lauantaina, tammikuuta 10, 2004

Tänään oli Aamulehden Moro-liitteessä 16 vuotta vanha juttu Taivaannuolen ensimmäisestä lentoyrityksestä. Kyseessä oli jonkun höperön eläkeläisen lähinnä katettua pulkkaa muistuttavasta, venäläisillä raketeilla kulkevasta vehkeestä. Ilmailuviranomaisia ei jutun mukaan ollut vaivattu "turhan byrokratian välttämiseksi". Jonkin hammasrattaan mentyä paikoiltaan neitsytlento jäi haaveeksi. Parempi kenties näin.

Minua jäi mietityttämään saivatko rakentaja ja koelentäjä kenties jonkinlaiset rapsut tempustaan, joka oli luvaton mutta sai julkisuutta. Koelentoahan yritettiin Teiskon lentokentällä. Kaikenlaisia ihmisen kantavia, ainakin moottoroituja lentolaitteita säätelee kaiketi lainsäädäntö. Tietääkseni itserakennetuilla experimental-luokan koneilla pitää tehdä ennen ensilentoa monenlaisia aerodynaamisia ja muita kokeita. Esimerkiksi se yhden ranskalaisen ilmailun pioneerin rakentaman koneen kopio, joka rakennettiin Suomessa, piti alistaa jonkin ammattimiehen testiin kiitoradalla, jossa kokeiltiin sen ohjattavuutta ja vakautta. Siitä koneesta tuli televisiodokumentti pari kuukautta sitten.

torstaina, tammikuuta 08, 2004

Panu kysyy merkinnässään tiedostavatko transhumanistit, että transhumanistinen augmentoimalla ihmisestä syntynyt äly on kokemusmaailmaltaan niin erilainen, että ristiriitoja ihmisten kanssa tulee vääjäämättä. Panun mielestä vastaus, että "täysin" transhumanistisen älyn ja ihmisten välillä on väli- ja sekamuotoja, ei ole täysin tyydyttävä.

Minun mielestäni tuo vastaus on sikäli huono, että se jättää huomiotta, että post-ihmisiä luultavasti tulee olemaan hyvin monenlaatuisia. Panun esille ottama kysymyksenasettelu antaa ymmärtää, että meitä odottaa vastakkainasettelu, jossa on kaksi osapuolta. Luultavasti osapuolia tulee olemaan enemmän. Sellaisessa asetelmassa minkään osapuolten totaalinen vastakkainasettelu on epätodennäköisempi kuin kahdenvälisessä vastakkainasettelussa.

Sitten toiseen asiaan. En oikein ymmärrä tätä mm. Yksityisetsivän kaikki mukaan transhumanistista tulevaisuutta rakentamaan -puhetta, koska en näe mitään tarvetta minkäänlaisen joukkoliikkeen tai verkoston muodostamiseen. Minulla on vaikeuksia hahmottaa, mitä konkreettisia tehtävä sellaisella voisi olla. Transhumanistien tulevaisuusvisioiden mahdollistava teknologia on jo kehitteillä eri tieteen ja tekniikan aloilla(tietotekniikka, biotekniikka, lääketiede yms.). Toisaalta ihmisen teknisin keinoin muokkaamista ja parantelua periaatteellisista syistä vastustavilla liikkeillä ja filosofioilla, kuten uskonnollinen fundamentalismi, on vahvana vastavoimana jo olemassaoleva sekulaarieettinen perinne.

maanantaina, tammikuuta 05, 2004

Minulla ei ole ollut yli kuukauteen kotona nettiyhteyttä, mikä alkaa hieman pänniä. Hommasin Soonin ADSL-yhteydet, mutta ADSL-USB -modeemin kanssa on ollut hieman ongelmia. Yhteyden hinta ei ole erityisen korkea, 39 euroa kuukaudessa, mutta silti kallista TOAS-verkkoon verrattuna. TOASilla kiinteä nettiyhteys maksaa vaivaiset 12 euroa kuukaudessa.

