maanantaina, elokuuta 02, 2004

EU:n, USA:n, Japanin ja ylipäätään koko pohjoisen pallonpuoliskon viileiden ja teollistuneiden maiden maataloustullit ja -tukiaiset ovat kyllä yksi maailman suurimmista taloudellisista epäkohdista. Kilpailun vääristämisestä seuraa, että näissä maissa syödään kallista ruokaa eivätkä köyhät maatalousvaltaiset maat pääse vaurastumaan omalla maataloustuotannollaan. Kaikki paitsi pohjoisen tukiaisia nauttivat viljelijät kärsivät.

Tietenkään kaikkea maataloustuotantoa ei ole mahdollista ulkoistaa kehitysmaihin, joten ei täältä kaikki maatalous loppuisi, vaikka tuet ja tullit lakkautettaisiinkin. Maitotiloja varmaan Suomessa olisi edelleenkin. Pellot voitaisiin metsittää, jolloin maatilat saisivat lisätuloja metsätaloudesta. Karjarehun viljely saattaisi kannattaa edelleenkin.

Turvallisuuspolitiikkaan viljanviljelyn loppuminen Suomesta tuskin vaikuttaisi. Suomen selän takana ovat NATO, EU ja Ruotsi, joten tilanne on täysin erilainen kuin koskaan aikaisemmin historiassa. Pitkän aikavälin turvallisuuspoliittiset näkymät ovat Euroopassa muutenkin erittäin myönteiset. Sitä paitsi Suomen kriisiajan elintarvikeomavaraisuus on riippuvainen ennen kaikkea öljyn saatavuudesta, koska Suomen maatalous on täysin koneistettu. Ilman traktoreita ja puimureita ei voida tuottaa tarpeeksi elintarvikkeita koko väestölle. Hevosia ei ole riittävästi, kuten oli asianlaita viime sotien aikana.

Minusta on jokseenkin käsittämätöntä, että kepusta ei ole tullut marginaalista pienpuoluetta jo aikoja sitten. Mitä tarjottavaa agraaripuolueella voi olla melkein kokonaan kaupungistuneelle teollisuudesta ja palveluista elantonsa saaville nykysuomalaisille?

2 kommenttia:

7:18 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Onko kepu siis erityisen agraarinen puolue? Miksi?

 
4:32 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Ideologisesten juuriensa osalta ilman muuta. Kepulaisen pääministerimme puheet julkisuudessa viittaavat vahvasti maaseudun ihannointiin. Kepun kannatus on vahvimmillaan maaseudulla ja erityisesti tukiaisilla elävillä syrjäseuduilla.

Kepu on toki onnistunut saamaan jalansijaa myös jalansijaa kaupungeissa. Menestyksen salaisuus voi olla raadollisempi kuin uskotaankaan, kuten se, että aika monella suomalaisella on perittäviä kiinteistöjä maaseudulla. Niiden arvo ei romahda, jos maaseutu pysyy asuttuna. Toisen- ja kolmannen polven kaupunkilaiset maksavat viulut.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu