torstaina, tammikuuta 13, 2005

Tiedemies ennustaa Suomen elintason putoavan ja jäävän jonnekin 1950-luvun tasolle öljy- ja kaasuvarojen ehtyessä, jos mitään korvaavaa vastaavan mittakaavan ratkaisuja ei keksitä ajoissa. Kommenttiosastolla tällaista pidetään kauheana.

Kansainvälisissä onnellisuuskyselyissä ei ole havaittu mitään eroa vuoden 1948 ja nykypäivän välillä. Korkean ostovoiman tuomiin mukavuuksiin totutaan hyvin nopeasti eikä niitä osata arvostaa. Niiden menettäminen varmasti aiheuttaa kitinää ja totta kai työelämän rakennemuutos takaisin maatalousvaltaiseen aiheuttaa stressiä, mutta ei lopputuloksena ole mitään kauheaa kurjuutta. Suomessa kulutetusta sähköstä 19% tuotetaan 100% uusiutuvalla vesivoimalla, joten teollisuudestakaan ei tarvitse kokonaan luopua. Ilmaston lämpeneminen todennäköisesti lisää sademääriä, joten vesivoimaa voidaan ehkä lisätäkin. Tulevaisuudessa vesivoima todennäköisesti tuottaa perusvoiman, jonka varassa voidaan kehittää ja ylläpitää muita uusiutuvia energiantuotantomenetelmiä. Suomen nykyisestä energiankulutuksesta peräti noin neljäsosa menee lämmittämiseen. Säästämisenvaraa on erittäin runsaasti. Lämmitykseen käytetty energiamäärä voidaan todennäköisesti pudottaa melko helposti alle kolmasosaan tai neljäsosaan asentamalla kaikkiin kiinteistöihin lämpöpumput, parantamalla eristystä sekä alentamalla lämpötilaa sekä vähentämällä lämmittämistä silloin, kun rakennus ei ole käytössä. Esimerkiksi koulujen, toimistojen ja tehtaiden lämpötilan voidaan antaa pudota iltaisin ja öisin erittäin alas ja lämmittää ne sopivasti ennen käytön alkamista.

Lähivuosikymmeninä tullaan näkemään luultavasti yksityisautoilun radikaali väheneminen, työmatkapyöräilyn räjähdysmäinen kasvu ja todennäköisesti minibussiliikenteen laajamittainen kasvu yksityisautolla suoritettavien työmatkojen korvikkeena. Täyteenahdetuilla minibusseilla (=pakettiauto, jossa 10-12 henkeä) saavutetaan todennäköisesti moninkertaiset polttoainesäästöt yksityisautoiluun verrattuna. Nettikauppa ja etätyö saavat suuren suosion. Syrjässä kaupunkien keskustoista sijaitsevat jättimäiset ostoskeskukset, joiden näennäinen halpuus perustuu logistiikkakustannusten siirtämiseen autoilevalle kuluttajalle, kuolevat pois. Lähikauppaverkosto tekee comebackin. Kaupungistuminen luultavasti vähenee ja kääntyy takaisin maallemuutoksi. Kaupunkilaista tullaan asuttamaan takaisin maaseudulle sodanjälkeisen karjalaisten uudelleensijoittamisen tyyliin ehkä 50-80%. Maamme rikkaat puuvarat riittävät mainiosti rintamamiestalotyyppisen asuntokannan rakentamiseen kaikille tarvitseville hartiapankkiin tukeutuen.

Näin siis kuvittelisin käyvän ehkä 30-40 vuoden aikavälillä, jos ehtyville öljy- ja maakaasuvaroille (maakaasun globaalin tuotantohuipun arvioidan sijoittuvan nykymenolle noin vuoteen 2020) ei löydetä ajoissa korviketta. Ikiruodassa ja mannerlaattojen reunoilla sijaitsevat jättiläismäiset metaanihydraattivarat saattavat olla ratkaisu, mutta niiden hyödyntäminen antaa odottaa teknistä kehittämistyötä.