sunnuntaina, tammikuuta 04, 2004

Henryn kommenttiosastolla transhumanismista käydyn keskustelun yhteydessä joku sanoi, että jos ihmiset voisivat vapaasti muutella motivaatiorakennettaan, useimmat varmasti muuttaisivat itsensä tuhmiksi, kiltit kun muka aina tallotaan jalkoihin. Sanon vain, että vangin dilemmaan tutustuminen varmastikin voisi osoittautua opettavaiseksi. Yksityisetsivä sanoikin osuvasti, että kilttien ihmisten yhteisö voittaa aina yksittäiset pahantekijät tai pahantekijöiden yhteisöt, jotka aina romahtavat keskinäiseen huijaamiseen. Pahantekeminen ei yksinkertaisesti kannata, jos se johtaa maineen menettämiseen ja siihen, että muut kieltäytyvät laajamittaisesti yhteistyöstä. Normaali yhteiskunta voi elättää vain hyvin pienen joukon pahantekijöitä, koska kilttien ihmisten joukossa on aina jonkin verran lampaita, jotka alistuvat kusetettavaksi kerta toisensa jälkeen ja koska rikosoikeudellinen seuraamusjärjestlemä ei koskaan ole täydellinen.

Olin joulun sukulaisten luona ja joulun välipäivät sekä vuodenvaihteen London Open Go Congressissa. Johtuen McMahon -turnaussysteemistä ja suomalaisten luokitusten kovuudesta suomalaiset jyräsivät. Voittoprosentti oli yli 60. Korotuksia ja GoR-pisteitä ropisi.

Englannin ilmasto muuten on oleellisesti lämpimämpi kuin Suomen erityisesti talvella. Koko viiden päivän ajan lämpötilan päivämaksimit olivat +10 C lähettyvillä. Tampere-Pirkkalan lentokentälle palatessa vallinnut -17 C tuntui arktiselta.

Kaikkein parasta koko reissussa oli, että sai pelata kahdeksan peliä ulkomaalaisia vastaan todella halvalla matkakuluihin nähden. Ryanairin lennot suoraan Tampereelta Lontoon Stanstediin ja takaisin maksoivat kokonaisuudessaan naurettavat 69 euroa. Kyseessä oli normaalihinta. Viiden yön majoitus International Students Housessa Lontoon ydinkeskustassa Great Portland Streetilla neljän hengen huoneissa maksoi 83 puntaa eli noin 125 euroa per henkilö. Myös turnaus järjestettiin ISH:n tiloissa, mikä oli suuri etu. ISH on ihan asiallinen ja siisti majoitusvaihtoehto, vaikka huoneet ja yleiset tilat olivatkin englantilaiseen tapaan hieman nuhjuisia ja ummehtuneita kokolattiamattoineen kaikkineen.

Ennakko-oletus englantilaisen ruoan surkeudesta osoittautui osittain todeksi. Yleensäkin englanninkielisille maille on tyypillistä, että kaupoissa myytävät ja luonaaksi syötävät elintarvikkeet ovat äärimmilleen prosessoitua, rasvaista, sokerista ja lisäaineita täyteen tupattua melko mautonta ja huonolla valmistuksella pilattua roskaa. Etninen ruokakulttuuri kuitenkin pelastaa hyvin paljon. Itse asiassa englantilaiset ovat itsekin alkaneet tiedostaa ongelman, mistä todistaa Pret A Mangerin kaltaisten tuoretta ja vähän prosessoitua ruokaa myyvien luonasruoka- ja kahvilaketjujen suosio.

Valitettavasti Lontoon nähtävyyksien katsominen jäi turnausaikataulun tiukkuuden takia erittäin vähiin. Asiaa pahensi, että sain flunssan ensimmäisen päivän aikana. Olo tuntui lievästi kuumeiselta, joten jouduin jättämään 3. kierroksen väliin.