perjantaina, tammikuuta 16, 2004

No niin, nyt on nettiyhteydet kotona. Hienoa homma. Pidän tänään töistä vapaapäivän erinäisten asioiden järjestelemiseksi ja nettiyhteyksien kuntoon säätäminen oli yksi niistä.

Emännällä on venäläisiä naistenlehtiä. Juttujen aiheet ovat hyvin samanlaisia kuin meikäläisissä lehdissä. Osa on jopa kansainvälisten lehtien Venäjän versioita, kuten Burda, jossa on lähinnä vaatemainoksia, kaavoja ja sen sellaista. Aikakauslehdet ovat hyvää kielenopiskelumateriaalia, koska niissä tekstiä on sopivissa erissä alkaen niukkasanaisista mainoksista, joiden tankkaaminen sanakirjan avulla ei ole kovin työlästä.

maanantaina, tammikuuta 12, 2004

Minusta olisi erittäin näppärää, jos Euroopassa olisi koko maanosan laajuinen tietojärjestelmä, jossa kaikkien julkisten liikennevälineiden (sekä kauko- että paikallisliikenteen) aikataulut ja reitit olisivat mukana. Järjestelmästä voisi tehdä hakuja erilaisilla parametreilla, kuten vaikkapa lähtöpaikan ja päämäärän katuosoitteet, matkan hinta- ja matkustusaikahaarukka. Systeemin avulla tietäisi, miten päästä vaikkapa kuopiolaisesta osoitteestaosoitteeseen jossakin belgialaisessa pikkukaupungissa. Kaikki tarvittavat reittikartat ja aikataulut voisi tietysti tulostaa lippujen varaamisen ja luotto- tai pankkikortilla maksamisen yhteydessä.

Käytännön vaikeuksia tuollaisessa systeemissä tietysti olisi. Ensinnäkin siihen ei voitaisi kelpuuttaa ollenkaan sellaisia liikennöitsijöitä, jotka eivät pysty julkaisemaan ajantasaista aikataulu- ja reittitietoa sähköisessä muodossa. Se nyt tietysti olisi tällaisten liikennöitsijöiden oma moka. Systeemiin kuuluminen olisi ilmeinen kilpailuvaltti. Toinen potentiaalinen hankaluus liittyy järjestelmän suorituskykyyn. Euroopassa on tiheä asutus ja erilaisia matkustusvaihtoehtoja on lukemattomia, jos hakua ei millään tavalla rajoitettaisi. Käytännössä kuitenkin järkevät matkasuunnitelmat ovat käytännöllisesti katsoen aina sellaisia, että ne rajoittavat hakuavaruuden hallittavaan kokoon. Käytännössä matkasuunnitelmat tyyliin "halvin reitti bussilla Aitoosta Valladolidiin" estää pakottamalla valitsemaan välietappeja tms.