8 kommenttia:

2:14 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Suomessa tuotetusta sähköstä 19% tuotetaan vesivoimalla, mutta kokonaisenergiankulutuksesta on tällä hetkellä vain 2%, öljyn osuuden ollessa 26%.

http://www.motiva.fi/fi/kirjasto/energiankayttosuomessa/energiankokonaiskulutus/

 
2:50 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

http://ecen.com/eee21/brazilian_energy_data_profile.htm

Ylläolevasta linkistä löytyy aikaisemmin jo mainostamani Brasilian energialähdejakautuma. Huomattavaa on, että lähes puolet maan energiasta tuotetaan uusiutuvilla energialähteillä ja sokeriruo'n osuus on kasvanut jatkuvasti. Tietenkin maalla on ongelmana mm. väestönkasvu, mutta öljyn hinnannousu ei tule aiheuttamaan tuolla yhtä suuria ongelmia mitä monessa muussa paikassa.

 
3:56 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Jaa että minut siirretään Pohjois-Karjalaan jauhamaan pettuleipää päreen valossa!? Vain kuolleen ruumiini yli, saatana! Teillä on Tiedemiehen kanssa muuten rohkeat visiot mutta unohdatte ennustaa:

a) Massiivista maastamuuttoa suotuisaan ilmastoon
b) Totalitarismin nousua
c) Globaaleja energiasotia
d) Maailmanpaloa

Jahka se Golf-virtakin heikkenee saamme Suomeen todellisen jättipotin, ilman sadetta on hankalaa kasvattaa puuta/ruokaa ja tänne leviävä tundra ei montaa paimentolaista elätä.

Note to self: Opettele ampumaan käsiaseella, sijoita öljyteollisuuteen ja offshore oil utilities tyyppiseen yritystoimintaan. Toivo parasta.

 
4:17 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Ostoslista:

1. intiaanityyppiset kamppeet, paljon niittejä ja nahkaremmejä
2. kasvomaalia
3. rakettimoottoripyörä
4. jokin trendikäs implantti
5. traumaattinen kokemus, esim. aivopesu, abduktio tai nimettömän suuryrityksen vastaava tihutyö

Täältä tullaan kyberpunkkila! Olen suunnitellut eläväni keräämällä kallisarvoisia raaka-aineita vaarallisilta säteileviltä kaatopaikoilta laittomasti, mutta sitten aktivoidun hieman vastahakoisesti vastustamaan Maapallon tyrankia ja tulen sankariksi.

Tai oikeastaan olen varsinaisen sankarin (19-vuotias missi, joka on keksinyt vaarallisen koodin) rennompi ja äijempi sidekick. Suostunen romanssiinkin, koska kaikki tuttuni ovat kuolleet julmasti. 19-vuotiaan neromissin pitää vain kaivaa kivettyneet tunteeni kyynisyyden syväjäästä ja koemme matkalla hempeyteen ja öljyttylihas-seksiin monia kommelluksia. Joudumme turhautumaan usein väkivaltaan, muttemme missään tapauksessa toisiamme kohtaan. Paitsi ehkä minua siinä kohtaa kun vaarannan henkeni vaikka minun pitäisi ymmärtää, että 19-vuotias neromissi on jo alkanut välittää.Eiköhän tällä pärjää.

 
4:29 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Koulujen ja muidenkin rakennusten lämpötilojen annetaan nykyisinkin säästösyistä pudota alhaisemmaksi kun tilat eivät ole käytössä.

Kyllä siitä aika mielenkiintoista touhua tulee, jos nämä ennustukset toteutuvat.

 
4:46 ip. , Blogger Eufemia kirjoitti...

Juma, minä tahdon tuollaiseksi kyberpunk-missiksi. Pitänee alkaa käydä salilla säännöllisemmin, aloittaa jonkin taistelulajin treenaaminen ja leikkauttaa silmät niin ettei enää tarvitse silmälaseja. 19-vuotiaaksi hankkiutuminen saattaa olla hankalampaa.

 
11:52 ap. , Blogger Markku kirjoitti...

Anonyymi, kyllä se ruumis kuoleekin, jos se ei siirry Pohjois-Karjalaan tms. luomutilalle rengiksi.

 
12:09 ip. , Blogger Tiedemies kirjoitti...

Kun olen tämmöinen hintelämpi ja vielä rillipää, niin voisin joko alkaa rakennella ultrakevyitä lentokoneita tai vaikka pommeja tai hi-tec-laitteita, jotka ovat kovin rumia, mutta toimivia. Minut joko tapettaisiin jonkun lihaskimpun toimesta tai sitten nöyryytettäisiin koomisesti, että voisin olla pystyssä rakentelemassa gizmoja sitten, kun maailma täytyy taas pelastaa.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu