa myöhemmin ja tuntuvat aika
usein käyttävän tuota "neeh" kommentoimaan toisen
puhetta.

-Kari

 
4:40 ip. , Blogger Markku kirjoitti...

Anonyymi, eksaktiakin tietoa eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten gon-pelaajien sukupuolijakaumasta on mahdollista saada. Katso EGF:n luokituslistalta osoitteesta: http://www.european-go.org/rating/gor.html

Minusta näyttää siltä, että merkittävää eroa ei ole. Katsoin pikaisesti Tanskan ja Unkarin listat. Itä-Euroopan erikoisuus muuten ovat yksittäiset vahvat naispelaajat. Kaiken lisäksi monet itäeurooppalaisista vahvoista pelaajista ovat vieläpä aika kauniitakin. Venäjän Svetlana Shikshina, 7 dan, on Euroopan top-5:ssä ja ilo silmälle: tyypillinen vaalea, hoikka ja hyvävartaloinen nuori slaavitar. Unkarin Diana Köszegi, 6 dan, on kasvoiltaan sympaattisen näköinen erittäin hyvävartaloinen tumma noin 20-vuotias tyttö. Hänen kaverinsa Rita Pocsai, 4 dan, on samaa sarjaa. Venäjällä on muutama kansainvälisissä turnauksissa näkynyt nuori keskitason dan-pelaajatar, jolla on muitakin dan-tason avuja kuin go-pelitaito.

Länsimaisista naispuolisista gon-pelaajista en nyt pysty palauttamaan mieleeni ketään vähintään 3-4 danin tasoa olevaa, joka olisi myös selkeästi kauniimmasta päästä. Alemmilla dan-tasoilla olen nähnyt yhden tai Länsi-Eurooppalaistan gon-pelaajatarta, joita voisi pitää keskimääräistä paremman näköisinä. Alemmilla tasoilla, joissa pelaajamäärät ovat suurempia, joukossa on enemmän kaikenmaalaisia naispelaajia, joukossa erittäin hyvännäköisiäkin.

Käymälöitsijä kirjoitti Ukrainanmatkallaan osuvasti länsimaalaisten missikisojen hölmöydestä. Länsimaissahan missimitat täyttävien nuorten naisten osuus on naurettavan pieni. Länsimaissa Käymälöitsijän sanoin naiskauneus on loppuun asti kaupallistettu sikakallis ylellisyyshyödyke, kun taas jossain Odessassa Miss Suomi -kisan finalistit eivät kääntäisi ainuttakaan päätä. Siksi Venäjällä ja Ukrainassa, jossa ulkonäkö on aika pitkälle itsestäänselvyys, naiset joutuvat kilpailemaan henkevyydellä. Ehkä se, että (kauniilla) naisilla ei ole missään määrin varaa jättäytyä pelkän ulkonäkönsä varaan, aiheuttaa sen, että idässä kauniitakin naisia näkee huipputasolla vaativissa, perinteisesti miehisissä kilpalajeissa.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu