torstaina, heinäkuuta 08, 2004

No niin, nyt tulee uusia maantietovisakysymyksiä. Vastaukset on tiedettävä ilman lähteisiin turvautumista. Vastauksia saa kirjoittaa kommenttiosastolle. Ei tämä niin vakavaa ole. Väestön maantieteellisen keskipisteen leveysaste on oma arvioni, joka voi olla epätarkka. En mainitse pääuskontoa, koska homma menisi osin liian helpoksi.

Tiedot: BKT:n ostovoimapariteetti per capita, tulonjakoa kuvaava GINI-indeksi (mitä pienempi, sen tasaisempi), asutuksen keskimääräinen leveysaste, elinkeinorakenne(maatalous/teollisuus/palvelut), rannikon osuus rajasta, sotilasmenojen osuus BKT:sta:

1. 28900 USD, 35.2, 30S, 3/25/72, 100%, 2.8%
2. 27300 USD, 25.6, 62N, 3/29/68, 30%, 2%
3. 28000 USD, 24.9, 36N, 1/31/68, 100%, 1%
4. 15700 USD, 25.4, 49N, 4/41/55, 0%, 2%

Katsotaan, miten nuo onnistuvat. Säädetään kysymykset sitten sopivalle vaikeustasolle.

tiistaina, heinäkuuta 06, 2004

Pohjois-Venäjällä Uralin länsipuolisella taigalla ennätyshelteet jatkuvat. Pechora (sijanti 65N, 57E, kylpee päivisin yli 40 asteen lämpötiloissa (huomisen päivämaksimiksi luvattu 43). Ensi yön alin ennusteen mukaan 27 astetta.

Luin jostain, että äärilämpötilat keskileveysasteilla korreloivat napapyörteen heikkenemiseen. Napapyörre on pohjois- ja etelänapaa kiertävä säteeltään tuhansien kilometrien suuruinen ilmapyörre troposfäärin keski- ja yläosassa, joka johtuu jäähtyvän ilman vajoamisesta napojen yläpuolella. Napapyörteen ollessa tavallista heikompi sen virtaukseen tulee tavallista enemmän mutkia, mistä seuraa kylmän ilman kielekkeiden tunkeutuminen tavallista syvemmälle navoilta poispäin ja toisaalta lämpimien ilmamassojen ajautuminen tavallista lähemmäksi napoja.

maanantaina, heinäkuuta 05, 2004

Amerikkalaisten Suomi-kuva, jos sitä on, on usein aika outo. Useimmat amerikkalaiset tuntuvat tietävän, että Suomi-niminen valtio on olemassa ja että se on jossain päin Pohjois-Eurooppaa. Myös naapuruus Venäjän kanssa usein tiedetään. Siihen ainakin asialliset käsitykset usein sitten loppuvatkin. Luullaan esimerkiksi, että Suomessa on aina pimeä. Että täällä eletään jääkarhujen ja jäävuorien seassa. Tai että Suomi oli neuvostotasavalta tai ainakin osa itäblokkia.

En ihmettele yhtään, että Pohjois-Amerikassa tai jopa Keski-Euroopassa ollaan tietämättömiä Suomen olosuhteista. Onhan Suomi pieni ja kaukainen. Onneksi sentään useimmissa matkaoppaissa faktat ovat kuitenkin kohdallaan. Ihmettelen kuitenkin kovasti, että monet suomalaiset eivät itse osaa antaa valaisevia ja osuvia kuvauksia, jos niitä heiltä kysellään. Ei ole kertoa muuta kuin sloganeita tai pinttyneitä ja kliseisiä mielikuvia. Ilman numeroita ja varsinkaan osuvia analogioita
tuttuihin asioihin tabula rasoille on turha selittää yhtään mitään. Vitsi on siinä, että useimmat kliseiset mielikuvat ja sloganit on ladattu piilomerkityksillä, joiden tulkinta vaatii jonkin erityisen asiayhteyden. Esimerkiksi puheet suomettumisesta ovat saaneet aikaan ulkomailla erikoisia tulkintoja. Esimeriksi yksi kroatialainen gon-pelaaja luuli neuvostojoukkojen lähteneen Suomesta vuonna 1970. Kukaan suomalainen tai Suomen olosuhteita hyvin tunteva ei ota kirjaimellisesti slogania "on lottovoitto syntyä Suomeen", mutta joku tabula rasa voi sen perusteella aivan hyvin kuvitella, että tavalliset suomalaiset ovat kukaties öljyvarojen tai muun vastaavan turvin todellakin vähintään markkamiljonäärejä. Kaikkein omituisin esimerkki oli suomalaisten itse tekemä Suomi-esittelyohjelma, jossa päähenkilö kävi helikopterilla töissä. Numerolukutaidon ihmeellistä voimaa todistaa se, että tieto siitä, että Suomen BKT:n ostovoimapariteetti per asukas per vuosi on noin 26 000 USD eli EU-15:n keskiarvon tuntumassa, leikkaa pois välittömästi valtavan määrän erilaisia mahdollisia kuvitelmia.

Itse asiassa vain muutama skalaari tai fakta riittää rajaamaan minkä tahansa maan ominaisuuksista kuvainnollisesti sanoen kokonaisia universumeja. Maan vuotuisen bruttokansantuotteen ostovoimapariteetti per asukas yhdessä tulojen jakaumaa kuvaavan GINI-indeksin kanssa, asutuksen maantieteellisen keskipisteen leveysaste, elinkeinorakenne (alkutuotanto/teollisuus/palvelut) rannikon osuus maa-alueen rajasta, pääuskonto/uskonnot ja sotilasmenojen osuus bruttokansantuotteesta.

Esimerkiksi kombinaatio (500 USD, 40, 10N, 70/20/10, 70, islam/kristinusko, 10%) tekee maasta aivan oleellisesti
erilaisen kuin sellaisen maan, jossa vähintään kaksi kohtaa edustaa toista ääripäätä.

Kas, tässäpä muuten oivallinen uusi visailuaihe. Homma toimii niin, että minä haen nuo tiedot joukosta maista ja visaan osallistujien tehtäväksi jää arvata LÄHTEISIIN TURVAUTUMATTA mikä maa on kyseessä. Jatketaan illalla.

sunnuntaina, heinäkuuta 04, 2004

Megahelteet Pohjois-Kanadassa ovat siirtyneet arktiselle Luoteisterritorioiden pohjoisrannikolle. Fort McPhersoniin on luvattu huomiseksi päivämaksimi +34 C. Etelä-Suomessa on ollut sateista ja viileähköä koko lauantain. Perjantai-iltana Tampereella oli kaunista ja lämmintä.