tiistaina, heinäkuuta 13, 2004

Portugalilainen ruoka on varsin samanlaista kuin muidenkin taman ilmastovyohykkeen eurooppalaisten maiden ruoka. Valtamerellisyys nakyy kalaruokien tarjonnassa. Turska on takalaisten suuressa suosiossa. Kysynnan tyydyttamiseksi sita joudutaan nykyaan tuomaan Norjasta asti. Algarven maakunnan arkkitehtuurissa maurilaisvaikutus nakyy hyvin selvasti (maurilaisvalta alkoi 700-luvun alussa ja paattyi 1200-luvulla) Valkoisiksi kalkituissa taloissa (mika sinansa on tyypillista Valimeren alueella) on usein mosaiikkilaatoista tehtyja koristeita. Iberian niemimaan takaisinvalloituksen jalkeen Algarven pikkukaupungeissa oli lukuisia pienia moskeijoita. Minareeteista tehtiin savupiippuja. Savupiipuista tuli muotia. Niita on monia jokaisessa talossa.

En ollut ennen tanne tuloani kovinkaan tarkasti perilla Portugalin historiasta. Portugali on yksi Euroopan vanhimmista kansallisvaltioista. Sen rajat vakiintuivat reconquistan jalkeen vuonna 1249. Itsenaiseksi valtioksi Paavi tunnusti sen vuonna 1179. Portugalin ja asukasluvultaan nykyaan nelja kertaa suuremman Espanjan naapuruus ei ole ollut Portugalin taistelua itsenaisyydesta vaan maiden valilla on yleensa vallinnut rauha. Vain kerran vuosina 1557-1617 Portugali joutui Espanjan alaisuuteen Portugalin vallanperimyskiistojen aiheuttaman heikkouden takia.

Portugali oli loytoretkien pioneeri. Juuri taalla Algarvessa vaikutti Henrik Purjehtija , joka perusti purjehduskoulun vuonna 1416 Sagresiin, Algaven lounaisimpaan nimenkarkeen. Uusi alustyyppi karaveli ja uudet navigointimenetelmat mahdollistivat valtameripurjehduksen. Vasco da Gama loysi ensimmaisena eurooppalaisena meritien Intiaan ja samalla lopetti Venetsian silkkikauppamonopolin. Magalhªes purjehti ensimmaisena maailman ympari vuosina 1519-1522.

Ikava kylla Algarvessa ei kuulemma ole Henrik Purjehtian jaamistoa eika museoita jaljella. Drake ryosteli ja havitti Algarven perusteellisesti Portugalin ollessa Espanjan alaisuudessa. Menemme varmaankin ensi viikolla pariksi paivaksi Lissaboniin. Siella on varmaan kunnollia museoita tastakin aiheesta.

Taytyy ottaa takaisin puheet iltojen viileydesta. Tuulen voimakkuudesta riippuu paljon. Eilen oli erittain miellyttava ja lammin ilta. Tanaan rannalla tuli kuuma, joten viileahko (no on se sentaan kai yli 20 asteista) vesikaan ei yhtaan haitannut.

2 kommenttia:

10:46 ip. , Blogger JM kirjoitti...

Eikö ole kauheata se heidän perinneruokansa, joka on tehty kuivatusta turskasta. Paistetut sardiinit ovat sen sijaan herkullisia.
Portugalissa olivat mosaiikkityöt huomattavia. Kadun päällysteetkin olivat mosaiikkia. Minä olin Lagosissa ja Farossa Algarvessa. Kun en ole paljon Etelässä matkustanut, matka oli elämys.

 
7:11 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

En ole takalaista turskaa maistanut ja tuskin maistankaan. Grillattuja sardiineja olen syonyt pari kertaa. Hyvaa oli. Albufeirassa on hyvia pihviravintoloita. Fabio´s tekee pihvinsa tuoreesta lihasta, jota tulee kaksi lahetysta viikossa. Koska lihaa ei ole pakastettu, arvatenkin solukalvot pysyvat ehjina eika lihasta valu nesteita paistettaessa vaan se pysyy mehukkaana.

Markku

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu