perjantaina, huhtikuuta 16, 2004

Luin eilen Elias Canettin Crowds and Poweria, alkuperäisteos Masse und Macht. Teos on perusteellinen ja laaja-alainen tutkielma inhimillisen lauma- ja joukkokäyttäytymisen ilmenemismuodoista. Masse und Macht toi Canettille Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1981.

Canetti kirjoittaa myös kansallisista joukkosymboleista. Englantilaisuuden symboli on Canettin mukaan laiva miehistöineen aavalla merellä, jonka kapteeni englantilainen on. Meri tottelee englantilaista, meri on englantilaiselle kuin ratsu, joka vie hänet sinne minne hän haluaa. Englantilainen hallitsee merta paremmin kuin kukaan muu. Englantilaiseen identiteettiin kuuluu individualismi. Hän hallitsee merta oman neuvokkuutensa turvin. Saksalainen kansallinen joukkosymboli on metsä, joka muistuttaa jäykkyydessään, pystyydessään, taipumattomuudessaan, tiheydessään ja suoruudessaan armeijaa. Yleinen asevelvollisuus on saksalaiselle emotionaalisesti sama asia kuin saksalaisuus. Armeija on suljettu joukko. Versaillesin sanelurauha kielsi yleisen asevelvollisuuden ja vei Canettin mukaan saksalaiselta mahdollisuuden tuntea kuuluvansa saksalaisten joukkoon. Kun asevelvollisuusarmeija suljettuna joukkona hajotettiin, se korvautui avoimella joukolla eli kansallissosialistisella puolueella, johon kuuluminen antoi saksalaiselle tunteen kansanjoukkoon kuulumiselta. Natsipuolueen ilmiömäinen rekrytointikyky perustui juuri siihen. Että metsä on saksalaisten kansallinen joukkosymboli, kenties selittää saksalaisten Suomi-innostusta ja kiinnostusta suomalaiseen metsään niin vapaa-ajanvieton kuin luonnonsuojelun merkeissä.

Mikä on suomalaisten kansallinen joukkosymboli? Onko sekin metsä (=armeija)? Suomessa on loputtoman paljon jylhää havumetsää ja Suomessa on yksi Euroopan pisimmistä yleisen asevelvollisuuden perinteistä. Suomen kansallisromantiikka on täynnä metsäkuvauksia ja sankarikuoleman ylistystä. Kansallinen joukkosymboliikka siis lienee suomalaisten ja saksalaisten keskinäisen sympatian taustalla. Entä venäläisten kansallinen joukkosymboli? Onko se tsaari? Entä amerikkalaisten? Vapaudenpatsas?

keskiviikkona, huhtikuuta 14, 2004

Tommi kyselemä merkintäni, jonka kirjoitin ilkikurisessa pilailuhengessä Ilkaksi tekeytyen löytyy linkin takaa.

Osallistutaan eilispäivän meemiin:

Grab the book nearest to you, turn to page 18, find line 4. Write down what it says:

consider in more detail some examples of the types of change that the DBA might wish

Stretch your left arm out as far as you can. What do you touch first?

Seinää.

What is the last thing you watched on TV?

Viimeisimmän 24:n jakson.

Without looking, guess what time it is:

14.42

Now look at the clock, what is the actual time?

14.48

With the exception of the computer, what can you hear?

Askeleita käytävältä, hiljaista puheensorinaa radiosta. Ilmastoinnin huminaa.

Before you came to this website, what did you look at?

Päivän pamauksesta tilaamani blogien listaa.

What are you wearing?

Musta t-paita, mustat farkut, alushousut ja sukat.

Did you dream last night?

Paljonkin. Melatoniinilla, jota nappasin puoli tablettia unirytmiin kääntämiseksi eilein illalla, on sellainen vaikutus. Uneni olivat erittäin sekavia enkä nyt pysty palauttamaan niistä mitään muuta mieleeni.

When did you last laugh?

Pelatessani eilen KGS:ssä gota, kuuntelin samalla Imperial March Leviathan Mix mp3:sta. Kappaleeseen on lisätty muun muoassa Darth Vaderin hengitysääntä. Emäntä tuli taakseni, laittoi kuulokkeet korvilleen ja kysyi hyväntahtoisen holhoavasti minulle hymyillen "onko siellä joku dinosaurus". Minua naurattaa vieläkin, kun ajattelen sitä tilannetta.

What is on the walls of the room you are in?

Hyllyjä, joilla on mappeja ja muita toimistotarvikkeita. Näköjään yksi Turun Go Cupista 1999 saamani pokaalikin
on unohtunut hyllylle.

Seen anything weird lately?

En mitään mainittavaa.

What is the last film you saw?

