keskiviikkona, maaliskuuta 24, 2004

Tiedemies kirjoitti:
Historiattomuus - Markovin ketjujen mielessä - kiehtoo minua suuresti. Olen alkanut epäillä, että Tommin (sori ei linkkiä) ristiretki voisi johtaa eräänlaisen historiattomuuden graalin maljan äärelle. Olen aina pitänyt takinkääntäjistä ja itsekin olen sellainen. Pidän mielipiteiden muuttamista rohkeana ja viisaana tekona silloin, kun jokin ulkoinen syy sille on olemassa. Jämäkät, suoraselkäiset modernit ihmiset ovat vaarallisia. Heidän vaatimuksensa konsistentista, historiaa, kansakuntaa, yhteiskuntaluokkaa, sukupuolta tai talousjärjestelmää palvovasta solidista identiteetista kuuluvat sinne samaan unholaan, minne Pol Pot, Stalin, Hitler, Churchill, Bismarck, Marx ja lukemattomat muut modernit ikonit: elokuviin.
Itse asiassa nimenomaan totalitarismin ihanteena on yksilöllisen persoonallisuuden täydellinen katoaminen ja ihmisen muuttuminen zombiksi, jonka maailmankuva voi muuttua hetkessä kulloinkin vallitsevan poliittisesti korrektin totuuden mukaiseksi. Totalitaristisen mielipiteenmuokkauskoneiston tavoiteena on hävittää ihmisestä henkilökohtaiseen muistiin ankkuroituva identiteetti ja tehdä hänestä kliseitä ja sloganeita (tai soundbiteja) laukova koneen osa, joka tietää tarkalleen mikä milloinkin on muodissa ja joka ei lainkaan hätkähdä äkkijyrkistä paradigmanvaihdoksista. Tiedemies ei ole ainoa, jota tuollainen kiehtoo. Sadat miljoonat ihmiset ovat viime vuosisadalla houkuteltu kultteihin, joiden tavoitteena on persoonallisuuden hävittäminen indoktrinoimalla tai tappamalla ihminen fyysisesti. Totalitarismin tavoitteena on maksimaalisen muokattavan ihmisen luominen. Ideologialla sinänsä ei ole mitään merkitystä, vain sillä mitä puolueen kaikkivaltias johtaja pitää kullakin hetkenä totuutena. Ihminen, jonka persoonallisuus kehittyy omalakisesti ja joka toimii oma-aloitteisesti eli on niin sanotusti hankkinut elämän, on myrkkyä totalitarismille. Persoonallisuutta taas ei voi olla olemassa ilman muistia.

tiistaina, maaliskuuta 23, 2004

Kansanedustaja Rosa Meriläinen kirjoitti viimeisimmässä merkinnässään saaneensa eduskunnan ATK-tuelta kieltävän vastauksen pyyntöönsä saada pasianssi tietokoneelleen. Sen kun oli kuulemma hallintojohtaja kieltänyt kansanedustajilta. Rosa totesi sarkastiseen sävyyn, ettei eduskunnan hallintoväellä taida olla parempaa tekemistä. Jostain syystä tuo juttu koko nauratti minua. Populismille altis kansanosahan valittaa jatkuvasti kansanedustajien laiskuudesta. No eipä taida taksikuskien parlamentti kuulua Rosan tukijoukkoihin muutenkaan.

maanantaina, maaliskuuta 22, 2004

Panu toteaa viimeisimmässä merkinnässään mielestään yllättävän harvojen scifi-kirjailijoiden pohtineen elämänkaaren pidentämistä ja siitä mahdollisesti seuraavia ongelmia. Hän mainitsee esimerkkinä jonkin tarinan, jossa ihminen saa ikääntymisenestokäsittelyn vasta aktiivisen iän jälkeen vanhuksena, jolloin seuraa loputtoman pitkä vanhuus, jona aiempi elämä unohtuu. Saahan tuollaisesta lähtökohdasta tarinaa iskettyä, mutta se ei ota huomioon teknologian kehittymistä. Jos on keksitty ikääntymisenestokäsittely, niin varmasti muutama sata vuotta lisäaikaa riittää myös biologisten nuorennusmenetelmien kehittämiseen.