torstaina, elokuuta 05, 2004

Toissapäivänä ja eilen oli poutainen ja helteinen sää. Maksimilämpötila saavutettiin eilen kello 19 aikoihin. Silloin oli noin 28 astetta. Koko viiden päivän edessä olevalle jaksolle on ennustettu poutaa ja hellettä.

Euroopan Go-kongressi on muuten meneillään toista viikkoa. Suomalaiset aliluokitetut nilkit pärjäävät odotetusti hyvin. Kaikilla suomalaisilla ei mene yli luokituksen mukaisen odotusarvon. Joka toisella vain tällä kertaa. Kongressi on tällä kertaa Puolan Tucholassa noin kahden tunnin automatka päässä Gdanskista etelään. Olin Tucholassa yhdeksän vuotta sitten, kun kongressi oli siellä. Muuta tekemistä ei pikkupaikkakunnalla ole kuin gon pelaaminen, joten en halunnut edes yrittää raahata vaimoani sinne.

Pääturnauksen ykköspöydän pelit muuten näkyvät www-kamerassa

maanantaina, elokuuta 02, 2004

EU:n, USA:n, Japanin ja ylipäätään koko pohjoisen pallonpuoliskon viileiden ja teollistuneiden maiden maataloustullit ja -tukiaiset ovat kyllä yksi maailman suurimmista taloudellisista epäkohdista. Kilpailun vääristämisestä seuraa, että näissä maissa syödään kallista ruokaa eivätkä köyhät maatalousvaltaiset maat pääse vaurastumaan omalla maataloustuotannollaan. Kaikki paitsi pohjoisen tukiaisia nauttivat viljelijät kärsivät.

Tietenkään kaikkea maataloustuotantoa ei ole mahdollista ulkoistaa kehitysmaihin, joten ei täältä kaikki maatalous loppuisi, vaikka tuet ja tullit lakkautettaisiinkin. Maitotiloja varmaan Suomessa olisi edelleenkin. Pellot voitaisiin metsittää, jolloin maatilat saisivat lisätuloja metsätaloudesta. Karjarehun viljely saattaisi kannattaa edelleenkin.

Turvallisuuspolitiikkaan viljanviljelyn loppuminen Suomesta tuskin vaikuttaisi. Suomen selän takana ovat NATO, EU ja Ruotsi, joten tilanne on täysin erilainen kuin koskaan aikaisemmin historiassa. Pitkän aikavälin turvallisuuspoliittiset näkymät ovat Euroopassa muutenkin erittäin myönteiset. Sitä paitsi Suomen kriisiajan elintarvikeomavaraisuus on riippuvainen ennen kaikkea öljyn saatavuudesta, koska Suomen maatalous on täysin koneistettu. Ilman traktoreita ja puimureita ei voida tuottaa tarpeeksi elintarvikkeita koko väestölle. Hevosia ei ole riittävästi, kuten oli asianlaita viime sotien aikana.

Minusta on jokseenkin käsittämätöntä, että kepusta ei ole tullut marginaalista pienpuoluetta jo aikoja sitten. Mitä tarjottavaa agraaripuolueella voi olla melkein kokonaan kaupungistuneelle teollisuudesta ja palveluista elantonsa saaville nykysuomalaisille?