En muista. Luultavasti se oli joku tusinafilmi televisiosta.

If you became a multi-millionaire overnight, what would you buy first?

Maksaisin asuntolainat pois.

If you could change one thing about the world, regardless of guilt or politics, what would you do?

Muuttaisin ihmistä siten, että win/lose- tai lose/lose -vuorovaikutuksiin osallistuminen aiheuttaisi erittäin voimakasta fyysistä pahoinvointia, johon ei auttaisi mikään muu kuin niistä luopuminen. Silloin ihmiset olisivat kykenemättömiä olemaan kanssaihmistensä kanssa tekemisissä tavoilla, jotka tuottavat tappiota jollekulle osapuolista. Kaikki eturistiriidat olisi pakko ratkaista neuvottelemalla ja kaikkien osapuolten kannalta hyödyllisellä tavalla. Ihmiset karttaisivat nollasumma- tai negatiivisen summan pelejä luonnostaan kuin spitaalia. Maailma olisi hyvin erilainen kuin nyt.

Do you like to dance?

Enpä juuri.

Imagine your first child is a girl, what do you call her?

Jokin helposti äännettävä kansainvälinen nimi. Helmi voisi olla hyvä myös.

Imagine your first child is a boy, what do you call him?

En osaa sanoa, mahdollisuuksia on monia. Mieleeni tulee vain erikoisuuksia, joita ei almanakasta löydy kuten Mars, Jupiter (mikä sopii Jupiterille, ei sovi härälle :), Ares tai Tahto. No ihan vakavasti, Aleksi tai Julius voisivat olla hyviä nimiä.

Would you ever consider living abroad?

Miksi ei, jos puolisoni ja minä saisimme työpaikat paikkakunnat sieltä minne muuttaisimme. Emme kuitenkaan harkitsisi sellaista varmasti vielä pitkään aikaan.

Kolminkertainen eläköönhuuto englannille kansainvälisen kanssakäymisen kielenä! Myöskin kansalliset- ja vähemmistökielet kukoistakoot kaikilla aloilla. On muuten helppo ymmärtää, miksi yhden kielen yleistyminen kansainvälisen kanssakäymisen kielenä turhauttaa eräitä ammattikääntäjiä ja -tulkkeja. Se vähentää heidän palvelujensa kysyntää, mikä on ihan oikein, koska baabelin kieltensekoituksen vaikutus on kaikkien muiden kannalta olennaisesti sama kuin ylimääräisen byrokratian: ylimääräisiä kustannuksia, ajanhukkaa ja vaivannäköä.

tiistaina, huhtikuuta 13, 2004

Islamilainen radikalismi poikii terrorismia. Yksi islamilaista radikalismia ylläpitävistä voimista on islamilaisen maailman nopea väestönkasvu. Nopea väestönkasvu merkitsee suurta nuorison suhteellista osuutta väestöstä. Nuoriso on erityisen altista radikalisoitumiselle ja väkivaltaisuudelle, koska nuoruuteen kuuluu monessa tapauksessa (katteeton) idealismi, voimakkaat tunteet sekä elämänkokemuksen puute. Väkivaltaisuus on enemmän nuorten miesten kuin minkään muun väestöryhmän ominaisuus. Nuorten miesten väkivaltaisuus ja jengiytymistaipumus eivät tuottaisi islamilaisessa maailmassa mitään länsimaiden suurkaupunkien ghetoista tuttua jengiväkivaltaa erikoisempaa, jos sitä organisoimassa ei olisi joukkoa häikäilemättömiä ja vallanhimoisia vanhoja miehiä, jotka käyttävät hyväkseen nuorison energiaa samoin kuin uusnatsijohtajat eurooppalaisen nuorison häiriköivää ja väkivaltaan taipuvaista osaa.

Millään rauhaanpakottamisella (ks. Irak) islamilaista radikalismia ei taltuteta. Eikä sitä myöskään rauhoiteta dollareilla. Islamilaisessa radikalismissa ei ole kyse syrjäytymisestä tai köyhyydestä, minkä osoittaa se, että islamilaisella radikalismilla on laajaa kannatusta myös öljyrikkaissa Persianlahden maissa ja myös niiden väestön varakkaimmassa osassa. On vain ajan kysymys, milloin muslimiterroristit saavat haltuunsa biologisia- tai ydinaseita. Yksi ratkaisu voisi olla kylvää radikaalia islamilaisuutta kuhisevien maiden vesistöt täyteen ihmisen hedelmättömyyttä aiheuttavia mutta muuten haitattomia kemikaaleja. Mummot ja vaarit eivät räjäyttele lentokoneita eivätkä salakuljeta ydinaseita länsimaihin.