perjantaina, kesäkuuta 25, 2004

Testasin äsken kuinka monta USA:n osavaltiota pystyn nimeämään. Kirjoitin osavaltioiden nimet paperilapulle aakkosjärjestyksessä. Muistin 34 kappaletta. Minulta unohtuivat Arizona, Indiana, Iowa, Kentucky, Maryland, Massachusetts, Minnesota, Missouri, New Hampshire, New Jersey, North Carolina, Oklahoma, Pennsylvania, South Carolina, Wisconsin ja Utah. Noista kuuluisin Suomessa on Minnesota suomalaissiirtolaisuuden takia. Toiseksi kuuluisin on varmaan Utah mormonien ansiosta. Kolmanneksi kuuluisin on todennäköisesti Massachusetts MIT:n eli Massachusetts Institute of Technologyn ansiosta.

Kysymys Veralle: kuinka monta Suomen yli 50 000 asukkaan kaupunkia osaat nimetä lähteisiin turvautumatta?

Luettelen nyt Kanadan provinssit katsomatta lähteisiin (vannon sen kunnian ja omantunnon kautta): Alberta, British Columbia, Manitoba, New Foundland and Labrador, Ontario, Prince Edward Island, Quebec ja Sasquachewan. Lisäksi Kanadaan kuuluvat Northwest Territories ja Yukon territories sekä eskimoiden oma hyvin suuri arktisissa pohjoisosissa sijaitseva hallintoalue, jonka nimeä en nyt muista. Minulla on myös aavistus, että unohdin yhden Atlantin rannikolla sijaitsevista provinsseista. Olikohan Halifax juurikin sen provinssin pääkaupunki?

tiistaina, kesäkuuta 22, 2004

Kävin sunnuntaina elokuvateatterissa katsomassa Perhosensiipiefektin. Päähenkilö on nuori mies, joka on kärsinyt 7-vuotiaasta lähtien muistikatkoksista. Paljastuu pian, että hänen muistinsa tueksi kirjoittamat päiväkirjat mahdollistavat aikahypyn niissä kuvattuihin tapahtumiin. Vanhojen tapahtumien korjailu johtaa mielenkiintoisiin seurauksiin. Suosittelen tätä hyvin näyteltyä, sujuvasti käsikirjoitettua ja loppuun asti kiinnostavaa elokuvaa paradokseista huolimatta.

maanantaina, kesäkuuta 21, 2004

Katsoin äsken videolta aivan upean elokuvan suomalaiselta nimeltään Pakojuna. Tarina on lyhykäisyydessään, että kaksi vankia pakenee syrjäisestä alaskalaisesta maksimiturvallisuusvankilasta ja piiloutuu junaan, jonka kuljettaja saa sydänkohtauksen. Junan jarrut pettävät ja kaasuhanikka on juuttunut täysille. Tarinasta ei sen enempää paitsi, että se oli ihan hyvä. Upean tuosta elokuvasta tekivät rautatiet, lumimyrsky, -35 C pakkanen, kiskojen kolina, 1960-luvun dieselveturien koruton design ja sydäntalvisen Alaskan maisemat.

Yukonin territoriossa on kuumaa . Kokkolan leveysasteille Pohjois-Kanadaan on luvattu koko viikoksi yli 30 asteen helteitä. Siellä on juuri nyt 33 C. Jösses.