keskiviikkona, toukokuuta 19, 2004

Jacobabadissa Pakistanissa ei tarvitse ainakaan palella . Lauantain päivälämpötilaksi on ennustettu 49 C ja seuraavan yön alimmaksi 31 C. Oikein mukavaa. Ilma on erittäin kuivaa, kosteusprosentti 12. Ilmanpaine on 990 hPa. Ellei Jacobabad sijaitse kovin korkealla, mikä on hyvin epätodennäköistä ottaen huomioon huippukorkean lämpötilan, kyseessä on selvästi terminen matalapaine. Ankara helle aiheuttaa ilman lämpölaajenemisen ja voimakkaan nosteen, jolloin maanpinnan tasolle syntyy matalapaine. Juuri terminen matalapaine aiheuttaa merituulen ja kesän monsuunisateet, jotka ovat elämän välttämätön edellytys Intiassa ja lähiseudulla.

maanantaina, toukokuuta 17, 2004

Tulinpa voittaneeksi viime viikonloppuna ensimmäistä kertaa koko 12-vuotisen go-urani aikana avoimen kansallisen turnauksen. Opiskelijoiden SM vuonna 1999 ei taida kelvata avoimeksi turnaukseksi. Perinteinen Jyväskylän Yläkaupungin Yö yliopistolla järjestettiin ensimmäistä kertaa tasa-aluin. Ilmoittautuneiden kärjessä oli kolme 2 dania ja neljä 1 dania, joten kilpailu voitosta oli tasaisen kovaa.

Jyväskylän asukkaiden yleisilme on muuten jollain tavalla erilainen kuin Tampereen. Paluumatkalla tamperelainen kanssapelaaja puki sen sanoiksi seuraavaksi: "Jyväskylä on kuin joku freak-show". Ilmeinen syy moiseen on, että Jyväskylässä on runsaasti humanististen alojen ylioppilaita, joita luonnollisesti pyörii yliopiston maisemissa paljon. Googletus kertoi, että vuonna 2001 Jyväskylän yliopistossa oli noin 14 000 opiskelijaa. Tämä merkitsee sitä, että 82 000 asukkaan Jyväskylän väestöstä heidän osuutensa on 17 prosenttia. Tampereen yliopistossa on 15 000 opiskelijaa ja TTY:llä 12 000. Korkeakouluopiskelijoiden osuus Tampereen väestöstä on 13.4 prosenttia ja Tampereen yliopistossa opiskelevien 7.5 prosenttia. Jyväskylän yliopistossa on erityisen paljon humanistisen tiedekunnan opiskelijoita. Tampereen yliopiston opiskelijoiden jakautuminen eri tiedekuntiin on jonkin verran monipuolisempaa. On siis perusteltua arvella, että Jyväskylässä on nk. vaihtoehtoväkeä noin kaksi kertaa tiheämmässä kuin Tampereella.

Jyväskylän ravintoloiden hintataso näytti mielestäni hieman edullisemmalta kuin Tampereen. Oluet, pizzat ja sen sellaiset näyttivät noin euron halvemmilta kuin tamperelaisissa vastaavissa paikoissa. Kuulemma Oulussa on pizzerioita, joista saa normaalikokoisen pizzan peräti alle kolmella eurolla. Onko kyseessä vain sattuma tai otoksen pienuudesta johtuva harha vai olisiko mahdollista, että matalammat kiinteistöjen hinnat, hieman alempi yleinen palkkataso ja työttömien sekä opiskelijoiden suurempi osuus paikkakunnan väestöstä pitävät yhdessä hintatason selvästi havaittavasti alempana ainakin edellämainitunlaisissa tuoteryhmissä kuin muunlaisilla paikkakunnilla?